T2

Test: EPSON EH-TW7200

En ekte hjemmekinoprojektor

TEST: Epson EH-TW7200

 Epson EH-TW7200 er uten tvil en god projektor, men ikke for alle.
Epson EH-TW7200 er uten tvil en god projektor, men ikke for alle. Bilde: Watt
26. jan. 2014 - 12:49
Vis mer

I hjemmekinoen stiller vi store krav til lyd- og bildeopplevelsen. Da holder det kun med projektorer som er optimalisert for nettopp dette. Det er definitivt Epsons nye mellomklassemodell, EH-TW7200.

Det må være ganske trøblete for folk flest å manøvrere seg rundt i jungelen av projektorer. De kommer i alle mulige priser og fasonger, og har alle en utstyrsliste som man må ha en høyere utdanning for å bli klok på.

Man kan lett la seg lure til å tro at en projektor til 4-5000 kroner er alt man trenger.

Vi skal innrømme at man kan få imponerende bildestørrelse og opplevelse for pengene med en slik projektor, men i en ekte hjemmekino stiller vi høyere krav.

Ta for eksempel den Epson-modellen vi så på i forrige nummer. Den var rimelig og imponerte oss til sitt bruk, men i hjemmekinoen falt den igjennom på flere viktige områder.

En ting er støynivået som er langt over det vi vil ha når vi ser på film, men vi var heller ikke imponert over sortnivået. Det var rett og slett alt for dårlig. Når sort blir grått mister man alt som minner om kontrast og dynamikk.

TEST: Den lille dingsen som gir deg Netflix på TV-en

Projektor for hjemmekinoen

I hjemmekinoen vil man ha en projektor med lavest mulig støynivå, et dypt sortnivå, god lysstyrke og korrekte farger. Det høres jo enkelt nok ut. I tillegg vil vi ha fleksibilitet i form av optikk med linseforskyvning og et stort zoomområde.

Alle disse egenskapene har en fellesnevner: De koster penger, og er grunnen til at man ikke får disse egenskapene på rimelige projektorer.

Man må dessverre opp i prisklassen til EH-TW7200 om man ønsker fleksibilitet. EH-TW7200 er et helt annet produkt enn EH-TW5200 og er myntet på filmentusiasten som har et dedikert hjemmekinorom.

EH-TW7200 bærer med seg genene fra de siste generasjonene til Epson.

Det er en LCD-projektor med sentermontert linse. Linsen har et bredt zoomområde (2.1:1) og en sjenerøs linseforskyvning både horisontalt og vertikalt.

Det gjør projektoren enkel å plassere, enten man velger å takmontere den eller plassere den på en hylle bakerst i rommet.

En rimelig projektor uten linseforskyvning kan man på generelt grunnlag aldri plassere på en hylle fordi bildet ikke ville truffet lerretet. Med EH-TW7200 har man full kontroll på hvor bildet skal havne.

Les også: Her er Samsungs CES-snadder

Stort lerret krever sin prosjektor

Sammenlignet med de utgående modellene fra Epson (6100, 8100 og 9100) plasserer 7200 seg nøyaktig der den skal: Mellom 6100 og 8100.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Den har den samme optikken og linseforskyvningen som 8100, men har lavere oppgitt kontrast. 7200 har heller ikke interpolering. Dette er en funksjon som legger til nye bilder mellom de originale filmrutene og gir jevnere bevegelser.

Epson har hatt suksess med sin interpolering tidligere, så det at EH-TW7200 kommer uten er selvsagt ingen fordel. Man får heller ingen vertikal strekk om man benytter en anamorfisk linse.

Det siste er ikke så kritisk, for det finnes flere Blu-ray spillere med denne funksjonen, blant annet fra Oppo og Cambridge. ISF-menyer og THX er heller ikke noe man ser noe til på denne projektoren.

Det den likevel har til felles med 8100 er en dynamisk iris for å øke kontrasten. Sammenlignet med den noe enklere modellen 6100 er 7200 en projektor med klart mer hjemmekino i blodet.

Lysstyrken er oppgitt til 2000 Ansilumen. Det er OK for 2D, men kan vise seg litt lite på 3D om lerretet er stort. Mitt lerret er på 152 tommer, noe som krever sin projektor når det kjøres 3D.

Linser i denne prisklassen er manuelle. Det betyr at man må zoome og stille fokus manuelt på selve projektoren. Den rimeligste projektoren vi vet om med elektrisk zoom, fokus og ikke minst linseminne, er Panasonic PT-AT6000 til 25 tusen.

Les også: Dette er en 105 tommer kurvet LCD-TV med UHD-oppløsning

Bakpanelet på EH-TW7200.
Bakpanelet på EH-TW7200.

