GUIDER

Test: null

Dette merket betyr bedre trådløs lyd

Opptatt av lydkvalitet, og hater kabler? Da bør du se etter AptX-merket.

Marius ValleMarius ValleJournalist
13. des. 2013 - 06:00

Det er to ting vi med sikkerhet kan si om trådløse hodesett. Det ene er at det er praktisk å slippe å ha en ledning dinglende. Det andre er at lydkvaliteten ikke blir helt den samme som med kabel.

Et trådløst hodesett er og blir et kompromiss. Uansett hvor høy kvalitet det er på musikkfilene dine, blir kvaliteten redusert. Å kombinere lydfiler med en samplingrate på 192 kHz med et Bluetooth-hodesett er enkelt og greit bortkastet lagringsplass. Betaler du 199 kroner i måneden for strømmetjenesten Wimp HiFi og bruker et billig Bluetooth-hodesett betaler du 100 kroner mer enn du trenger.

Det er mange og teknisk komplekse grunner til dette. En av grunnene er komprimering. Musikken sendes tross alt digitalt til hodesettet, og det er begrenset hvor mye båndbredde som er tilgjengelig over Bluetooth. Vi kan enkelt forklare båndbredde som hvor mye informasjon som er mulig å sende kontinuerlig. Jo lavere båndbredde, jo mindre informasjon kan overføres, og jo dårligere blir lydkvaliteten. Enkelt og greit.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om trådløs lading

Kodeker

Nå er det heldigvis ikke slik at Bluetooth gir dårlig lyd, og ferdig med den saken. Hvor god lyd et hodesett klarer å produsere avhenger av en rekke faktorer, og foruten kvaliteten på selve høyttalerelementene er den såkalte kodeken som brukes en vel så viktig faktor.

En kodek er veldig, veldig enkelt forklart «språket» mobilen og hodesettet snakker over Bluetooth-forbindelsen. Hva slags kodek som benyttes i overføringen avgjør hvor god musikkvalitet det er mulig å oppnå over Bluetooth-overføringen.

Alle Bluetooth-enheter med stereolydoverføring støtter i utgangspunktet kodeken «Low Complexity Subband Coding», også bare kalt «SBC». SBC støtter i utgangspunktet en ganske grei båndbredde, og gir mulighet for overføring av lyd i ganske høy kvalitet, men på ingen måte tapsfri. Maksimal samplinghastighet er 48 kHz og båndbredden for stereolyd er maksimalt 345 kbps i stereo.

Men det er ikke noe krav om at verken mobilen eller hodesettet skal støtte høyeste mulig kvalitet. I realiteten kan mobilen, hodesettet eller begge deler støtte en lavere kvalitet. Det er en del andre problemer med denne kodeken også, som at hele spekteret av lyder vi kan høre ikke gjengis. Resultatet er en lydkvalitet som ikke er i nærheten av den du får med et vanlig hodesett dersom du spiller av musikk med god kvaltiet.

Selv om SBC-kodeken er standard for alle Bluetooth-hodesett er situasjonen ikke så ille som det kan høres ut. Produsentene kan nemlig legge til støtte for kodeker som gir bedre lydkvalitet. AAC-støtte er for eksempel vanlig.

LES OGSÅ: Trenger du egentlig en dyr smarttelefon?



Mange mobiltelefoner og Bluetooth-mottakere støtter AptX.

AptX-kodek gir bedre lyd

Og her kommer kodeken AptX inn i bildet. Denne sørger for å gjengi lyden i spekteret vi kan høre, og gir lyd i omtrent samme opplevde kvalitet som vanlig CD. Det til tross for at den er komprimert og leveres over samme båndbredde som SBC.

Fordelen med denne løsningen er at den fortsatt er Bluetooth-basert. Om du bruker et AptX-hodesett eller en annen Bluetooth-mottaker sammen med en mobiltelefon, et nettbrett eller annet som ikke støtter AptX, vil det falle tilbake til andre støttede kodeker, og i verste fall SBC-kodeken. Så selv om du investerer i et hodesett med teknologien, vil det fortsatt fungere med alle Bluetooth-enhetene dine.

Men når du kobler hodesettet ditt til en telefon eller annet med AptX-støtte, vil lydkvaliteten bli merkbart bedre. Det betyr selvsagt ikke at du får dårlig lyd dersom det ikke er AptX-støtte, for for eksempel AAC vil også gi bedre lyd.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om HD Voice

Mange produkter har AptX-støtte

AptX er forholdsvis nytt i Bluetooth-verdenen, men det er allerede en rekke produkter som støtter teknologien. Creative Labs, Sennheiser, Samsung, Nokia, Motorola, Denon og mange andre lager hodesett med AptX.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

HTC, Motorola, Samsung, og Sony lager også telefoner med AptX. Noen av de mest aktuelle modellene er:

Nevneverdige produsenter som ikke støtter AptX er LG, Apple og Nokia.

Vi har testet en del produkter med AptX-støtte:

Nå skal vi ikke overdrive betydningen av å ha AptX-støtte. Dette er en proprietær teknologi som lisensieres ut, og støtte for for eksempel AAC-kodek som blant annet Apple bruker vil i de fleste tilfeller sørge for langt bedre lydkvalitet. Et eksempel er Jabra Revo Wireless, som tross manglende AptX-støtte fortsatt leverer god lyd.

At produktet støtter AptX er heller ikke ensbetydende med at det gir deg gir deg god lyd. Faktorer som høyttalerelement eller forsterker vil nødvendigvis også være medvirkende.

Fordelen med AptX er imidlertid at det er lett å se at produktet støtter teknologien, da de er merket med AptX-symbol på esken.

Du finner en oversikt over produkter som støtter AptX på hjemmesidene til CSR, selskapet som lisensierer ut AptX. Den er imidlertid ikke veldig oppdatert.

LES OGSÅ:

Med BankID på mobilen kan du si farvel til kodebrikken

Slik bruker du mobilen som YouTube-fjernkontroll

Så lite koster et stort minnekort

Kilder: Hiddenwires.co.uk, EDN.com, Bluetooth.org (PDF)Wikipedia.orgCSR.comYoutube.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.