MOBIL

Test: Samsung Galaxy S5

Den beste Galaxy-modellen til nå

TEST: Samsung Galaxy S5.

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. apr. 2014 - 08:27
Vis mer
 

Kort oppsummert

Samsung Galaxy S5 er Samsungs beste Galaxy-modell til nå. Den har en rekke nye funksjoner, men ikke alle fremstår som spesielt nyttige eller praktiske.

Dette er  kortversjonen av testen.

Les hele testen på neste side.

Konklusjon

Så var endelig Samsung Galaxy S5 i salg. Samsungs nyeste flaggskip er som alltid en «big deal», og koreanerne skuffer ikke. Denne telefonen har stor skjerm, sprek prosessor, og rikelig med mer eller mindre nyttige funksjoner.

Dette er selvfølger. Ingen lanserer toppmodeller uten å krysse av i alle boksene i dag.

LES OGSÅ: Dette er vårens viktigste smarttelefoner

Det mest interessante er om nyvinningene er nyttige, så vi skal begynne med disse.

Fingeravtrykkleser

Telefonen har en fingeravtrykkleser i hjem-tasten, akkurat som TEST: Apple iPhone 5S . Det er noen viktige forskjeller her. iPhone leser fingeren din ved at du holder den på tasten. Samsungs variant krever at du trekker fingeren over. Du kan bare lagre tre fingre, mot fem på iPhone 5S. Det er ingen begrensing på hvor mange forsøk du får på å låse opp telefonen, noe som åpner for hacking av leseren.

Den viktigste forskjellen er imidlertid at fingeravtrykkleseren i motsetning til Apple sin ikke fungerer spesielt bra. Vi har svært ofte problemer med å få den til å kjenne igjen tommelen. Du må stryke akkurat passe fort, i akkurat riktig retning. Ingen vellykket kopi, med andre ord.

Pulsmåler

Pulsmåleren er en genuint unik funksjon. Denne sitter under kameraet på baksiden, og leser pulsen din optisk. Det vil si at fingerne lyses opp, så «ser» en sensor pulsen under huden. Vi sammenlignet den med en pulsklokke med pulsbelte, og fant at de var like nøyaktige. Det er bra.

Men en kan alltids spørre seg hvor unikt det egentlig er. Det finnes nemlig apper som gjør det samme ved å bruke kameraet og kameralyset på telefonen, og vår test viste at slike apper er like nøyaktige. Og ikke minst like upraktiske. Du må stå i ro når du bruker pulsmåleren, så du kan ikke bruke den til å holde styr på hvor hardt du jobber mens du jobber.

Pulsmåleren kan dog være et nyttig verktøy dersom du driver intervalltrening, for eksempel.

LES OGSÅ: Aktivitetsarmbåndet for deg som liker tall og statistikk

At telefonen er vanntett handler mer om situasjoner som på dette bildet heller enn å ta med seg telefonen inn i dusjen eller på svømmetur.
At telefonen er vanntett handler mer om situasjoner som på dette bildet heller enn å ta med seg telefonen inn i dusjen eller på svømmetur. Marius Valle

Vanntett

At telefonen er vanntett er ikke unikt, da Sonys telefoner også er det. Men det er en hyggelig egenskap. Poenget er ikke å bade med telefonen, men at du kan bruke den i all slags vær. Det er bra, for da slipper du å pakke inn telefonen om du tar den med på en fuktig fjelltur, og du kan ta bilder i all slags vær.

Slik vi ser det er vanntetthet ingen gimmick, men en genuint nyttig egenskap som sørger for at vi kan bruke telefonen når og hvor vi vil.

LES OGSÅ: Slik er Samsungs nye smartklokker

Strømsparer

Samsung «Ultra strømsparer»-modus er også ganske unik. Denne reduserer strømforbruket til et minimum, slik at telefonen skal kunne brukes et døgn ekstra om du aktiverer den med ti prosent batterikapasitet igjen.

Da får du bare ringe, tekste og bruke et lite utvalg apper inkludert nettleseren. Skjermen går i svarthvitt, og prosessoren kjører ikke på full pinne.

