Sent i går kveld trakk Google endelig sløret av den nyeste versjonen av Android. Denne har versjonsnummer 4.4, og har fått kallenavnet KitKat, etter sjokoladen.
Den som ventet seg enorme endringer ble nok litt skuffet av den nye utgaven, som i stor grad er lik sin forgjenger rent designmessig. Men det har kommet en rekke nye funksjoner.
Et viktig moment på den nye Android-utgaven er at Google har redusert minneforbruket til operativsystemet og flere av sine egne apper. Den viktigste grunnen til dette er at også svakere spesifiserte Android-telefoner med lite arbeidsminne skal kunne kjøre de nye Android-versjonene. Derfor bruker også Chrome og YouTube mindre arbeidsminne enn tidligere. Dette er en forbedring alle vil nyte godt av, siden Android vil bli kjappere og mer lettdrevet generelt.
I samme slengen lanserte de endelig den nye Nexus-telefonen LG Nexus 5, som har vært lekket et utall ganger nå.
LES OGSÅ: Motorola vil lage telefon du kan bygge selv
Du kan snakke til Android uten å ta på telefonen.
OK Google
Da Motorola lanserte sin Moto X, kom den med en ny stemmegjenkjenningsfunksjon som gjorde det mulig å få telefonen til å respondere på det du sier ved å starte med «OK Google». Funksjonen blir nå standard i Android, så kommende telefonen eller nettbrettet kan lytte til deg.
Du kan deretter be telefonen om å finne en adresse, sende en melding eller søke på nettet. VI vil tro spesielt de som bruker navigasjon bak rattet vil finne dette nyttig, da Android allerede har en ganske god stemmegjenkjenning som lett kjenner igjen adresser. I Android 4.4 skal talegjenkjennelsen angivelig ha blitt enda bedre.
Det er imidlertid ikke en funksjon du får på eldre telefoner. Kun Nexus 5 og Moto X støtter dette foreløpig, men det er rimelig å anta at nye Android-telefoner vil komme med denne muligheten.
Googles kontekstuelle assistent Google Now har også fått forberinger, og på Nexus 5 kan du hente den fram ved å sveipe til siden på startskjermen. Det vil vi tro gjør den enklere å bruke, siden du i dag er nødt til å hente den frem ved å trykke lenge på en av menytastene, eller sveipe den opp fra bunnen av skjermen, avhengig av hvilken telefon du bruker.
Albumcover på låseskjermen
Om du hører på musikk eller bruker telefonen din som fjernkontroll til Chromecast, vil nå albumcover eller filmplakaten vises på startskjermen sammen med spole- og spillkontroller.
Dette er først og fremst en visuell nyhet.
Fullskjermsmodus
En ny fullskjermsmodus gjør det nå mulig å vise e-bøker, video og annet i en fullskjermsmodus som skjuler alle skjermelementer.
Det vil si at for eksempel skjermkontroller og statuslinjen skjules helt. For å hente dem tilbake sveiper du inn fra siden av skjermen.
Printerstøtte
Google har bygget inn støtte for printing i Android. Det vil si at du kan sende nettsider, bilder og annet rett til en printer. Dette krever at printeren støtter Google Cloud Print.
Hvis du har behov for å printe dokumenter, er det enklere enn før å hente og lagre disse hvor som helst. Støtte for å hente og lagre filer i skytjenester blir bygget inn i operativsystemet. Så om du vil åpne en fil på Dropbox eller Google Disk, trenger du ikke å gå via en app. Det kommer også en oversikt over dine sist brukte filer.
Telefonen kan slå opp i Google Maps for å finne ut hvem som ringer.
Smartere telefoni
Om du fortsatt bruker mobiltelefonen din til å ringe med, kommer du muligens til å sette pris på nyhetene på denne fronten også. Google har nemlig koblet telefonen til Google Maps, slik at den kan undersøke telefonnummeret opp mot oppføringer her når noen du ikke har i telefonlisten ringer.
Det blir altså litt som «Hvem ringer»-appene til Gule Sider, 1890 eller 180, bare integrert i telefonen.
Android vil også automatisk prioritere å vise deg de kontaktene du snakker oftest med.
Emotikoner, eller «emojier», blir nå standard i Android. Disse finnes i Androids standardtastatur.
Teknisk
Det er gjort en rekke endinger av mer teknisk karakter også. Støtte for MAP-profil over Bluetooth gjør det mulig å overføre meldinger fra telefonen til andre enheter, som for eksempel skjermen i bilen din dersom den støtter profilen.
