T2

TEST: Audio Pro LV2

ENKELT: Audio Pro LV2 er plug and play i uttrykkets rette forstand. Og lyden er også god.
ENKELT: Audio Pro LV2 er plug and play i uttrykkets rette forstand. Og lyden er også god. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
15. juli 2010 - 14:00
Vis mer

Svenske Audio Pro har i det siste satset hardt på ulike trådløse hifi-komponenter, og den siste tiden har vi hatt høyttalerne LV2 til testlytting.

LV2 er primært ment som PC-høyttalere, men skal ha en trådløs rekkevidde på 50 meter, og kan derfor brukes der du trenger dem. Har du direkte, uobstruert linje mellom høyttalerne og senderen, økes rekkevidden til 100 meter.

Det spesielle med LV2, ifølge Audio Pro, er at det dreier seg om aktive høyttalere med skreddersydd digital forsterker. Det skal gi lyd vanlige, passive høyttalere ikke kan konkurrere med. Forsterkerkraften er på 2 x 25 W i hver høyttaler.

Hansker

Det første vi legger merke til når vi pakker opp høyttalerne, er at de, pretensiøst nok, kommer levert med ett sett hvite hansker. Høyttalerne er nemlig kledd i hvitt lær (fåes også i svart), og bør sikkert tas ekstra godt vare på.

I pakken finner vi også en USB-dongle som fungerer som avsender av lyden, en bitteliten fjernkontroll og en strømforsyningsmurstein til hver av de to aktive høyttalerne.

Tilkoblingen er så nært plug-and-play som du får det. Koble strøm til høyttalerne, plugg USB-pinnen i maskinen og vent på et godkjennende blått lys. Vips, så har vi lyd.

Datamaskinen gjenkjenner nemlig USB-senderen som et USB-headset, og lyden sendes derfor direkte dit. På Mac er det også relativt plug-and-play, men der må du inn i innstillingene og velge at lyden skal sendes til USB-headsettet.

Dedikert MURSTEIN: Hver av høyttalerne krever en egen strømtilkobling. Ikke veldig praktisk, men greit om du vil bruke høyttalerne i hvert sitt rom eller langt fra hverandre.
Dedikert MURSTEIN: Hver av høyttalerne krever en egen strømtilkobling. Ikke veldig praktisk, men greit om du vil bruke høyttalerne i hvert sitt rom eller langt fra hverandre.

Dedikert

Senderen og høyttalerne etablerer et eget, dedikert nettverk over 2,4 GHz-båndet, det samme som benyttes til trådløst internett og bluetooth. Noen ganger bruker senderen og høyttalerne et sekund eller to på å etablere en tilkobling, men stort sett går det veldig raskt.

Audio Pros 50 meter rekkevidde er vi imidlertid en smule skeptiske til. Med drøyt 25 meter og noen vegger mellom senderen og mottakeren fungerte det fint, mens det med fem meter til ikke var særlig mye lyd å få.

I hjemmet vil dette likevel neppe utgjøre noe stort problem, da de færreste har 30 meter mellom ytterveggene.

Lyden

I et nostalgisk øyeblikk dro vi frem Anastacias debutplate fra 10 år tilbake. På superfunky Not that kind imponerer LV2 med en fløyelsmyk mellomtone og potent og fyldig, men ikke overdreven, bass.

For noen vil nok mellomtonen være litt i mykeste laget, og av og til kan den fremstå som litt slørete. Vi savner også litt mer detaljer og oppløsning i Anastacias komplekse divastemme, og den kunne gjerne ligget noe lenger frem i lydbildet.

I litt mindre vokalbasert landskap trives LV2 godt, og vi nøler ikke med å si at disse fint kan brukes til festhøyttalere på hybelen eller i en liten stue.

De spiller såpass høyt at det ikke er noe problem å fylle et lite rom med lyd, og vi opplever heller ikke noen plagsom forvrengning langt opp på volumskalaen.

Flere høyttalere

Audio Pro-settet er også utbyggbart, enten du vil ha flere sendere eller flere høyttalere, siden begge deler støtter flere såkalte soner.

Da kan du plassere ett (eller flere) sett høyttalere på badet og ett i stua, og så flytte på en liten spak på senderen når du vil bytte mellom rommene.

Hvis du vil nøye deg med monolyd, kan du dermed også plassere én LV2-høyttaler på hvert rom, og så bare justere sone etter behov.

Prisen vil for noen være ganske stiv. 6000 kroner for det som i bunn og grunn er PC-høyttalere er selvfølgelig mye penger, men om du vektlegger friheten det vil si å ikke trenge kabler mellom signalkilden og høyttalerne, kan det være vel anvendte penger.

Har du musikkbiblioteket på PC-en i en annen etasje og ønsker å ha mulighet til å sende lyden trådløst til stua, finnes det nok mange andre løsninger, men få som er så smertefrie som denne.

Dedikert MURSTEIN: Hver av høyttalerne krever en egen strømtilkobling. Ikke veldig praktisk, men greit om du vil bruke høyttalerne i hvert sitt rom eller langt fra hverandre.
Dedikert MURSTEIN: Hver av høyttalerne krever en egen strømtilkobling. Ikke veldig praktisk, men greit om du vil bruke høyttalerne i hvert sitt rom eller langt fra hverandre.

Har høyttalere?

Ønsker du å bruke egne høyttalere, har Audio Pro også et eget sett med sender og mottaker til lyden, kalt WF100. Dette er i bunn og grunn nøyaktig samme sender som følger med LV2-høyttalerne, men mottakeren har mulighet både for overføring via USB og minijack, enten til forsterker eller aktive høyttalere.

Vi har lekt litt også med disse, og kan meddele at også de gir en svært problemfri opplevelse. Vi satte senderen i en iMac i hjemmets andreetasje, og koblet senderen til forsterkeren i stua med en minijack-kabel (egen strømadapter følger med).

Til å styre musikkbiblioteket brukte vi så Apples Remote-app til iPhone, og voilá – full kontroll fra sofaen.

Selskapet lover lyd i CD-kvalitet, og det er ikke så langt unna sannheten. Audio Pro bruker nemlig en Burr Brown-DAC av høy kvalitet.

Lydkvaliteten kommer selvsagt også an på bitraten på de digitale musikkfilene dine, men med 192 kbps eller høyere er lyden overraskende god. Med Lossless eller andre lite komprimerte formater er du definitivt i nærheten av CD-kvalitet. Lite forsvinner altså i den trådløse overføringen her.

Prisen på 2000 kroner er også her ganske stiv, men du kjøper deg potensielt fri fra mange fremtidige sorger, og får til gjengjeld mange (flere) gode stunder med favoritthøyttalerne.

Konklusjon

Alt i alt er Audio Pro definitivt på riktig spor med både LV2 og WF100. Ankepunktet er nok prisen, og nettopp det faktum at de er trådløse gjør nok at en del audiofile skyr dem av prinsipp.

Likevel; har du god råd og et ønske om små, lettplasserte høyttalere, er LV2 et godt valg. Du får en god balanse mellom nøytral og engasjerende lyd i et veldig problemfritt og utbyggbart oppsett.

Det kan nesten ikke bli enklere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.