Det fungerer bra, og er en nyttig funksjon vi setter pris på. Så skal det nevnes at HTCs nye One (M8) har en lignende mulighet.

Download Booster

Den siste virkelig unike funksjonen er «Download booster», som kombinerer LTE og Wi-Fi når du laster ned filer på mer enn 30 MB. Dette gir ikke bare raskere nedlasting, men også mer stabil tilkobling i tilfeller der Wi-Fi eller LTE er ustabilt.

Men det vil også koste deg i form av datatrafikk, og det fungerer kun når du skal laste ned filer på mer enn 30 MB, for eksempel fra Google Play eller via nettleseren. Det fungerer for øvrig også med YouTube.

Idéen er god, men vi opplever ofte at den ikke bruker LTE-tilkoblingen i det hele tatt, og klager over at den er for treg. Den fungerer dessuten ikke med alle apper. En stor fil fra for eksempel Dropbox vil ikke utløse funksjonen.

LES OGSÅ: – Mange streker på telefonen betyr ikke at du har god forbindelse

Menyen ser renere og penere ut enn tidligere.
At telefonen er vanntett handler mer om situasjoner som på dette bildet heller enn å ta med seg telefonen inn i dusjen eller på svømmetur. Marius Valle

Samsung har ryddet

Så til det vi liker aller best: Samsung har endelig gjort en skikkelig vårrengjøring på telefonen. Sammenlignet med forgjengeren er menyene og ikonene mye renere og penere, med en mer flat design.

En hel del funksjoner og apper er rensket bort, og plassert i Samsungs appbutikk i stedet. Mindre fjas som fyller telefonen, med andre ord. Det er bra.

Galaxy S5 fremstår som den enkleste og greieste modellen i serien til nå, og vi syns brukeropplevelsen er på topp.

Telefonen leveres for øvrig med Android 4.4 KitKat, som er siste utgave av Googles operativsystem.

LES OGSÅ: Dette er nytt i Android 4.4 KitKat

Fingeravtrykkleseren sitter i hjem-tasten.
Fingeravtrykkleseren sitter i hjem-tasten. Marius Valle

God skjerm

Skjermen er vi også fornøyde med. Den er en tanke større enn forgjengerens, og har et skarpt og klart bilde, gode innsynsvinkler og flott fargegjengivelse syns vi. Den er en fryd å se video og bilder på, og fungerer bra til alt du vanligvis bruker en smarttelefon til.

Maskinvaren under panseret er som nevnt sprek, da Samsung har valgt samme systembrikke som de andre toppmodellene som kommer i disse dager. Qualcomm Snapdragon 801 har en firekjernet 2,45 GHz Krait 400-prosessor. Samme systembrikke står i HTC One (M8) og Sony Xperia Z2.

Vi syns det er litt sparsomt med 16 GB lagringsplass på en telefon som dette, men den støtter i alle fall MicroSDXC-kort, som gir inntil 128 GB ekstra plass.

Utover dette er alt av aktuell teknologi på plass.

SE OGSÅ: Hele spesifikasjonslisten til Galaxy S5

God som telefon

Vi er ellers godt fornøyde med tale, antenneytelse og batteritid generelt. Vi har riktig nok ikke brukt telefonen veldig lenge, men erfaringene vi har gjort oss er at det er god lyd i begge ender, at signalstyrken på Wi-Fi og mobilnett er god og stabil, og at telefonen i alle fall varer en dag med aktiv bruk.

Vi skal ellers nevne at telefonen er godt bygget, og selv om den ligner mye på de andre mobilene i serien, syns vi S5 er den peneste Galaxy-modellen til nå.

På baksiden er det et prikkemønster, og den hvite utgaven har nærmest perlefarge.
På baksiden er det et prikkemønster, og den hvite utgaven har nærmest perlefarge. Marius Valle

Kamera

Kameraet er noe av det Samsung snakket høyest om ved lanseringen. Og joda, dette er et bra kamera i mange situasjoner. I andre sitter vi litt skuffet tilbake når vi ser på bildene.