Optimaliseringer i måten Android håndterer minne og skjermkontrollen gjør at multitasking, eller oppgaveveksling om du vil, går raskere, og at systemet generelt skal få bedre ytelse.
«Nedlastinger»-appen har blitt oppdatert slik at det er lettere å sortere oversikten over nedlastede filer.
Om du benytter tredjeparts hjemskjermer, eller «launchere» om du vil, er det nå enkelt å bytte mellom disse.
Er du opptatt av å kunne styre hvilke lokasjonsdetaljer telefonen deler med apper, er det nå enklere å skru dette av og på. I hurtiginnstillingne på statuslinjen blir det mulig å aktivere og deaktivere dette.
Om du vil ha bedre oversikt over hvilke apper som ber om posisjonen din blir dette også enkelt. I lokasjonsinnstillingene finner du en liste over hvilke apper som har bedt om posisjonen din i det siste.
Samtidig har det blitt enklere å forholde seg til hvor nøyaktig telefonen skal posisjonere. På tidligere Android-versjoner blir du som regel møtt med en beskjed om at du får bedre posisjonering om du aktiverer Wi-Fi eller GPS. Det er typisk et tema for deg som vil spare strøm ved å deaktivere disse funksjonene. Nå kan du velge en strømsparemodus for posisjonering slik at du slipper å aktivere og deaktivere disse funksjonene manuelt.
Den nye Nexus-telefonen har sprek maskinvare.
LG Nexus 5
Den største, men aller minst overraskende nyhete, er den nye telefonen Nexus 5. Det har lekket bilde på bilde, og spesifikasjonslisten har mer eller mindre vært kjent i lang tid.
Tradisjonen tro kjører den den aller nyeste utgaven av Android, og utnytter alle nyhetene.
Den vil altså kunne styres fullstendig med tale. Den får også bakgrunnsbilder som dekker hele skjermen, og dermed også varsellinjen på toppen. Som den foreløpig eneste støtter den også en ny fotomodus kalt HDR+, som tar en serie bilder, og kombinerer disse for å lage best mulig resultat med mindre støy.
Nexus 5 støtter en strømsnill musikkavspillingsmodus som lar deg lytte i inntil 60 timer, noe som ikke bare er tiltalende for deg som hører mye på musikk. Om du opplever at låtene på bussen tar mye strøm er dette en velkommen nyhet.
Skjermen skal også oppfatte berøring mer presist enn tidligere.
Kamerat har optisk bildestabilisator.
Spesifikasjoner
Denne telefonen er som Nexus 4 produsert av LG, og er spesifikasjonsmessig ganske lik LG G2. Nexus 5 har en fem tommers IPS-skjerm med oppløsningen 1920 x 1080 piksler. Den er basert på systembrikken Qualcomm Snapdragon 800, som har en firekjernet 2,26 GHz prosessor og grafikkprosessoren Adreno 330. Arbeidsminnet er 2 GB. Dette er med andre ord en kraftig sak. Men altså ikke oppsiktsvekkende heller.
Den nye Nexus-telefonen leveres i varianter med 16 og 32 GB minne, men det er ikke støtte for minnekort.
På baksiden sitter et åtte megapikslers kamera, som har optisk bildestabilisator. Dette er en fordel når man skal ta bilder i svak belysning. Frontkameraet har 1,3 megapiksler.
Telefonen støtter trådløs lading via Qi-standarden, og har et batteri på 2300 mAh.
LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om trådløs lading
Det vanlige spekteret av tekniske spesifikasjoner er på plass, som GPS, Wi-Fi og LTE. Det hele veier 130 gram, og måler 69,2 x 127,8 x 8,6 mm. Du kan se flere tekniske spesifikasjoner hos Google.
Nexus 5 kommer i salg i Norge i midten av måneden, og koster 4300 kroner for 16 GB-varianten.
Ingen KitKat til Galaxy Nexus
Om du har den Samsung-produserte Galaxy Nexus er den dårlige nyheten at Google ikke vil oppdatere denne til KitKat. Det har ifølge Engadget.com trolig med å gjøre at Texas Instruments, som laget systembrikken i telefonen, ikke lenger er involvert i mobilbransjen.
Vi tipper dog at det ikke tar altfor lang tid før driftige Galaxy Nexus-eiere finner en metode for å oppdatere den.
Har du Nexus 4, Nexus 10 eller en av Nexus 7-variantene vil du imidlertid få tilgang til den nye Android-utgaven i løpet av de kommende ukene. Det samme gjelder for Google-utgavene av HTC One og Samsung Galaxy S4.
I videoen under får du mange detaljer om nyhetene i Android 4.4 og Nexus 5.