Hybridbølgen har for alvor skyllet inn over oss, og vi har allerede sett på en rekke ulike formfaktorer, blant annet Lenovos svært tøyelige Yoga, Samsungs avtagbare Ativ og Sonys slider-løsning i Vaio Duo 11.
Så langt kan vel forsøkene på å lage en maskin som fungerer godt både som PC og nettbrett sies å ha fungert ganske middelmådig.
De har alle vært gode på sin måte, men kjøperne har samtidig måttet ta til takke med kompromisser enten de har valgt den ene eller den andre løsningen.
Dobbelskjerm
Asus har en rekke ulike hybridløsninger, men den med størst baller er nok den vi har på testbenken i dag: Taichi har nemlig en ekstra skjerm på lokket. Og ikke hvilken som helst skjerm.
"Tabletskjermen" har nemlig en oppløsning på 1920x1080, noe som gir høy pikseltetthet på den 11,6 tommer store flata.
Oppløsningen og størrelsen er de samme på den innvendige skjermen, men det er ellers to store forskjeller på dem: Den ytre skjermen har blankt belegg og touchstøtte, mens den indre skjermen er matt og uten touch.
Du kan velge å bruke den ene, den andre eller begge skjermene enten i utvidet eller klonemodus, på samme måte som du kan med en vanlig ekstern skjerm tilkoblet.
TEST: Samsung Series 7 Ultra: Ultrabooken med «alt»?
Aluminiumsprofil
Maskinen er for øvrig bygget i opp i samme leia som Asus Zenbook-maskiner, med utstrakt bruk av aluminium og en profil som blir tynnere jo nærmere fronten du kommer.
Det er lekkert og stilrent, selv om den blanke toppskjermen er veldig synlig (og dessuten en fingermerkemagnet av dimensjoner). Vekten på 1,25 kilo er dessuten lav til at maskinen har to skjermer, og attpåtil en med touch.
Den 11,6 tommer store Macbook Air veier til sammenlikning 1,06 kilo, men 1,25 kilo er fortsatt vel innenfor det som enkelt kan bæres rundt med en arm.
Samtidig må det sies at 1,25 kilo er minst dobbelt så mye som de fleste nettbrett veier, så for nettbrett-bruk er den relativt tung. De store skjermrammene innvendig er heller ikke spesielt lekre.
Ingen Haswell
Innvendig finner vi en Intel Core i7-prosessor av tredje generasjon. Som kjent har Intel nylig lansert sin fjerde generasjon, kalt Haswell, men Asus Nordic opplyser til TU at de foreløpig ikke vet om eller når Taichi vil bli oppgradert.
Videre finner vi 4 GB RAM, en SSD fra Sandisk på 256 GB og integrert Intel HD 4000-grafikk, og det gjør ytelsen omtrent akkurat som forventet i en ultrabook av Ivy Bridge-generasjonen.
i7-prosessoren sparker godt fra seg, og lagringsløsningen Asus har valgt yter jevnt over godt, med maksimale hastigheter på 469 MB/s i leseytelse og 417 MB/s på skriv.
Grafikken yter også som forventet i testprogrammet 3DMark Vantage, med like under 3000 poeng. Det lar seg oversette til spillbare bilderater i mindre grafikkintensive spill som Civilization V på Low og 1920x1080, mens mer krevende spill som Borderlands II snegler av gårde i 10-12 bilder i sekundet.
Les også: Slik blir Intels nye prosessorer
Ytelse (høyere er bedre) | |||
PCMark 7 | 3DMark Vantage | Geekbench | |
Asus Taichi 21 | 4665 | 2884 | 6269 |
Samsung Series 7 Ultra | 4082 | 3049 | 5547 |
Lenovo Ideapad Yoga 13 | 4178 | 2663 | 4994 |
Sony Vaio Duo 11 | 4746 | - | 5440 |
Gode skjermer
Asus har valgt IPS-paneler på begge de to Taichi-skjermene, og det gir brede innsynsvinkler og dype farger. Den innvendige skjermen er som nevnt matt, og har følgelig svært lite refleksjoner.
Touchskjermen utvendig er en annen historie. Den har en speilblank overflate, og ingen av skjermene leverer noen blendende lysstyrke. Det gjør at du nok bør holde deg til den innvendige skjermen om du for eksempel planlegger å bruke maskinen utendørs.
Den hvite Windows-logoen som gløder mot deg på den utvendige skjermen er også irriterende, ettersom lyset aldri forsvinner når skjermen er i bruk. Ved Netflix-seing i mørket på senga er dette veldig irriterende.
Litt uvant er det også at maskinen automatisk bytter til den utvendige skjermen om du klapper den igjen. Vi skjønner at Asus vil fremheve maskinens særegenheter, men det at maskinen
Tastaturet lider også noe av at maskinen er såpass liten. Det fremstår som litt trangere enn vi er vante med, selv om tastene i seg selv har god dybde og respons. Skrivehastigheten er derfor ikke helt på høyde med en del andre ultrabook-tastaturer vi har prøvd.
Pekeplata er imidlertid både stor og god, med fin friksjon og svært god respons på multitouchgestene.
TEST: Lenovo Ideapad Yoga: Smart svinge-PC
Lite utholdende
Batterimessig kommer Taichi relativt dårlig ut. Kjørende på den innvendige skjermen målte vi tre timer og 34 minutter med produktivitet i Powermark, som simulerer nettsurfing og tekstbehandling.
Det plasserer Taichi langt ned på utholdenhetsskalaen. Lista her er naturligvis noe lavere enn for større maskiner, men vi hadde likevel håpet Taichi hadde mer å by på.
Kjørende på den utvendige touchskjermen står det enda verre til, med to timer og 56 minutter.
Støymessig synes vi imidlertid Taichi klarer seg bra. Vifteløsningen holder maskinen jevnt over kjølig, og det uten å nå helt store høyder. Maskinen kan selvfølgelig høres når den blir presset, men dette er likevel ikke avskrekkende på noe vis.
Av tilkoblinger har Asus funnet plass til to USB-porter, mikro-HDMI og VGA gjennom adapter. VGA-adapteren medfølger, og det gjør også en USB-til-ethernet-adapter. Vi liker også at Asus fortsetter sin vane med å legge ved et eget (og elegant) omslag til maskinen, og det følger også med en stylus.
Konklusjon
Alt i alt synes vi Taichi-konseptet er et spennende og ganske velfungerende hybridkonsept.
Samtidig driver to IPS-skjermer med full HD-oppløsning unektelig prisen oppover, og nærmere 13000 kroner gjetter vi er en pris som relativt få vil være villig til å betale sett opp mot hva du får.
Ytelsen er veldig god, tastaturet godkjent og pekeplata god, men batterilevetiden er uheldigvis et stykke under gjennomsnittet. Det gjør at opplevelsen derfor ikke blir mer enn middels.
Vi satser på at Asus klarer å redusere prisen noe, samtidig som en Haswell-oppdatering etter hvert vil kunne gi store forbedringer på batterilevetiden. Da vil vi nok sette større pris på Taichi.
Les også:
TEST: Fem virkelig store PC-er