T2

TEST: Billige projektorer til hjemmekino

Disse har full HD-oppløsning.

En projektor kan gi langt større bilder enn en tv til samme pris.
En projektor kan gi langt større bilder enn en tv til samme pris. Bilde: Epson
27. okt. 2012 - 10:41

Da jeg var ung på 90-tallet var et innkjøp av en 32 tommers CRT-TV mitt inntog i hjemmekinoen.

32 tommer var svært! I alle fall når man skulle bære den.

I dag er 32 tommer noe man putter på barnerommet. Det skjønte jeg vel egentlig fort den gang også at 32 tommer ikke hadde noen muligheter til konkurrere med kinoen.

Det var for så vidt en god grunn til at skjermene ikke var så mye større, nemlig signalene man hadde til rådighet. VHS er ikke akkurat kjent for å ha vært bra, selv om vi syntes det den gangen.

LCD og CRT

Med DVD-en åpnet det seg opp nye muligheter. Selv om oppløsningen ikke var høyere en 720x576i var det mindre problemer med støy. Dermed kunne man bruke større skjermer eller projektorer uten å få for store bildemessige utfordringer.

Jeg gikk gradene fra en gammel Sanyo LCD-projektor som var kul da, men som i dag ville falt totalt igjennom. Det var som å se bilder gjennom en møkkete myggnetting. Jeg rakk også en liten tur innom CRT-projektorer -  nærmere bestemt en Barco 1208, som var et 3-rørs monster på 75 kilo.

Ikke kunne jeg stille den inn selv heller, så den forsvant etter noen måneder.

Les også:

TEST: Gode høyttalere for lite penger

Skal du ha ny TV i høst?  

Overgangen til digital

Da kom det en Davis-projektor inn i bildet. Det var mitt første møte med det vi kan kalle en digital projektor. Den hadde en DLP- brikke og fungere utmerket selv om den støyet en del. Den levde hjemme hos meg helt til det var duket for HD-klare projektorer. Med HD-oppløsningens kom mulighetene for bruke større lerreter uten å få for mye pikselstruktur med på kjøpet.

I dag er HD-ready kun myntet på de aller rimeligste projektorene. Full-HD er en etablert standard og har vært det i mange år.

Modellene vi skal se på er det vi vil kalle innstegsmodeller. De er ikke perfekte og de har sine svakheter som man må være klar over før man velger modell. Det aller første man skal se på er i hvilke omgivelser projektoren skal brukes.

En stueløsning med lyse vegger og vinduer stiller andre krav til for eksempel lysstyrke og valg av lerret enn en løsning som skal brukes i en beksvart hjemmekino med lyskontroll.

De fleste produktene vi skal innom her hører inn under kategorien av projektorer som egner seg best for stuekinoer. Flere av modellene er såpass lyssterke at de vil ha problemer med å sende lite nok lys i en mørklagt hjemmekino, og gjør at du nesten bør bruke solbriller.

Da skal man også tenke på at de fleste projektorene som selges i dag brukes i rom med lite lyskontroll, og er derfor grunnen til at vi ser på disse modellene.

Modellene vi skal se på er:

Full HD

Fellesnevneren for disse modellene er at de er rimelige og har full-HD-oppløsning.

Det vi vil prøve å belyse er styrker og svakheter som til syvende og sist også vil være med å bestemme i hvilke settinger de forskjellige projektorene egner seg best.

Kjøper man en projektor som ikke er egnet for det rommet den skal brukes i vil man ikke få den opplevelsen man er ute etter.

Finnes det så kalibreringsmuligheter? Dette er sannsynligvis ikke veldig viktig for de rimeligste projektorene, rett og slett fordi kundegruppen ikke stiller de samme kravene som dem som er ihuga entusiaster. Det betyr ikke at vi ikke legger vekt på dette.

Lysstyrke er neste. Dette er en av de tingene man virkelig må ha i mente når man velger projektor.

3D-lys

Ideelt sett er det beste en projektor som både har god lysstyrke, og som kan dimme lysstyrken ned. Det er det flere grunner til å se etter.

En ting er at pæren blir mindre lyssterk med tiden. Da er det en fordel å ha noe lysstyrke å gå på. Støtter projektoren 3D er det viktig med nok lysstyrke for å vise 3D på en måte som er engasjerende.

Brillene stjeler nemlig mye lys, og er bildet lyssvakt i utgangspunktet blir dette krise i 3D.

Så er det plasseringsvennlighet. Det er store forskjeller på hvor man kan plassere de enkelte projektorene.

Modeller med linseforskyvning er enklere å plassere enn modeller som ikke har dette. Dette må man kalkulere og tenke på før man kjøper. Her er det nemlig mange som har trått feil og kjøpt en projektor som ikke treffer lerretet slik det skal.

Bruk for all del ikke ”keystone” for å korrigere for en feilplassert projektor! Det går helt galt!

Bruk gjerne denne lenken  som et hjelpemiddel.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

TEST: Hjemmekino til folket

Har du LP-er, er dette maskinen du skal ha

Din neste musikkavspiller  

Disse får maks lyd ut av din iPhone  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.