T2

Test: POLAR M400

Denne avslører at du er en kontorrotte selv om du trener ofte

TEST: Polar M400 pulsklokke.

Polars nye klokke er både en tradisjonell GPS-pulsklokke og en aktivitetsmåler.
Polars nye klokke er både en tradisjonell GPS-pulsklokke og en aktivitetsmåler. Bilde: Stein Jarle Olsen
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
23. nov. 2014 - 09:28
Vis mer

Stillesitting er visstnok den nye røyken. Treningsgadget-produsentene lanserer nå den ene dingsen etter det andre som ikke bare forteller om vi får utbytte av treningsøktene, men også om vi beveger oss nok.

Polar har med den nye toppmodellen V800, armbåndet Polar Loop og pulsklokken M400 hoppet på denne trenden.

Teknisk Ukeblad tester her sistnevnte modell, som er en pulsklokke i mellomsjiktet beregnet hovedsakelig for løpemarkedet.

Les også: TEST: Polar Loop

Komme i gang

Esken inneholder klokken samt en micro-USB-kabel. I tillegg trenger du et bluetooth-pulsbelte. Hos noen forhandlere følger dette med, andre steder må det kjøpes separat.

Etter å ha pakket ut klokka, må du laste ned programvaren Polar FlowSync til PC eller Mac. Så må du koble klokken til dataen med USB-kabel for å laste ned siste versjon av firmware til klokken og lade batteriet.

I webklienten mater man inn vekt, høyde, fødselsdato, kjønn og treningsbakgrunn (hvor ofte man trener) samt eventuelt makspuls og dette overføres til klokken. Dersom man ikke manuelt legger inn makspuls i brukerprofilen, kalkulerer klokken dette ut fra de andre variablene. Disse innstillingene kan også endres rett på klokken.

STOR TEST AV AKTIVITETSARMBÅND: Disse holder styr på alt du gjør

Aktivitetsmålingen

Det som skiller klokken fra vanlige pulsklokker, er at den ikke bare er et treningsverktøy, men at den også måler hvor aktiv du er utenom treningene.

Når du må beskrive din typiske dag og velge mellom «mest sittende», «mest stående» eller «mest i bevegelse», skjønner du at M400 skiller seg fra en tradisjonell pulsklokke.

Ut fra de overnevnte verdiene, beregner klokken et aktivitetsmål. Den forteller hvor stor andel av dagens mål du har nådd, og hva du eventuelt kan gjøre for å nå målet. Altså hvor mange minutter du må løpe, gå eller holde på med annen aktivitet. I tillegg kan klokken varsle deg når den mener du har vært inaktiv for lenge.

Inne i klokken sitter et 3D-akselerometer som registrerer bevegelser og algoritmer kalkulerer ut fra dette hva du driver med.

Polar opererer med seks kategorier for aktivitet: Hvile, sittende, lav, middels og høy, samt når klokken ikke ble brukt. Dersom du bruker klokken mens du sover, registrerer den hvor lenge og kvaliteten på søvnen.

Les også: Apple dropper gratis-tasten i App Store

I den nye webloggen til Polar kan du sette opp intervalløkter med ulik lengde på dragene.
I den nye webloggen til Polar kan du sette opp intervalløkter med ulik lengde på dragene.

Planlegging

Vi er fornøyd med hvor enkelt det er å legge inn for eksempel en enkel intervalløkt med to minutters pause. Du gjøre dette enkelt og greit rett på klokka. Du trenger ikke koble den opp til en datamaskin, som er upraktisk midt ute i skauen.

Gjennom Polars webtjeneste kan du også legge opp for eksempel intervalløkter med ulik lengde på intervallene og eksportere dem til klokken.

Polar skal også ha ros for at oppsettet på klokken er fleksibelt.  Du kan bruke den rett fra boksen, eller du kan tilpasse den til aktivitetene du liker best.

I utgangspunktet kan du velge mellom programmer for løping, sykling, en egendefinert utendørsidrett og en egendefinert innendørsidrett. For hvert program kan du selv sette opp visningen i displayet.