Oppsett

Projektoren installerer vi bakerst i hjemmekinoen på en hylle. Rommet er 6 meter langt, men det gir ingen problemer når linsen er så fleksibel som den er her. Et lerret på 100 tommer kan man fylle fra avstander rett under 3 meter og opp til over 6 meter. Det kaller jeg fleksibelt!

Det eneste problemet er å få satt fokus på den avstanden, men da kan man enten ty til en hjelper eller finne frem kikkerten om man vil gjøre jobben selv.

I oppsettet til projektoren finner man predefinerte fargeprofiler. Det er dynamisk, living room, natural og cinema.

I tillegg er det to 3D-moduser, 3D-cinema og 3D-dynamic. De dynamiske modusene er ren tortur for øynene, med farger akkurat så grelle som man må lage dem når fargemiksen har et eneste formål, nemlig å få mest mulig lys.

Da er det langt bedre å holde seg til natural eller cinema som har en fargeprofil som ligger klart tettere på virkeligheten.

Ønsker man kalibrering har EH-TW7200 gode muligheter med gråskalajustering, en komplett CMS-løsning for farger og mulighet for å velge blant predefinerte gammaverdier.

Epson tilbyr justering av panelene. Det er som dere sikkert vet 3 paneler på en LCD-projektor, et for hver primærfarge.

Panelene må være korrekt plassert i forhold til hverandre for å få et så skarpt bilde som mulig. Er ikke dette gjort riktig får man fargeblødning på konturer og kanter.

I menyen justerer man inn de fire hjørnene så ordner projektoren resten. Man kan også utføre finjusteringer på mindre områder.

TEST: Her starter 4K-moroa for alvor

Gode filmopplevelser

Det skal ikke mange sekundene til for å se at denne projektoren er i en annen liga enn EH-TW5200. Sortnivået er langt bedre og både kontrast og dynamikk er høyere.

Den er riktig nok ikke på nivå med en projektor som Epsons egen EH-TW9100 som var fjorårets toppmodell. Sistnevnte har bedre paneler, bedre lysstyrke og en bedre implementert irisløsning. I alle fall er det slik jeg husker det.

Støynivået er meget lavt, og er som natt og dag sammenlignet med EH-TW5200. Man legger ikke merke til projektoren om den står i ECO-modus. I høy pæremodus hører man viften, men det er fortsatt ikke skjemmende.

På et så stort lerret som det jeg benytter, velger jeg normal foran eco for å få litt mer lys i bildet.

Allikevel viser en direkte sammenligning med Sony VPL-HW55ES at det er ganske mye mer dynamikk og lysstyrke i bildene på Sonyen uten at den har noe dårligere sortnivå.

Den er også en hel del skarpere. Nå koster den riktignok 10 tusenlapper mer, så det skulle vel egentlig bare mangle.

Epson har en fargegjengivelse som er fint balansert. Det er ingen klare fargestikk i bildet, selv om man vil kunne få den enda mer korrekt med en kalibrering.

Som regel er det slik at man ikke føler på feil i bildet før de er borte etter kalibrering, men de som har drevet med dette noen år ser fort hva som ikke stemmer. Hudtonene sitter ganske bra uten store fargeavvik. Det er fint, for det er ikke mye som er mer irriterende enn gale hudtoner.

I 2D gir denne projektoren en gjennomgående god filmopplevelse med en fin balanse mellom sortnivå og lysstyrke.

Les også: TV-teknologi brukes til rombelysning

Middelmådig 3D

3D kan være en god opplevelse når det er gjort riktig. Epson har tidligere vist at de kan gi gode 3D-opplevelser. I dette tilfellet ble jeg litt skuffet. Ikke på grunn av cross-talk. Det har Epson god kontroll på. Derimot er det den manglende lysstyrken i bildet som er utfordringen.

Denne projektoren mangler 400 Ansilumen sammenlignet med 8100 og 9100, og det merker man godt på en stor duk.

Man bør ned på 100 tommer om man vil ha en 3D-opplevelse med et snev av realisme. Dette er synd det skal være sånn, men det er baksiden av medaljen når man bruker aktive briller slik man gjør det på projektorer. Brillene stjeler rett og slett for mye lys.

Konklusjon

Epson EH-TW7200 er uten tvil en god projektor, men ikke for alle.

Den er litt for lyssvak for de med store lerret. Vil man ha en 3D opplevelse som det er verd å snakke om, bør man rett og slett ikke gå for et lerret som er særlig mye over 100 tommer.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

– En av fedrelandets mest gjennomførte hjemmekinoer

TEST: Nesten uslåelig hjemmekinopakke

Les også: Snart slipper du å lagre TV-programmer på egen opptaksboks

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.