Bose-navnet bringer nok frem en litt ambivalent følelse hos mange hifi-entusiaster.
Middels rykte
Amerikanerne har hatt for vane å levere litt middels på lydfronten, men har likevel brakt mange innovasjoner til hodetelefonmarkedet – for eksempel de såkalte Stayhear-bøylene som gjør at IE2-pluggene sitter så godt på plass og den fantastiske aktive støyreduksjonen i QuietComfort 15.
Undertegnede må likevel innrømme at den første Around Ear-modellen til Bose har vært blant mine favoritthodetelefoner de siste årene – kombinasjonen av komfort, vekt og lydkvalitet har vært vanskelig å slå.
Derfor har vi blitt litt småskuffet over lydkvaliteten på et par av de siste Bose-produktene, og forventningene til Boses nye On Ear-modell var derfor ikke enorme.
Dessverre viste det seg at våre antagelser stemte.
Trang lyd
Lydbildet er først og fremst ganske smalt – noe som for så vidt ikke er så uvanlig med modeller som ikke omslutter øret helt, da det fysisk sett er vanskeligere å presentere “luftigere” lyd i slike hodetelefoner.
Inntrykket forsterkes av at diskanten i kjent Bose-stil er relativt forsiktig presentert, samtidig som lyden domineres av en varm, punchy, men ikke spesielt dyp bass.
Vokal fremstår som avrundet og med et forsiktig slør over seg, og det fratar favorittmusikken en del av frysningspotensialet den vanligvis har.
Lyden minner i det hele tatt om en slags ekstra introvert versjon av Around Ear 2-modellen vi testet i fjor.
Det hele er harmløst, forsiktig og egentlig ikke spesielt spennende, og vi lar oss lett friste til å guffe litt på i toppen av equalizeren.
TEST: Prima plugger til pene priser
Lekker mye
OE2-klokkene isolerer godt mot lyd utenfra, men dessverre ikke spesielt godt innenfra og ut.
Ved lytting på “normalt” volum en rolig dag på kontoret, kommenterte nærmeste kollega (som sitter cirka halvannen meter unna) at hun tydelig kunne høre hva jeg hørte på. Da var vi cirka halvveis på volumskalaen på en iPhone 4.
Selv om OE2 er relativt lettdrevet, er dette ikke spesielt bra, og særlig verdt å tenke på om du har tenkt å bruke hodetelefonene på kontoret eller i andre relativt stille omgivelser.
Vi vil anta at de som satt ved siden av oss på t-banen heller ikke hadde problemer med å høre hva vi hørte på.
Behagelige
Komforten er imidlertid god – OE2 klemmer akkurat passe til at de sitter godt fast uten å bli vonde, selv etter lang tids lytting. Vi setter også pris på at kabelen kan byttes ut, noe vår erfaring er at gjerne vil bli nødvendig etter et par år.
Boses vinklede plugg er også tilnærmet latterlig ut fra en typisk plassering av musikkilden i dag, nemlig i bukselomma.
Med en plugg på skrå kan du nemlig ikke unngå at ledningen ligger i klem nærmest uansett hvordan du plasserer telefonen eller mediespilleren.
Heldigvis har Bose i det minste lært litt; selve vinkelleddet er denne gang kledt i en noe mykere gummitype, noe som gjør den noe mer bøyelig og fleksibel.
Konklusjon
Boses OE2 er i det hele tatt et ganske uspennende produkt. Det leverer fullstendig middelmådig lyd som uheldigvis også lekker voldsomt til omgivelsene.
Komforten er dog god, men vi vil påstå at det finnes en hel del langt bedre alternativer i denne prisklassen.
Bose skal nemlig ha hele 1300 kroner for OE2, og det er rett og slett et ran.