Klokken er først og fremst en løpeklokke, du kan ikke koble sykkelsensorer til den. Men du kan for eksempel definere at tempo skal vises som kilometer i timen istedenfor minutter per kilometer i sykkelprogrammet, og du kan tilpasse visningen i displayet slik at klokken blir en sykkelcomputer.

Du kan også lage egne programmer for for eksempel langrenn.

Les også: Apple avslører flere detaljer om Apple Watch

Trening

Så står vi der med joggesko, pulsbelte rundt brystet og klokka på armen.

Første gang skal det ta klokken 30-60 sekunder å finne satellittsignalene og deretter bare noen få sekunder, ifølge bruksanvisningen til Polar.

Vår erfaring er at dette aldri tar kortere tid enn 40 sekunder. Det vurderer vi imidlertid til å være raskt nok, og det er raskere enn flere toppmodeller som er noen år gamle.

I utgangspunktet viser klokken puls, hvilken pulssone du er i og en tidtaker. Neste visning er tilbakelagt distanse, tempo, rundetid og puls. Ved å koble klokken til Polars webtjeneste kan du fritt endre visningen til det som passer deg.

Hovedinntrykket er at klokken er brukervennlig og har en enkelt og intuitivt oppbygget meny. Den er rask og ta i bruk og vi blir aldri stående og knote for å komme i gang.

Vi hadde egentlig bestemt oss for å gi toppkarakter for brukervennlighet til klokka. Helt til den siste økten vi testet klokken. I vått og hustrig høstvær var det på med hansker og klokken gikk utenpå jakken. Da oppdaget vi det vi mener er en svakhet med designet, hvertfall til bruk under norske forhold.

Klokken er noe vanskelig å bruke med hansker. Det er mulig at dette bare er en vanesak, men vi opplevde den som vanskeligere å bruke med hansker enn for eksempel forgjengeren Polar RC3 GPS.

Klokken har ikke vibrasjonsvarsling, kun piping for å varsle. Dette kan være et savn dersom du liker ro og fred, eller dersom du holder på med støyende aktiviteter. I første tilfelle er selvsagt alternativer å skru av lyden på klokken.

Les også: Du får ikke bedre kameramobil til denne prisen

Presisjon

Sammenliknet med en toppmodell fra et konkurrerende merke, har Polar klokken tilsynelatende svært nøyaktig målinger av både puls og GPS-posisjon.

På en strekning på fire kilometer skiller M400 og den andre modellen kun 70 meter. Dette er godt innenfor den nøyaktigheten Polar lover i bruksanvisningen, som er pluss/minus to prosent.

Sporloggen viser de fleste steder hvilken side av veien vi har løpt på.

Målingen av snittpuls skiller rundt én prosent på de to klokkene. De fleste gangene vi sjekker displayet, viser de to klokkene samme verdier. Dette er også innenfor nøyaktigheten Polar lover.

Les også: Endelig en fin smartklokke

Analyser

Klokken inneholder en dagbok som viser én måned frem og tilbake i tid med aktivitets- og treningsdata. Lagrede data for 11. november forteller at undertegnede beveget seg 88 prosent av anbefalt nivå.

Videre ligger en sykkeløkt på litt over én time lagret i dagboken. Her er diverse utmerkelser for lengste distanse, beste gjennomsnittshastighet og flest forbrente kalorier, som forklares med at det er den første treningsøkten som ble gjennomført. Etter å ha bladd gjennom de digitale pokalene, kommer opplysninger om starttid, varighet og distanse samt en vurdering av intensiteten i den gjennomførte treningen. Videre ser du hvilke pulssoner du har vært i og får oppgitt snittpuls og høyeste puls, samt forbrukte kalorier og prosentandel fettforbrenning av dette. Til slutt får du vite snittfart og maksfart, samt maks høyde over havet, antall tilbakelagde høydemeter opp og ned.

Klokken bruker rundt ett minutt på å synkronisere opplysningene om de to første øktene til datamaskinen etter at vi har koblet til USB-kabelen. Etter at dataene er synkronisert, starter automatisk Polars nye nettbaserte verktøy Polar Flow.

