Mac mini har alltid vært en slags “odd one out” i Apple-porteføljen, men har blitt mye brukt som mediemaskin i stuer rundt omkring og sikkert også som skrivebords-PC hos mange som vil ha Mac-opplevelsen uten å bruke et femsifret beløp.
Maskinvare-bump
Årets (fjorårets, strengt tatt, siden den ble lansert i høst) utgave gjør små endringer fra det som tidligere har fungert bra, med en bump til Ivy Bridge-prosessor. Muligheten til en dedikert grafikkbrikke er imidlertid tatt vekk, så du må klare deg med Intels integrerte HD 4000-grafikk.
Designet er også nøyaktig det samme som før, en liten aluminiumsboks med avrundede hjørner og alle porter samlet på baksiden. De eneste detaljene på boksen er den relativt markante Apple-logoen på “ryggen” og en liten lysdiode og en infrarød mottaker i front. Vi liker også at strømforsyningen er integrert.
Innholdet i boksen er også av det ytterst minimalistiske slaget. Her finner vi selve Mac mini-en, en strømkabel og en HDMI-til-DVI-adapter, i tillegg til de obligatoriske sikkerhets- og garantiheftene.
Les også: Her er Samsungs Apple TV-konkurrent
"Bolet" versjon
Vår testutgave er relativt langt unna basisutgaven, som kan fås fra 4890 kroner. Her finner vi det heftigste prosessoralternativet, nærmere bestemt en Intel Core i7-3720QM, 4 GB RAM og en såkalt Fusion Drive på 1 terabyte.
Fusion Drive er Apples egenlagde hybriddisk, og kombinerer en 128 GB stor SSD-disk med en terabyte roterende lagring. I praksis fungerer det egentlig omtrent som om du skulle satt inn to separate lagringsmedier, bortsett fra at Apples styringsprogramvare automatisk tar hånd om all dataplassering.
Det betyr at du slipper å tenke på hvilke data som ligger på SSD-en til enhver tid, men får SSD-lik ytelse på programmene og filene du bruker mest. Oppstart av maskinen havner gjerne her.
Prisen for Fusion Drive-oppgraderingen er imidlertid veldig stiv, noe vi også påpekte da vi testet iMac tidligere i år.
Forskjellen på en terabyte roterende harddisk og en terabyte Fusion Drive er nemlig hele 2000 kroner. Vil du ha kun SSD-disk i maskinen er det eneste alternativet en 256 GB-variant til 2400 kroner.
Prisen på vår i7- og Fusion Drive-utstyrte testmodell havner på 9290 kroner.
TEST: Microsoft Surface RT: Microsoft-brettet sparker godt fra seg
God skrivebordsytelse
Den firekjernede i7-prosessoren sparker til gjengjeld fenomenalt godt fra seg, og vi får hele 11675 poeng i Geekbench. Det er mer enn selv iMac fikk i samme test.
SSD-delen av Fusion Drive fungerer kun i Mac OS X, og vi får henholdsvis 432 og 298 MB/sek i lese- og skrivehastighet i disktesten Blackmagic.
I Windows gir vår vanlige test ATTO Disk Benchmark kun 61/60 i lese- og skrivehastighet, noe som nok skyldes at den roterende delen av harddisken kun spinner med 5400 runder i minuttet.
På grafikksiden får vi 4091 poeng i 3DMark Vantage, noe som i og for seg er et godt resultat blant HD 4000-brikkene vi har testet, men til spill er det likevel et langt stykke opp for denne brikken.
Civilization 5 er spillbart på rundt 30 bilder i sekundet på 1920x1200 med alle innstillinger på Low, mens Borderlands spytter ut magre 14 bilder i sekundet på samme innstillinger. Går vi ned til 1366x768 får vi såvidt 30 bilder i sekundet, fortsatt en ganske hakkete opplevelse.
Dette er altså definitivt ikke maskinen du kjøper for å spille nymotens spill.
Ytterst stillegående
I tillegg til den vanvittig magre størrelsen har Mac mini ett salgsargument som vi setter veldig stor pris på. Den er rett og slett helt musestille, og det til enhver tid.
Vi har gjennom uker med testing aldri hørt den lille vifta gi noen særlig lyd fra seg. Om du setter øret helt inntil maskinen hører du at den spinner, men aldri høyt nok til at det overdøver selv den magreste kontorstøy.
Den blir riktignok ganske varm under langvarig press, så det virker som om Apple har prioritert stillegående foran kjølig, en avgjørelse vi kan være enige i.
TEST: Lenovo Yoga 13: Smart svinge-PC
Bra med tilkoblinger
Tilkoblingsmessig har Apple stort sett utnyttet baksiden godt. Vi finner fire USB 3.0-porter, ethernet, HDMI (som også kan brukes til DVI via den medfølgende adapteren), Thunderbolt, Firewire, minnekortleser for SD-kort, hodetelefon- og mikrofonporter.
Om sammenlikningsgrunnlaget er bærbare datamaskiner kommer Mac mini veldig godt ut her, mens du nok får flere tilkoblingsmuligheter om du bruker en mer normal stasjonær maskin.
Den har heller ikke noe optisk drev, og vi skulle gjerne sett at mini hadde noe mer Apple TV-liknende funksjonalitet for bruk som mediesenter. Da tenker vi for eksempel på muligheten for å bruke skjermspeiling fra iPad til TV-en (Du kan riktignok få til dette via tredjepartsprogramvare, men det burde ikke være noe i veien for at Apple selv åpner for dette).
Det hadde heller ikke gjort noe om Apple hadde inkludert en fjernkontroll.
Konklusjon
Som det lenge var for iMac er konkurransen i dette markedet relativt liten, slik at det er litt vanskelig å vurdere hvor god valuta du får for pengene.
Ser vi på basismodellen av Mac mini vil vi påstå at du får brukbart med prosesseringskraft for en ikke altfor stor penge, men samtidig må det bemerkes at det verken følger med mus, tastatur eller skjerm. Hvis du ikke har slikt fra før må du altså betale ekstra for det.
Det er likevel ikke til å komme unna at Mac mini er en solid og meget stillegående skrivebords- eller stuepartner som tar særdeles liten plass.
Den har absolutt sin sjarm, særlig om du ikke har de store kravene til spillytelse.
Les også:
TEST: Fem virkelig store PC-er