Blendere er nærmest blitt allemannseie de siste årene, inspirert av “rawfood”, økende krav om mat laget fra bunnen, og det voldsomme helsefokuset i samfunnet. Og det kan man godt skjønne.
En fersk suppe varmer på kalde høstkvelder, og en perfekt blandet smoothie er (vanligvis) en sunn, god og forfriskende drikk som passer til de fleste anledninger.
Multimaskin
Kravene som stilles til en blender er store. De skal først og fremst knuse frossen frukt og bær til en jevn masse, helst uten at du må tilsette så mye væske. I tillegg skal de knuse isbiter kjapt og enkelt, og helst skal isen unngå å bli til snø, men fortsatt beholde knust-is-konsistensen.
Dessuten bør blenderen være enkel å rengjøre, og det fordrer gjerne at det er mulig å skru glassmugga og knivenheten fra hverandre. Det siste er langt fra alltid opplagt.
Med gode blader og en kraftig motor er blenderbruksområdene nærmest ubegrensede. Du kan hakke nøtter, lage supper, sauser, drinker og moser, i tillegg til å knuse is.
I vår test har vi sjekket ut åtte forskjellige blendere i prisklassen fra rundt 600 til nærmere 3000 kroner og med motorkraft mellom 500 og 1200 watt.
På forhånd var vi spente på hvorvidt ren motorkraft var en enkel oppskrift på suksess, men vi fant raskt ut at knivutforming og omdreiningsmønster har like mye å si.
Ikke bare ren kraft
Likevel er det tydelig at antall watt også betyr mye. De to sterkeste blenderne i testen plasserer seg begge i toppen. Det gjør imidlertid også en av de svakeste blenderne – KitchenAid Artisan har bare 550 watt motor, men knuser og blander frukt og bær kjappest av samtlige.
Samtidig er det tydelig at du bør legge en del penger i potten om du vil ha en blender som oppfører seg slik du vil at den skal gjøre.
De tre beste koster alle over 1500 kroner, men også Wilfa til en tusenlapp er et godt valg.
Tefal by Jamie Oliver – 500 watt.
Den Jamie Oliver-merkede blenderen til Tefal er rund i kantene, og vil nok passe godt på mange kjøkken rundt omkring.
Vi synes betjeningen er en smule knotete, ved at man for eksempel manuelt må trykke mange ganger på pulse-knappen for å knuse is. Her skulle vi gjerne hatt en autofunksjon, særlig siden de vanlige programmene ikke knuser isen særlig bra.
Likevel utfører den (langt om lenge) oppgaven på en grei måte, men også Tefal-maskinen knuser isen så fint at den blir til snø. På smoothieoppskriften måtte vi tilsette 0,5 dl ekstra væske for at blenderen skulle klare å knuse alt. Knivenheten skal i utgangspunktet kunne skrus av kolben, men den sitter så godt fast at det er vanskelig, nesten umulig, å få den av.
Her bør du ha tilgang til en viss muskelkraft for å få rengjort blenderen på en god måte, selv om den tåler oppvaskmaskin.
Pris: Cirka 800 kroner
Wilfa BL1200 – 1200 watt
Testens sterkeste blender kommer fra Wilfa. Hele 1200 watt har de presset inn i motoren, og Wilfa-blenderen yter greit både på isknusing og smoothielaging.
Med eget praktisk isknusingsprogram får vi finknust is (les: snø) etter cirka 14 sekunder, mens smoothieoppskriften må tilsettes 0,5 dl ekstra væske før vi får jevn smoothie også her.
All motorkraften gjør dessverre sitt til at Wilfa-blenderen støyer en hel del, og knivenheten sitter så godt fast at den ikke er helt enkel å skru av. Nå har riktignok Wilfa inkludert et eget “autowash”-program, men blenderen MÅ likevel vaskes manuelt etterpå.
Motorenheten er også vanskelig å rengjøre, men prismessig er Wilfa-blenderen relativt gunstig. Den koster rundt tusenlappen.
Det er mye blender for pengene, synes vi. En svak femmer.
Pris: Cirka 1000 kroner
Bosch MMB2000 – 600 watt
Boschs blender er den billigste i testen, men med sine 600 watt er den sterkere enn både KitchenAid, Tefal og OBH Nordicas blendere.
Det første vi legger merke til, er det grusomt lite brukervennlige lokket. Tanken er at lokket skal skrus på plass rundt to kanter på glasskolben, men det fungerer ikke særlig bra, og vi knoter fælt før vi finner ut av mekanismen.
Bosch-blenderen hevder seg likevel ganske bra på isknusingen, og etter snaut 15 sekunder har vi finknust is. På smoothieoppskriften vår måtte vi med Bosch-blenderen som den eneste tilsette en hel desiliter ekstra for å få jevn drikke.
Dette er også en blender for dem som synes det er vanskelig med mange knapper og programmer, siden den kun har en vridbar knott som justerer hastigheten på knivene. V
i sliter imidlertid med å demontere den, og noterer at lokket består av tre deler som må skrus fra hverandre ved rengjøring. Likevel er dette en billig blender, og i så måte får den absolutt godkjent.