Webtjenesten har gjennomgått et omfattende visuelt løft sammenliknet med forgjengeren polarpersonaltrainer.com.

Les også: Få saldoen rett på klokka

Ikke synkronisert

Her er treningsøktene samt all aktivitet klokken har logget plassert i en kalender. Tjenesten byr på en god visualisering av måloppnåelse for valgte perioder. Du kan se månedsrapporter og årsrapporter som viser utvikling.

I tillegg kan du gjennom tjenesten utforske treningsmuligheter i nærmiljøet eller sted du reiser til. Ved å zoome inn på et verdenskart får du se hva andre Polar-brukere har gjort i området. Akkurat denne funsjonen virker foreløpig litt lite utviklet, sammenliknet med for eksempel Strava. Vi får legge til at Polar Flow foreløpig bare er i en betaversjon.

Kompetative sjeler vil trolig savne en mulighet for å synkronisere treningsdataene med tjenester som Strava. Konkurrentene TomTom og Garmin har lagt langt bedre til rette for dette. Treningsdataene fra Polars tjeneste kan imidlertid eksporteres som GPX-fil eller TCX-fil, så i prinsippet kan det overføres til et hvilket som helst annet program.

Et spørmål til: Kan man eksportere gamle treningsdata fra polarpersonaltrainer.com til Polar Flow? Foreløpig svar er nei, produsenten jobber med en løsning som skal komme i løpet av november.

Les også: Nå snakker disse iPhone-tastaturene norsk

Finesser

Polar M400 har en veldig kul funksjon, som vi ikke har sett på andre pulsklokker.

Du kan bli løpende orientert om sluttiden din, for eksempel på en halvmarathon eller annen valgt distanse, ut fra tempoet ditt. Funksjonen har det noe trauste navnet «anslag for sluttid».

Løper du konkurranser kan dette spare deg for enkle regnestykker som kan bli ganske slitsomme de siste kilometrene.

Polar har også en egen testfunksjon som beregner din såkalte OwnIndex, en verdi som ifølge Polar er sammenlignbart med maksimalt oksygenopptak (VO2 max).

M400 tar imot høydedata fra GPS. Tidligere modeller i mediumsjiktet til Polar har beregnet høyde ut fra kartdata, som kan gi feil.

Klokken har også en Finn-veien-hjem-funksjon, som gjør at den kan brukes til enkel navigasjon.

Klokken kan også deg på en såkalt løpsindeks. Den regner ut hvor mye du må anstrenge deg for å nå en gitt hastighet. Forbedret resultat på Polars løpsindeks betyr at løping i en gitt fart krever mindre innsats, eller at du får høyere fart ut av samme innsats.

Les også: Nå kommer også Jawbone med pulsmåling

Konklusjon

Klokkens største fortrinn er at du får svært mye funksjonalitet for pengene.

Vi vil fremheve aktivitetsmålingen, fin grafisk fremstilling, sterkt forbedret webtjeneste og nøyaktighet.

En annen ting vi liker godt er at klokken er enkel å sette opp og kan tas i bruk omtrent rett fra esken, samtidig gir den svært fleksible muligheter for å endre oppsettet via Polar Flow. Det gjør den godt egnet til alt fra nybegynnere til aktive mosjonister med spesifikke behov.

Til å ha innebygget GPS-sensor er den svært tynn, bare 12 millimeter og den er ganske diskret på armen.

Ulempen er at vi opplever at knappenes funksjonalitet er noe ofret for å skape et stilrent design. Klokken er noe vanskelig å bruke med hansker.

For mange vil det trekke ned at Polar ikke ønsker å tilby brukervennlig integrasjon med populære tjenester som Strava. Det er bare å ta en titt på konkurrentene TomTom og Garmin for å se hvor enkelt dette kan gjøres.

Aktivitetsmålingen byr på ny og skremmende innsikt: Selv om du trener en del, kan konklusjonen fort være at du likevel først og fremst er en inaktiv kontorrotte som burde ta en hyppigere tur i trappen.

Les også:

Nå har bestemormobilen fått GPS

Treningsplugger som sitter fantastisk godt i øret

Slik er smartklokken med Android Wear  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.