T2

Test: FITBIT CHARGE

Det beste aktivitetsarmbåndet til nå

TEST: Fitbit Charge.

Fitbit Charge er litt bredere og tykkere enn lille Flex, men har til gjengjeld flere funksjoner, skjerm og bedre batterilevetid.
Fitbit Charge er litt bredere og tykkere enn lille Flex, men har til gjengjeld flere funksjoner, skjerm og bedre batterilevetid. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
8. des. 2014 - 18:51
Vis mer

Fitbit ser ut til å være den ubestridte markedslederen i fitnesstracker-segmentet, og nærmer seg statusen Xerox har hatt på kopimaskiner i noen år.

Flex var vellykket, og tok seg sågar helt til toppen av vår test av forrigegenerasjons trackere, og det er derfor ingen overraskelse at nye Charge også er god.

Den bygger jo på den tidligere toppmodellen Force, som uheldigvis måtte trekkes tilbake etter at noen brukere rapporterte om utslett etter å ha brukt det.

Skjerm

Den mest åpenbare forskjellen fra Fitbit Flex er at Charge har en liten knapp og en skjerm hvor du kan skifte mellom tid, steg, distanse, kalorier, trapper og neste alarm.

Skjermen aktiveres kun når du trykker på knappen, men er enkel å lese både i dagslys og mørke. Båndet er også særdeles responsivt, og kombinasjonen gjør at det for undertegnedes del er helt kurant å bruke Charge som armbåndsur.

Båndet er en god del bredere enn Flex i utforming, og det gjør at designet fremstår som hakket mer "maskulint", spesielt i den svarte utgaven. Det er likevel såpass lett og behagelig å ha på at undertegnede stort sett ikke merker at det er der.

Vi irriterer oss litt over festemekanismen, som kan være vanskelig å få på plass ettersom den består av to pinner som skal ned i to hull. Når de først er på plass sitter imidlertid båndet veldig godt fast.

TEST: Samsung Gear Fit: Samsungs treningsarmbånd er en genial idé

Fin, om enn litt kjedelig, app

Charge registrerer som nevnt antall steg og distanse tilbakelagt, kalorier forbrent og trapper besteget.

Alle data fôres inn i den tilhørende appen (eller nettportalen, om du skulle være én av de få som ikke har en smarttelefon) via bluetooth smart - en problemfri prosess som starter automatisk når du åpner appen og tar fra noen få sekunder til noen titalls sekunder om det er lenge siden sist du synkroniserte.

Appen ser stort sett ut som den har gjort en god stund nå, noe som betyr svært funksjonelt og oversiktlig, men uten de lekre design-touchene Jawbone har gjort i sin Up-app.

Fitbit har heller ikke noe spesielt fokus på å oppmuntre deg til å bevege deg, men satser på at statistikken i seg selv skal gjøre deg bevisst på aktivitetsnivået.

Fitbit Charge er litt bredere og tykkere enn lille Flex, men har til gjengjeld flere funksjoner, skjerm og bedre batterilevetid.
Fitbit Charge er litt bredere og tykkere enn lille Flex, men har til gjengjeld flere funksjoner, skjerm og bedre batterilevetid.

Ingen påminnelser

Vi liker for eksempel Jawbones vibrasjonspåminnelser hver gang du har sittet i ro for lenge, mens du her eventuelt må nøye deg med manuelt satte påminnelser til faste tidspunkter hver dag.

Du kan sette individuelle mål for alle parametrene - steg, distanse, kalorier, "aktive minutter", etasjer, mat, væskeinntak og kroppsvekt. Du kan også velge hvilket mål som skal være hovedmålet, og båndet vil vibrere intenst når du når dagens mål.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Vibrasjonen kan naturligvis også benyttes til å vekke deg, noe som er spesielt smart om du sover ved siden av noen du ikke vil skal våkne av alarmen din, eventuelt at du sover med øreplugger og derfor risikerer å ikke høre en vanlig alarm.

TEST: Jawbone Up 24: Ett av de beste aktivitetsarmbåndene

Noen glimt fra den litt trauste Fitbit-appen.
Noen glimt fra den litt trauste Fitbit-appen.

Logger det meste

Appen lar deg registrere mat- og væskeinntak, til og med med strekkodeskanning, men Fitbit har dessverre ikke fått på plass norsk vareutvalg.

Du kan derfor enten benytte generiske varer, varer som likner de britiske/amerikanske eller bygge deg opp ditt eget bibliotek med varer du bruker ofte.

Hvis du har lyst til å logge matinntaket er mulighetene altså mange, men det er strengt tatt litt mer jobb enn det trenger å være, og det kan derfor hende du finner mer brukervennlige alternativer.

Baksiden inneholder inngang for ladekabelen.
Baksiden inneholder inngang for ladekabelen.

God batterilevetid

Batteritiden er fra Fitbits side oppgitt til opptil sju dager, men fra vår side opplever vi at det er et ganske konservativt estimat.

Vi har riktignok ikke brukt det til treningslogging, men båndet levde i hele ti dager fra fulladet til vi fikk beskjed om at batterinivået var lavt.

Det er bra, og lover også godt for modellen Charge HR, som kommer etter jul og byr på kontinuerlig måling av pulsen din. Ladingen foregår for øvrig via en proprietær kabel som festes på baksiden av båndet.

Vi skulle selvfølgelig helst sett at kabelen var micro-USB eller at Fitbit gjorde som Nike og hadde USB-pluggen integrert i selve båndet, men ladingen går i det minste relativt kjapt unna.

En drøy time er nok til å fylle båndet med jus, og det går sikkert også kjappere hvis du bruker en USB-vegglader.

Nytt med Charge er også at søvnregistreringen nå er automatisk, slik at du slipper å manuelt aktivere søvnmodus for at loggingen skal starte.

Vi opplever at loggingen er nøyaktig når det gjelder når vi sovnet, men at den ikke skjønner at du er våken på morgenen om du blir liggende i sengen en stund etter at alarmen har gått.

Heldigvis kan du manuelt redigere oppvåkningstidspunktet i etterkant.

Nytt er også at det kan brukes til å vise nummeret som ringer om du parer den med mobiltelefonen.

TEST: Garmin Vivofit: Denne aktivitetstrackeren holder et helt år på batteri

Innholdet i eska: Båndet og ladekabel. Enkelt og greit.
Innholdet i eska: Båndet og ladekabel. Enkelt og greit.

Konklusjon

Det virker åpenbart for oss at Fitbit vet hva de driver med. Charge er rett og slett et veldig bra produkt.

Hvorvidt du motiveres til å bevege deg av å ha et slikt armbånd er nok litt individuelt, men om du tror svaret er ja er Charge det beste valget akkurat nå.

Undertegnede tar i alle fall trappa noen flere ganger enn vanlig og velger noen ganger å spasere hjem fra jobb bare for å fylle dagsmålet.

Fin skjerm, god batterilevetid, mange sensorer og brukervennlig grensesnitt hever opplevelsen noen hakk fra Flex, som allerede var blant toppvalgene.

Vi venter samtidig spent på Jawbones nye Up3, som vi er lovet til test rimelig kjapt, og selvfølgelig også på Fitbits nevnte Charge HR med pulsmåling, som dukker opp på nyåret.

Anbefales - og en knall julegave.

Les også:

TEST: Bose SoundSport: Treningsplugger som sitter fantastisk godt i øret

TEST: Polar M400: Denne avslører at du er en kontorrotte selv om du trener ofte

TEST: Tomtom Runner Cardio: Klokka leser pulsen rett fra håndleddet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.