Pris: Cirka 600 kroner
KitchenAid Artisan – 550 watt.
KitchenAid-blenderne er viden kjent både for å være teknisk gode og mange liker dem også for 50-tallsdesignet. Vi ble litt overrasket over at den brukte 20 sekunder på å knuse våre 10 isbiter, og at også den laget snø. Ikke imponerende.
Men på smoothieoppskriften slår KitchenAid-blenderen til med et lynkjapt og knallgodt resultat. Det virket nærmest som om blenderen maktet å knuse alle bærene på to sekunder, og etter fem hadde vi et helt jevnt og fint resultat.
Støymessig er også KitchenAids blender helt grei, men vi stusser litt over knivløsningen.
Kniven er nemlig så bred at det ikke er mulig å ta ut knivenheten selv om den kan skrus løs fra kolben.
Uansett tåler blenderen oppvaskmaskin, og vi liker også at selve motorenheten er svært lett å rengjøre, uten noen irriterende spor eller riller.
Pris: Cirka 1900 kroner
Philips Robust HR 2181 – 850 watt.
Philips Robust-serie kommer med en motorgaranti på hele 15 år, og skal være konstruert i ekstra holdbare materialer for å vare i mange år.
Som eneste blender i testen har den også to sett knivblader, noe som skal gjøre det enklere å knuse selv de tjukkeste av blandinger. Og det fungerer veldig bra.
Philips-blenderen tygger gjennom smoothieoppskriften vår på upåklagelig vis, og knuser også is veldig bra, selv om også den lager snø av isbitene.
Vi var imidlertid litt skeptiske til at det luktet brent mens blenderen var i gang, og den er ikke helt enkel å rengjøre. Knivenheten kan ikke skrus av, og selve motorenheten har et trangt spor nederst hvor rester og søl lett setter seg.
Robust-blenderen koster noe mer enn det smaker, og den har også et ganske industrielt design som nok ikke vil passe for alle.
Pris: Cirka 2500 kroner
Krups Expert 7000 – 1100 watt
Krups’ blender skiller seg ut ved at den har den desidert enkleste demonteringsmekanismen. Der mange av de andre blenderne har knivenheter som sitter bom fast, krever Krups-blenderen bare en lett vridning før knivene er løse.
Det gjør den problemfri å rengjøre. I tillegg knuser den is best av alle, særlig på grunn av at den som eneste maskin ikke lager snø, men mer grovhakket is – slik vi egentlig vil ha. Med denne kan du fint lage mojito og andre drinker som krever knust is.
Krups-blenderens enorme motorkraft på 1100 watt gjør også at smoothielagingen går som smurt. Den imponerer ved at den ikke trenger ekstra væske i oppskriften vår, og i løpet av 10-12 sekunder har vi jevn, tykk smoothie. Blenderen støyer ikke mer enn hva vi synes er normalt.
Alt i alt mener vi Krups Expert 7000 er den beste allroundmaskinen. Prisen er heller ikke avskrekkende.
Pris: Cirka 1500 kroner
OBH Nordica Supreme – 550 watt
OBH Nordicas designblendere ser ganske bra ut, men rent teknisk må vi si at vi nok ikke er særlig imponert. Først og fremst må vi manuelt trykke på pulse-knappen igjen og igjen for å få noe som likner på en isknusende bevegelse.
Etter et minutts prøving gir vi opp å få knust våre 10 isbiter, og prøver igjen med fem, noe som går en del bedre, selv om også OBH-blenderen lager snø.
OBH Nordica hevder for øvrig at blenderen er designet på en slik måte at ingrediensene dras ned mot kniven for å oppnå perfekt resultat.
Vel, sier vi: Her virker det som om designen gjør det stikk motsatte, nemlig å hindre effektiv knusing, og vi må også tilsette 0,5 dl ekstra væske til smoothieoppskriften for å få jevn drikke.
Helletuten er likevel god, og Supreme-blenderen er lett å rengjøre. Valutaen for pengene er likevel ganske dårlig, siden den koster hele 1500 kroner.
Pris: Cirka 1500 kroner
Kenwood Smoothie Cocktail – 750 watt
“Jeg ville aldri hatt denne på kjøkkenet”, utbrøt den ene av våre testere etter at vi hadde forsøkt å knuse is i Kenwoods stålblender.
Den støyer nemlig på et nærmest paralyserende nivå, og vi måtte omtrent holde oss for ørene for ikke å få vondt.
I tillegg slet den veldig med isbitknusingen, og brukte 20 sekunder før vi kunne si oss fornøyd – selv om vi også her endte opp med snø.
Kenwood-blenderen krevde også 1\2 dl ekstra væske før den ville blande smoothien vår jevnt. Helletuten kan dessuten være veldig praktisk for noen, men den krever ganske flytende smoothie for å renne jevnt, og drypper i tillegg en del selv når den er skrudd igjen.
Rengjøringen er likevel god, selv om vi er litt skeptiske til hvor lett det er å rengjøre den nevnte helletuten – bunnen kan skrus av, og kolben takler fint oppvaskmaskin.
Pris: Cirka 1200 kroner