T2

TEST: Asus UX31

Asus' første ultrabook er ganske nær perfekt, men sliter med et par irriterende feil.

Stein Jarle Olsen
5. des. 2011 - 13:18
Vis mer

Helt siden ultrabookene begynte å materialisere seg på dingsemessen IFA i høst, har vi ventet på å se dem på testbenken.

Så langt uten hell, da det tydeligvis har vist seg vanskelig for produsentene å levere testprodukter, selv om de fleste maskinene allerede er på lager i nettbutikkene.

Markedsføringsstunt

Asus var blant de aller første produsentene som lanserte en ultrabook. Begrepet er skapt av Intel, og det er de som stiller de formelle kravene til PC-er som skal markedsføres under navnet.

Kort fortalt dreier det seg om PC-produsentenes svar på Apples Macbook Air, og blant kriteriene er blant annet at de kun skal ha SSD-disk, veie under 1,4 kilo og være under 20 mm tykk og ha minimum fem timers batterilevetid.

Og her er Asus-maskinen vel innenfor. De første reaksjonene da vi åpnet eska på kontoret, var: “Man ser i alle fall tydelig hva som har vært inspirasjonen”.

Formmessig ser den nemlig unektelig ut som en blåkopi av nevnte Macbook Air – tykkest bakerst og smalner nærmest til intet helt foran.

TU2011120220111202-TU-AsusPC-07111616_12_11 1112021515.jpg

Slank og smekker

Asus har heldigvis gjort noen små endringer som gjør at UX31 likevel blir noe for seg selv, blant annet ved at de på topplokket har børstet aluminiumen i et sirkulært mønster.

Det gir maskinen en kombinasjon av et elegant og industrielt preg, og vi synes det fungerer ekstremt bra.

Ved første øyekast er UX31 rett og slett lekker, og det inntrykket gir seg ikke når vi åpner lokket.

Hele maskinen er utført i det samme børstede aluminiumet, og det gir et særs eksklusivt preg.

Med sine 1,35 kilo er Asus-maskinen også meget lett, selv om den nok ser lettere ut enn den faktisk er.

TEST: Samsung Series 7

TEST: Macbook Pro 15 "

Blemme

Uansett er dette en maskin vi ikke har noen problemer med å løfte med én hånd, og det er vel unødvendig å si at den glir lett ned i veska.

Den minst flatterende detaljen ved UX31 er nok den lite subtile løkkeskriften Asus har valgt å plassere under skjermen.

Den passer rett og slett ikke inn i det ellers lekre industrielle designet.

TU2011120220111202-TU-AsusPC-03112016_12_13 1112021515.jpg

Høyoppløst

Asus har ikke spart på kruttet når det gjelder spesifikasjonene, og er for eksempel den eneste ultrabookprodusenten som leverer en 13-tommer med skjermoppløsning på hele 1600x900.

Det er selvfølgelig mange piksler på en liten skjerm, men vi synes det fungerer utmerket.

Skjermen er også blant de lyseste laptopskjermene vi har sett noen gang. Asus hevder den holder 450 nits, og uten å ha testet dette nærmere, er vi tilbøyelige til å tro på det.

Den er samtidig relativt blank, men lysstyrken veier i de fleste tilfeller opp for dette. De horisontale innsynsvinklene er også meget gode, mens det som vanlig er litt verre med de vertikale.

Vi har heller ingenting å utsette på verken sortnivå eller farger, og konkluderer med at Asus har levert en meget god skjerm på UX31.

TEST: Mac mini (2011)

TEST: Macbook Air (2011)

TEST: Lenovo Thinkpad X1

Kjapp

Ytelsesmessig vil vi også hevde at Intel har gjort en så god jobb med prosessorutviklingen sin at ultrabookene er kraftige nok til å fungere som nummer én-maskin for svært mange.

Kombinert med en lynkjapp SSD-disk gjør den dobbeltkjernede Core i7-2677M-prosessoren en meget god jobb på alt utenom de tyngste oppgavene, mens det som vanlig er den integrerte grafikkløsningen som sliter mest med å henge med i svingene.

Likevel synes vi både Civilization V og Skyrim er fullstendig spillbare på UX31, riktignok kun med minimalt av grafikksnadder aktivert og oppløsning på 1366x768.

Vi noterer også at bildefrekvensen faller så fort det skjer mye på en gang i Skyrim, men likevel ikke mer enn at det fungerer helt greit.

Med integrert grafikk er nok ikke ultrabook-ene akkurat de heftigste spillmaskinene, men det er likevel godt å se at også de kan få det til.

TU2011120220111202-TU-AsusPC-06111716_12_11 1112021515.jpg

Superdisk

I PCMark Vantage får vi også et meget godt resultat, men SSD-disker har en tendens til å “dope” disse resultatene litt i overkant.

Uansett noterer vi en harddiskscore på hele 41700, det heftigste resultatet vi har fått noen gang. Til sammenlikning fikk Macbook Air-disken (11”) 18756, mens Samsung 9 Series fikk 23356.

