DINGSER OG VERKTØY

TEST: Driller til boring i mur og stein

TEST: Riktig drill og bor må til for godt resultat i stein og mur.

TEST AV DRILL OG BOR: Både drill og bor må være riktig for at du skal lykkes med boring i harde materialer.
TEST AV DRILL OG BOR: Både drill og bor må være riktig for at du skal lykkes med boring i harde materialer. Bilde: Håkon Jacobsen
28. jan. 2012 - 08:50

Vi har brukt tre ulike maskiner fra Bosch for å se på hvordan vi best kommer oss gjennom harde mineralske materialer.

For å se hvordan de to boreprinsippene virket i praksis, testet vi en konvensjonell nettdrevet slagbormaskin med rasterslagfunksjon mot to batteridrevne borhammere.

Man skulle kanskje tro at 650 watt levert fra strømnettet ville utklasse 18 volt på batteri, men slik gikk det ikke.

Det som er viktig er hvor mye energi det er i hvert av slagene som boret overfører til materialet. Og her er borhammerne overlegne.

Slagkraft

Ingen av bormaskinene i testen er beregnet på de store hullene.

Dette er lette maskiner for å lage hull til plugger og andre mindre oppgaver. Skal man bore for å sprenge, eller sette store fjellbolter krever det mye tyngre og dyrere maskiner.

På slagbormaskinen oppgis ikke slagenergi, fordi det er avhengig av hvor mye du mater, men rare greiene er det ikke.

Den billigste hammeren avgir en energi på 0,6 joule per slag, mens den minste modellen i proffklassen slår til med 1 joule per slag. Denne maskinen kan også skru av rotasjonen og brukes som meisel. Det er veldig nyttig når man skal rive ned mur og betongvegger eller banke løs stein. Den gjør vei i vellinga på moderate hull, selv i stein, men den har ikke rare slagkraften målt mot den nettdrevne toppmodellen i proffklassen. Den leverer over 14 joule i hvert slag, men så kan den bore opptil 52 mm hul i betong også.

Boring i betong

For å teste maskinene brukte vi 10 mm bor og startet i betong.

Vi brukte en gammel og godt herdet hagestein, som representerer hard betong på sitt beste.

Slagboring

Når man skal bore i stein og betong, må man benytte et hardmetallbor med en tange som passer til maskinen.

På vanlige bormaskiner med rasterslagverk benytter man vanlige sylindriske bor som spennes inn med chucken. Akkurat på slike bor er utvalget stort. Fra ultrabillige bor til de kostbare med veldig bra hardmetall, godt loddet til stålet og med gode spiralspor for å få ut bormelet.

For å se hvor langt vi kom med det aller billigste boret vi fikk tak, i kjøpte et sett hos en verktøykjede til 29 kroner. Så satte vi 10 millimeterboret i slagbormaskinen og gav oss i kast med betongen. Det tok 32 sekunder på de syv centimeterne vi hadde satt som mal, men da vi trakk ut boret var hardmetallet smuldret opp. Ikke mye tess altså.

Et annet, litt dyrere bor, men fremdeles billig, klarte jobben på 26 sekunder og overlevde uten synlige skader.

Bedre med dyrt bor

De store bormaskinprodusentene, som Black & Decker, Bosch og andre, har mange varianter med hardmetallbor slik som serien Blue Granite.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Disse borene har en helt annen metallurgisk kvalitet og er svært godt fastloddet i stålet.

De har en spissere egg på hardmetallet som gjør at de borer mye raskere. Dette boret kom seg igjennom på bare 18 sekunder.

Ulike innfestinger

Mens en vanlig bormaskin bruker bor med rett sylindrisk tange, trenger borhammerne verktøy med SDS -tange. SDS er en forkortelse for Stick - Dreh - Set og betegner hvordan man raskt fester boret i chucken. Proffmaskinen vi testet brukte den vanlige standardiserte tangen, mens forbrukerutgaven, Uneo Maxx, bruker en mindre variant kalt SDS Quick.

Vi satte i et 10 mm hardmetallbor med SDS Quick-tange i Uneo-maskinen og den kom seg igjennom på 27 sekunder. Vesentlig lenger enn slagbormaskinen altså, men så er dette en batterimaskin. Til gjengjeld er det mye mer behagelig å bore med en borhammer fordi man ikke treger å mate så hardt.

Deretter monterte vi et 10 mm SDS - bor i proffmaskinen og her gikk det unna. Den større slagenergien gjorde at vi kom gjennom betongen på bare 12 sekunder.

I stein

Mens betong er et forholdsvis lett materiale å bore i, er mange bergarter en adskillig tøffere utfordring. Vi ville se hvordan maskinene presterte i en middels hard gneis.

Dette var ingen jobb for billigbor, så alle de tre maskinene ble utstyrt med høykvalitets ti millimeter bor. Vi merket av 7 cm på borene og så hvor lang tid dert tok å bore så langt.

Og her var det stor forskjell. Det gikk nesten ulidelig seint å bore med slagbormaskinen. Vi trodde den skulle kollapse, men etter svært anstrengende to minutter og 35 sekunder var hullet ferdig. Vi måtte mate hardt for å få noen inndrift i det hele tatt.

Da var det andre boller med borhammerne. Uneo-en etablerte hullet på 36 sekunder uten slit med å mate. Proffmaskinen med sin høyere slagenergi var naturlig nok raskest med 23 sekunder. Med et litt mer påkostet SDS-bor klarte den til og med å bore hullet på bare 20 sekunder. Vi kunne ikke se noen slitasje på noen av SDS-borene etter testene vi utførte.

Hva velger man?

Det kommer selvfølgelig an på oppgavene, men bor man i et hus med mange murvegger og har behov for å bore i stein av og til, er borhammer et svært attraktivt valg.

Den billigste Boschen, Uneo Maxx, er forbrukerutgaven av en slik som også kan bore uten slag og brukes som skrutrekker. Ulempen er at man må anskaffe seg egne verktøy med SDS Quick tangesom passer inn i chucken. Enda tøffere er selvfølgelig GBH 18 V-LI som også alt kan og meisle i tillegg, men det blir et prisspørsmål. Dette er tross alt en proffmaskin.

Det man kan se helt bort fra, er vanlige drillers evne til å bore i hard stein. Det er en opplevelse man godt kan være foruten.

Hva koster det?

De aller fleste kjente verktøymerkene har et godt utvalg av borhammere. Både på nettdrift og batteri.

Bosch og Ryobi har rimelige modeller beregnet på forbrukermarkedet. Prisene varierer fra rundt tusenlappen og oppover avhengig av om det følger med batteri, hvor stor slagenergi maskinen kan gi og om det er en forbrukermaskin eller en proffutgave som er bygget for en levetid få forbrukere har behov for.

Billigst kommer man unna om man kjøper en batteriløs maskin fordi man har tilsvarende batteri til andre maskiner.

Et alternativ for folk som bare skal bore et og annet hull i betong og stein er også å leie maskin. Spesielt når det dreier seg om store hull.



Les også:

TEST: Knøttedrillene du må ha

TEST: De beste drillene

TEST: Korktrekkere

Velg riktig bits

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.