Touch er Apples bestselgende iPod, med totalt 47 millioner enheter solgt bare i USA fra 2007 til andre kvartal i år, viste tall som ble lagt frem i forbindelse med rettssaken mellom Samsung og Apple nylig.
Lanseringsfrekvensen for iPod touch har vært noe mindre hyppig enn for iPhone, og da den siste utgaven ble lansert i september var det to år siden forrige revisjon.
Ultratynn
2012-versjonen er mildt sagt lekker, og har fremkalt mangt et "oooi" blant kolleger i redaksjonen og andre som har lagt fingrene på den. Den er nemlig bare 6,1 millimeter tykk og veier 88 gram.
Spilleren kunne strengt tatt ikke vært mye tynnere så lenge 3,5-millimeters jackplugger er standarden for hodetelefoner, men den ligger stort sett godt i hånden og oppleves som veldig tynn og lett.
Les også:
Vi fikk prøve Microsofts iPad-utfordrer
Dette blir elektronikktrendene i 2013
Aluminium
Apple har erstattet det blanke krom-materialet fra forrige generasjon med en slags sandblåst aluminium, og det føles som et steg opp på byggekvalitetsskalaen.
Det skal nemlig en god del til for å lage synlige riper på denne, noe vi ikke akkurat kunne si var tilfellet med den forrige utgaven.
Vi klarte riktignok å lage en minimal ripe i skjermen bare ved å ha iPod touch liggende i veska, men baksiden er i det minste fortsatt ripefri.
På toppen finner vi låsetasten, venstre side inneholder volumtaster og på bunnen har Apple plassert jackplugg, den nye Lightning-tilkoblingen og en åpning til høyttaleren. Den karakteristiske hjem-knappen finnes fortsatt på fronten.
Retina-skjerm
Nye touch har også fått den samme IPS-skjermen som iPhone 5, altså fire tommer stor og med 1136x640 piksler, noe som kvalifiserer til retina-navnet med 326 piksler per tomme. (Forrige utgave hadde også retina-oppløsning, men ikke det samme IPS-panelet som iPhone).
Lysstyrken er oppgitt til hele 500 nits, og resultatet er en fenomenalt skarp og lyssterk skjerm med tilnærmet 180 graders innsynsvinkel. Fargene er dype, om enn ikke like intense som på en del av Samsungs AMOLED-skjermer.
Formatet er også langt mer videovennlig enn tidligere, med 16:9 mot 3:2. Det gjør at TV-serier, for eksempel fra nylanserte Netflix, fyller hele skjermen, og det gir iOS-grensesnittet plass til en ekstra ikonrad i høyden.
Vi kommer ikke til å gå så nøye inn på alle funksjonene i iOS6, men du kan lese mer om dem hos våre venner i Mobili.
Vi kan nevne at Apples stemmestyringstjeneste Siri er på plass, men hun snakker fortsatt ikke norsk, så du må i tilfelle belage deg på å bruke engelsk, spansk, fransk, tysk, italiensk, japansk, koreansk eller kinesisk.
Det er også behagelig å kunne ta den i bruk uten å måtte registrere den gjennom iTunes først.
Om du har all musikken din i Spotify, Wimp eller hvilken som helst annen streamingtjeneste kan du altså klare deg helt uten en PC eller Mac.
iPad 4: – Full forståelse for at folk føler seg lurt
Microsoft: – Apple laget markedet. Nå skal vi ta det
Kjapp
Innvendig har nye iPod touch fått den samme systembrikken som sitter i iPad mini og iPad 2, en dobbeltkjernet A5-variant. Undertegnede bruker til vanlig en etter hvert noe aldrende iPhone 4 (med A4-brikke), og forskjellen i ytelse er særdeles merkbar.
Der 2012-touch er responsiv og kjapp over hele fjøla, nærmer iPhone 4 seg sirup. Resultatene i våre syntetiske tester plasserer til og med iPod touch like foran iPhone 4S, men et lite hav bak iPhone 5.
Bluetooth 4.0 er på plass, men ingen GPS. Det er synd, for eksempel for treningsapper som måler hastighet og avstander ved hjelp av GPS.
God lyd
Innvendig virker det ikke som om Apple har gjort spesielt store endringer i lydgjengivelsen fra andre iOS-produkter de siste to årene, og vi opplever fortsatt lydkvaliteten som god.
Der de har gjort en stor forbedring, er imidlertid på de medfølgende ørepluggene. Apple har nemlig endelig gjort noe med de mildt sagt dårlige ørepluggene som har fulgt alle selskapets mediespillere og telefoner.
Den nye varianten har fått en smalere åpning som er vinklet inn i ørekanalen, en slags hybrid mellom vanlige øreplugger og ørekanalsplugger, om du vil.
Og det fungerer faktisk ganske bra - til medfølgende øreplugger å være.
Les også:
Slik lader du mobilen på bålet
Mer bass
Først og fremst har Earpods, som de heter, fått en solid boost i det nedre delene av registeret. Balansen er likevel god, om enn med en noe metallisk og tynn klang.
De er også litt "insisterende", nettopp på grunn av klangen, noe som fører til en viss lyttetretthet ved middels høyt volum over en ikke altfor lang periode.
De sperrer heller ikke ut noen lyd fra omgivelsene, som jo kan være verdt å tenke på enten du liker å høre omgivelsene eller ei.
Uansett synes vi forbedringen på ørepluggene er stor, og disse kan faktisk fungere som primærplugger om du ikke har store krav til støyreduksjon eller hifi-kapabiliteter.
Litt kjipe synes vi Apple dog er som ikke inkluderer mikrofon og fjernkontroll på pluggene som følger med touch.
Greit kamera
Nye touch har også fått en solid bump på kameraspesifikasjonene, med en fem megapikslers bakbelyst sensor bak og en 1,2 megapikslers sensor foran, samt autofokus.
Bildene den tar er relativt gode i godt lys, mens støy fort sniker seg inn når omgivelsene blir litt mørkere.
Panoramafunksjonen er kul og enkel å bruke, og vi liker at touch har tilnærmet null utløserforsinkelse.
Den erstatter ikke akkurat speilrefleksen, men kan være et greit alternativ til et billig kompaktkamera om du vil nøye deg med én enhet på tur. Apple har også lagt ved en liten håndleddsstropp som kan festes bakpå touch, og som skal sørge for at den ikke faller ut av hånden når du knipser.
Batterimessig står det også brukbart til. Apple lover opptil 40 timer med musikkavspilling, men mer interessant er kanskje batteritiden ved spilling eller video, hvor vi ser ut til å havne rundt Apples oppgitte åtte timer, litt avhengig av lysstyrke på skjermen.
Les også:
Dette er TV-standarden produsentene vil satse på
Klar for å gi verden bedre lyd
Konklusjon
iPod touch er fortsatt en relativt billig inngangsbillett til iOS-universet, og den kan stort sett gjøre alt hva iPhone kan med unntak av å ringe.
Den har en svært god skjerm, en kjapp systembrikke og brukbart kamera. Lyden er god og de medfølgende ørepluggene langt bedre enn tidligere. Vi skulle gjerne sett GPS på plass, og noen vil nok også irritere seg over Apples bytte av lade- og dockingtilkobling.
Lagringskapasiteten er nå 32 og 64 GB på de to modellene, men prisen er også justert opp fra 1890 til 2390 kroner for den billigste utgaven (og 3190 for 64 GB).
Det er unektelig ganske stivt, uansett hvor god den måtte være.
Les også:
Slik blir neste generasjons ultrabook
Denne appen kjenner igjen TV-serier