Totalytelsen beskrives nok noe bedre i den noe mindre SSD-avhengige applikasjonen Geekbench. Her fikk UX31 4760 poeng, mens Macbook Pro 15”, som vi testet nylig, fikk 9177.

Vi vil også fremheve hvor ekstremt raskt den er klar til bruk etter å ha vært i dvale. Du åpner lokket og ser umiddelbart innloggingsskjermen (eller skrivebordet, om du er av den typen) uten noen form for venting.

GeekbenchUX31 1112051129.jpg

Greit utholdende

På batterifronten er UX31 utstyrt med en variant på 48 mWh (6650 mAh), som ifølge Asus skal holde i sju timer.

Det er nok omtrent riktig, men i tilfelle kun med alt av funksjoner deaktivert og skjermlyset nærmest av.

Uvirksom fikk vi nemlig et resultat på 6 timer og 46 minutter, mens UX31 holdt ut i drøyt fire timer i vår HD-videotest, som kjører et full HD-klipp på 60 % lysstyrke om og om igjen til batteriet er tomt.

Kjip input

Tastaturmessig synes vi Asus har levert bedre før. Tastene på UX31 er rett og slett litt for flate til at vi føler at det er behagelig å skrive på.

Vi må trykke hardere enn vanlig for å få normal respons, og skriver i det hele og store langt flere feil enn vi er vant med.

Det er nok en vanesak, men på dette området synes vi Macbook Air har forspranget blant de ultratynne. Vi savner også baklys for bruk i mørket.

Dårlig pekeplate

Pekeplata er en begredelig opplevelse, etter vår mening, og det er synd at Asus har feilet på dette punktet. Den er stor og uten fysiske knapper, bare avdelt av en liten strek mellom venstre- og høyrefeltene.

Tofingerscrollingen er direkte treig, og vi fant aldri helt ut av hvor på plata det faktisk er den fungerer. Klikkingen er også ganske kranglete, og Apple-løsningen med tofingerklikk for høyreklikk er definitivt mye mer brukervennlig.

Plata registrerer mange høyreklikk når vi mener venstre, og er i det hele tatt ofte uenig med oss.

Det er selvfølgelig mulig at det bare er undertegnede som ikke makter å omstille seg fra andre pc-er, men det må da være mulig å gjøre det bedre enn dette?

TEST: Apple TV

TEST: Acer Iconia A500

Vibrerer i bunnen

Asus har benyttet seg av Bang&Olufsens ekspertise for å få brukbar lyd i de minimale høyttalerne, og det funker stort sett helt greit.

MEN: det lille kabinettet vibrerer noe voldsomt av lyder lavt i registeret, som bass og mørke herrestemmer.

Det gir en plagsom resonans, og vi trives derfor ikke spesielt godt med lyden fra UX31, spesielt ikke på høyt volum.

TU2011120220111202-TU-AsusPC-04111916_12_13 1112021515.jpg

Helt standard

Tilkoblingsmessig er det ikke mye uvanlig å spore her. UX31 leveres med to skarve USB-porter, hodetelefoninngang og minnekortleser, i tillegg til en micro-HDMI-løsning som krever adapter for den vanlige HDMI-varianten.

Ethernetinngang fåes også kun gjennom en adapter, en adapter som i tillegg stjeler en av USB-inngangene. Litt knapt, synes vi.

Kjølig og stille

De termiske egenskapene har imidlertid Asus gjort en svært god jobb med. De har for eksempel plassert viftegrillen med en viss vinkel oppover under skjermen, noe som gjør at luften ledes vekk fra bunnen av maskinen.

Det gjør at UX31 fint kan brukes på myke underlag, for eksempel i sofaen eller senga, uten å høres ut som en støvsuger (Ja, Macbook Air, vi tenker på deg.).

Ved all enkel bruk forblir aluminiumskabinettet nærmest ved romtemperatur, noe som er imponerende. Ved last blir den riktignok, ikke uventet, svært varm, men støynivået fra vifta er likevel lavere og mindre hvinende enn på konkurrentene.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Asus’ første ultrabookforsøk er en relativt vellykket affære, selv om vi foreløpig bare har testet ut Macbook Air og Samsung Series 9 av konkurrentene. Den forholder seg først og fremst ekstremt stille og kjølig, har lekkert design og god ytelse.

Skjermoppløsningen er i tillegg høyere enn på konkurrentene, og prisen på snaut 9000 kroner er heller ikke avskrekkende. Det er heller ikke negativt at det følger med et stilig omslag til maskinen.

Det er imidlertid et stort minus at både tastaturet og pekeplata er under pari, med pekeplata som den verste vi har brukt på en god stund.

Vi gir denne en forsiktig anbefaling, men tar et lite forbehold før vi har sett på konkurrentene fra Lenovo, Acer og Toshiba.

Lillebror Asus UX21 er sikkert også verdt en titt.

1200001392.jpg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.