T2

Test: GARMIN VIVOFIT

Denne aktivitetstrackeren holder et helt år på batteri

TEST: Garmin Vivofit.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
19. juli 2014 - 15:07
Vis mer

Ja, du leste rett. Garmin har nemlig valgt en helt annen retning enn alle de øvrige produsentene av aktivitetstracker-armbånd når det gjelder batteriet.

I stedet for et oppladbart batteri som i de fleste tilfeller holder fem til sju dager mellom hver opplading, har Vivofit nemlig to knappcellebatterier som er oppgitt å måtte byttes med rundt et års mellomrom.

Vi har av åpenbare grunner ikke hatt anledning til å teste dette, men kan i alle fall si at Vivofit etter rundt en måneds bruk fortsatt holder det gående.

Har skjerm

Vivofit skiller seg også fra konkurrentene spesielt på ett område - den har nemlig en skjerm som alltid er på, og det gjør at den faktisk kan erstatte armbåndsuret ditt om det skulle være ønskelig.

Skjermen er riktignok vanskelig å lese i mørket, ettersom den ikke har noen form for belysning.

En enkel knapp gjør at du kan veksle mellom tiden, pulsinfo om du har på deg et kompatibelt pulsbelte, antall skritt tilbakelagt i dag, antall skritt igjen til målet, distanse tilbakelagt og kalorier forbrent.

Skjermen inneholder også en rød strek som blir lengre og lengre jo mer du har sittet i ro. For å få den bort må du ikke overraskende bevege på deg, og det er en relativt effektiv måte å gjøre deg bevisst på å ikke sitte i ro for lenge.

TEST: Jawbone Up24: Ett av de beste aktivitetsarmbåndene

Klokkereim

Vivofit har ellers litt samme utforming som Fitbit Flex, altså en "klokkereim" med hull og feste.

Det følger med to størrelser i pakken, og om du ikke har noen ekstreme proporsjoner på håndleddet ditt bør det finnes noe som passer for deg her. En del overlapp er det også - undertegnedes smale håndledd passer i begge båndene.

Vi liker Garmin-designet, og båndet kommer i seks ulike farger  - svart, blå, lilla, turkis, grå og rød. Om du ikke har et trent øye er det lett å ta Vivofit for en hvilken som helst smal digitalklokke.

Det er litt tyngre enn de fleste andre, men det er et kompromiss vi er villige til å leve med når vi ser hva du får igjen for det.

Selve trackeren er løs, og det følger med armbånd i to forskjellige størrelser.
Selve trackeren er løs, og det følger med armbånd i to forskjellige størrelser.

Ingen vibrasjon

Når det gjelder funksjoner er Vivofit litt mindre altomfattende enn hva tilfellet er med for eksempel Fitbit Flex og Jawbone Up24.

Den har først og fremst ingen vibrasjonsmotor, slik at den ikke kan vekke deg om morgenen eller vibrere når du bør bevege deg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Søvntrackingen er også noe mer knotete enn hos de øvrige - du legger på forhånd inn en "vanlig" legge- og våknetid, og så må du inn og redigere manuelt om du avviker fra den. Her er Jawbones båndaktiverte "stoppeklokke" langt å foretrekke.

Garmin-appen (kalt Connect) har ingen egen kalorimåling, men om du benytter MyFitnessPal kan du bruke kaloridataene derfra. Det er i og for seg en like god løsning.

Om du bedriver aktiviteter som ikke Vivofit kan måle, kan du legge dem inn manuelt i nettportalen. Lista over aktiviteter er imidlertid bare middels utfyllende.

Undertegnede spiller for eksempel en del sandvolleyball om sommeren, en sport som vanskelig tillater armbånd, og denne (eller noen andre ballsporter) er for eksempel ikke å finne på lista.

Du kan riktignok legge til distanse og kaloriforbrenning selv, men dette er noe Garmin-portalen burde kunne gjort selv.

Her skjønner vi også litt mer av tanken bak Nikes Nikefuel-valuta - den gjør det enklere å regne ut aktivitetsnivå over en hel dag selv når du bedriver ting som ikke baserer seg på steg.

TEST: TomTom Cardio Runner: Klokka leser pulsen rett fra håndleddet

Båndet sitter som en klokke rundt håndleddet ditt.
Båndet sitter som en klokke rundt håndleddet ditt.

Mager app

Generelt synes vi kanskje også Garmins brukergrensesnitt er det minst attraktive blant trackerne, men alt i alt byr det på omtrent akkurat de samme funksjonene som alle de andre.

Om du bruker andre Garmin-enheter samles for øvrig også disse dataene i Connect, slik at du får en komplett oversikt over treningsøkter og øvrig aktivitet.

Connect-appen er dog ingenting annet enn en snarvei til dataene fra nett, i tillegg til en mer tilgjengelig måte å laste opp på (selv om vi aldri fikk appen til å snakke direkte med båndet). Ellers synkroniserer du trådløst via en liten USB-dongle som du setter i datamaskinen.

Båndet sparer også batteri ved at det kun synkroniserer når du ber det om å gjøre det, i motsetning til for eksempel Jawbone-båndet, som synkroniserer med jevne mellomrom i løpet av dagen.

Stegmålingen ser ut til å være relativt nøyaktig. En særdeles aktiv dag havnet Vivofit på drøyt 16850 steg, mens nylig testede Jawbone Up24 talte 17100.

På vår enkle 200-stegstest talte Vivofit 205 steg. Det er vel innenfor akseptabel feilmargin for denne typen produkt.

Stegmålet for hver dag settes for øvrig automatisk av båndet, og justeres oppover etter hvert som du beveger deg mer. Det er en smart og skånsom måte å stimulere til mer aktivitet.

TEST: Samsung Gear Fit: Samsungs treningsarmbånd er en genial idé

Brukergrensesnittet er ikke all verden. Litt rotete og uinspirert, vil vi si.
Brukergrensesnittet er ikke all verden. Litt rotete og uinspirert, vil vi si.

Konklusjon

Garmin Vivofit er en fresh tolkning av aktivitetsarmbånd-produktet, og det er rett og slett veldig befriende å slippe å lade minst én gang i uka. Vi liker også veldig godt at den har skjerm som kontinuerlig er på og dermed fungerer fint som armbåndsur.

Den røde linja som bygger seg opp på skjermen er også mildt ubehagelig, og det skaper et behov for å bevege på seg og få den vekk, noe som tyder på at Garmin har lykkes.

Det er også ganske avhengighetsskapende å kunne sjekke dagens data direkte uten å måtte gå inn i appen.

Samtidig savner vi vibrasjonsvarsling og -vekking til en viss grad, samt at Connect-grensesnittet ikke er fullt på høyde med en del av konkurrentene. Søvntrackingen er i tillegg litt "påklistra", særlig siden du i praksis må føre inn tidspunktene selv.

I skrivende stund koster Vivofit 899 kroner i billigste nettbutikk, samt 1095 kroner med pulsmåler.

Det er en grei deal, men vi har sett de store sportskjedene bedrive til dels aggressiv priskrig på Vivofit tidligere i sommer, med priser helt nede i 599 kroner.

Til den prisen er det absolutt et kupp. Om du gjerne vil ha vibrasjonsvekking, matstatistikk i samme app og bedre søvntracking, bør du se på konkurrentene fra Fitbit og Jawbone.

Les også:

TEST: Monster iSport Victory: Sitter som støpt mens du trener

TEST: Fitbit Flex: Aktivitetsarmbåndet for deg som liker tall og statistikk

TEST: TEST: Pulsklokker med innebygget GPS

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.