Spesielt når lyset begynner å bli svakt sliter kameraet her. Innendørsbilder får en del støy, og programvaren i telefonen etterbehandler bildene såpass mye at en ikke trenger å zoome langt inn for å se at detaljgjengivelsen ikke er spesielt god.

På den annen side er det ytterst få telefoner som gjør en veldig god jobb i svak belysning.

I godt dagslys blir bildene svært gode. Selv om dette jevnt over et et bra mobilkamera får vi ikke akkurat bakoversveis av det.

Alternativer

Samsung Galaxy S5 er den andre Android-baserte 2014-toppmodellen som kommer i salg etter HTC One (M8). Om en liten stund kommer også Sony Xperia Z2. Disse tre ligger i samme prisområde, 5500 til 6000 kroner.

HTC One (M8): Har samme maskinvare i bunnen som S5, men langt mer eksklusive byggematerialer. Den er ikke vanntett, men har til gjengjeld to flotte frontmonterte høyttalere, og en flott skjerm. Kameraet er kanskje ikke på høyde med Galaxy S5 sitt, men vi syns det fungerer bedre i noen situasjoner. Koster fra 6000 kroner.

LES MER: HTCs nye toppmodell er den flotteste telefonen vi har sett på lang tid

Sony Xperia Z2: Denne modellen har ikke kommet på markedet enda, men det er den neste toppmodellen som kommer i salg. Denne har samme kamera som Xperia Z1 (20,7 megapiksler), samme maskinvare som S5, er vanntett og bygget i metall og glass. Skal koste fra 5700 kroner.

LES MER: Slik er Sonys nye flaggskip

Apple iPhone 5S: Ingen nyhet, men Apples toppmodell er alltid et aktuelt alternativ når man ser etter en ny smarttelefon. Skjermen til 5S er langt mindre enn S5 sin, men så er telefonen også mye mer hendig. Har ikke like kraftig batteri som S5, men er bygget i metall. Har også en velfungerende fingeravtrykkleser. Koster fra 5400 kroner.

LES MER: TEST: Apple iPhone 5S

Nokia Lumia 1520: Det siste alternativet vi har lyst til å ta med er Nokia Lumia 1520. Enkelt og greit fordi den har et av de beste kameraene på markedet akkurat nå om vi ser på ren bildekvalitet. Ulempen er at kameraet er ganske tregt. Men det er kanskje ikke det beste tidspunktet å gå for denne modellen, da Nokia har en ny toppmodell, Lumia 930, på vei. Denne har samme kamera som Lumia 1520.

LES MER: Gigantisk Nokia med kjempekamera

Vi anbefaler Samsung Galaxy S5.
Vi anbefaler Samsung Galaxy S5. Samsung/Mobili.no

Oppsummert

Samsung har laget nok en god telefon, og det er ikke mye vi har å utsette på den rent objektivt. Men siden alt ikke kan kvantifiseres vil en mobiltest alltid være subjektiv, og for vår del kan vi si at vi har problemer med å bli engasjerte av denne telefonen.

Mest av alt syns vi Galaxy S5 fremstår som en oppgradert Galaxy S4. Menyene er renere og penere, maskinvaren er sprekere, skjermen er såvidt større, og den har fått noen nye gimmicker. Noe voldsomt steg fremover er den likevel ikke.

Ikke at det er unikt for Galaxy S5. Se bare på HTC One (M8), Sony Xperia Z2 eller Apple iPhone 5S. Det er vel heller normalen vi beskriver her.

Galaxy S5 er dermed en god toppmodell som ikke har noen store feil. Dette er den beste telefonen Samsung noen gang har laget. Den kommer antakelig til å selge i bøtter og spann.

Det gjør kanskje ikke så mye at den ikke er en revolusjon. Skal du ha en ny toppmodell bør denne være på listen over telefoner du vurderer, men har du en Galaxy S4 er det kanskje like greit å beholde den en stund til.

LES HELE TESTEN PÅ NESTE SIDE

LES OGSÅ:

Dette er Nokias nye flaggskip

Microsoft lanserer Windows Phone 8.1

Slik er HTCs nye dobbeltkamera

25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Slik gjør du Android-mobilen din raskere  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.