MOBIL

Test: Sony Stereo Bluetooth Headset SBH50

Denne gjør favoritthodesettet ditt trådløst

TEST: Sony Stereo Bluetooth Headset SBH50

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. mars 2014 - 21:57
Vis mer

Den store fordelen med trådløse stereohodesett er åpenbart at du slipper å ha en ledning dinglende mellom mobilen og hodesettet. Men det er mulig å bygge inn flere muligheter enn bare lydoverføring.

Sony Stereo Bluetooth Headset SBH50 er et eksempel på dette. Dette er en Bluetooth-enhet på et klips, og du kobler et hodesett til denne enheten. Du kan deretter feste den til jakka di eller et annet praktisk sted.

Det er NFC-støtte, slik at du lett som en plett parer den mobilen din. En OLED-skjerm på fremsiden kan vise deg hvem som ringer, hvilken sang du hører på og annet. SBH50 har også FM-radio innebygget, noe som er praktisk om du har en telefon uten.

LES OGSÅ: Slik er Samsungs nye smartklokker

Liten og lett

SBH50 måler 5,8 x 2,4 x 0,8 cm, og veier bare 16 gram. Noen stor sak er dette med andre ord ikke. På sidene sitter det volumtaster, taster for å skifte spor og en tilbake-tast du bruker til å navigere i menyen. Ved siden av skjermen sitter en multifunksjonstast. SBH lades med Micro-USB.

De medfølgende ørepluggene er av gummipropptypen, og har en litt over 30 cm lang ledning.

LES OGSÅ: TEST: Gjør hodesettet ditt trådløst

I bruk

Det er mange muligheter her, og de er enkle nok å ta i bruk. For å få tilgang til alle må du imidlertid installere en egen app på telefonen din. Denne appen får du bare til Android. Appen gir deg tilgang til anropslisten på telefonen, og lar deg oppdatere programvaren på SBH50

Installerer du Sonys app Smart Connect i tillegg, kan du få varsler om ny e-post, meldinger og kalenderhendelser på skjermen, for å nevne noe.

Å koble telefon og SBH50 sammen er gjort i en fei dersom telefonen din har NFC. Det er bare å berøre NFC-punktene mot hverandre. Vil du pare på gamlemåten holder du strømtasten inne noen sekunder, så går den over i paringsmodus.

Dette er menyen på SBH50. Du navigerer med sportastene på undersiden.
Dette er menyen på SBH50. Du navigerer med sportastene på undersiden. Marius Valle
Har du appen installert på telefonen, viser skjermen deg fem valg:

Innstillinger: Her kan du snu skjermbildet, velge mellom inntil to parede telefoner, og velge om du kun vil være koblet til en av dem eller begge, og du kan nullstille enheten til fabrikkinnstillinger.

Varsler: Lar deg se ny e-post, meldinger og kalenderhendelser dersom du har installert den tilhørende appen og Smart Connect på telefonen.

Musikk: Viser musikken som spilles i øyeblikket.

Anrop: Viser anropslisten din dersom du har appen installert på telefonen din.

FM-Radio: Starter radioen. Radioen har RDS-støtte, slik at du kan se hvilken stasjon du hører på.

Det er i grunnen ganske selvforklarende. Du blar i menyene ved å bruke spor frem og tilbake, og velger med play-tasten.

LES OGSÅ: TEST: Gjør TV-en trådløs

Windows Phone-trøbbel

Vi merker oss at SBH ikke fungerer spesielt bra med Windows Phone. Når vi får melding aktiverer den talekontroll på telefonen av en eller annen merkelig grunn. Da ser det ut som om håndfrien foretar et anrop, og vi ble ganske svette i begynnelsen da vi trodde den foretok oppringinger på eget initiativ.

Resultatet er uansett at alt stopper opp når vi får ny SMS på Lumia 1020. Musikken pauses, og telefonen klager over at talekommando ikke støttes.

Du kan koble favoritthodesettet ditt til SBH50.
Du kan koble favoritthodesettet ditt til SBH50.

Lyden

Vi ble litt skuffet over at SBH50 ikke støtter Aptx-kodek. Dette er riktig nok ikke et ferskt produkt, men det er likevel noe å ha i bakhodet om man vurderer denne løsningen.

Vi har uansett ikke så mye å klage på når det kommer til lydgjengivelsen her. Fullt på høyde med hva telefoner flest produserer er dette ikke, men lydkvaliteten er såpass god at vi gjerne bruker SBH50.

Vi syns kanskje diskanten er litt skarp, men det er ikke veldig plagsomt. Selv om den mangler Aptx-støtte antar vi at Sony har utstyrt den med i alle fall AAC-kodek som gir bedre lydkvalitet enn den vanlige SBC-kodeken. Det høres i alle fall slik ut i våre ører.

Men det er klart - er telefonen din full av musikk med veldig høy bitrate er det mulig å høre forskjell på lyden fra telefonen og SBH50. Når vi hører på Spotify syns vi ikke forskjellen er så stor.

De medfølgende ørepluggene har grei nok lyd, og sitter godt nok til at de kan brukes når man trener og slikt. Vi var imidlertid mer interesserte i å finne ut hvordan lyden er med andre hodesett.

Vi testet med TEST: Marshall Monitor , Test: Nokia Purity HD headset by Monster og SMS Audio Street. Vi savner litt trøkk i bassen med sistnevnte hodesett, men dette er ikke spesielt lettdrevet. Med de to andre fungerte det utmerket. Her er det ikke overdreven bassgjengivelse, noe vi egentlig setter pris på.

Lyden i FM-radioen er for øvrig akseptabel, men FM er og blir FM.

Sony har integrert en RDS FM-radio i enheten.
Sony har integrert en RDS FM-radio i enheten.

Batteritid og talekvalitet

Batteriet har en kapasitet på 115 mAh, som ifølge Sony skal holde til 8 timer tale eller musikkavspilling. Vårt inntrykk er at dette stemmer ganske bra. Om du bruker SBH50 mens du for eksempel sitter foran PC-en er det også mulig å bruke den mens du lader fra PC-ens USB-port.

Mikrofonen til håndfridelen sitter på selve enheten, så du må naturlig nok ha denne i nærheten av snakketøyet om du vil utnytte denne muligheten. Vi syns håndfrifunksjonen fungerer bra, og de vi snakker med hører oss fint.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Sony SBH50 er en smart sak. Vi liker spesielt skjermen, som forteller oss hvem som ringer, om vi har fått ny SMS, eller hvilken sang som spiller.

Vi tror mange vil sette pris på at det også er FM-radio her, siden det ikke er mulig å bruke trådløse hodesett sammen med radioen på de fleste telefoner. Hodesettledningen fungerer tross alt som antenne.

De medfølgende ørepluggene er gode nok, men vi liker at en løsning som dette lar oss bruke et hvilket som helst hodesett.

LES OGSÅ:

TEST: God lyd uten en tråd

TEST: Fem store Bluetooth-høyttalere

TEST: Marshall Stanmore  

Når vi legger til at prisen slett ikke er verst - fra 419 kroner i skrivende stund - er dette en håndfri- og musikkhodesettløsning vi kan anbefale. Da er det selvsagt verdt å ha i bakhodet at dette neppe er et produkt som leverer lyd audiofile vil bli imponerte over. Men det er vel heller vanlig når det kommer til Bluetooth-løsninger.

Ha også i bakhodet at dette først og fremst er et produkt for Android-telefoner, da Sony ikke har apper til iOS eller Windows Phone. Telefoner på disse plattformene får dermed ikke utnyttet alle mulighetene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.