"Kanskje den heftigste PC-nyheten på IFA" kalte vi den da den ble lansert på IFA-messen i Berlin tidligere i høst, og endelig har den ankommet vår testbenk, Asus U500VZ.
Beholder designet
Skjønt, den kunne nærmest egentlig hett Asus UX51A (som den også gjør i noen markeder), ettersom designet stort sett er kliss likt ultrabooken UX31A.
Zenbook-navnet har den imidlertid fått beholde, men U500VZ er nok mer ment som en konkurrent til Apples retina-variant av Macbook Pro. Her finner vi nemlig tilnærmet eksakt den samme innmaten i en relativt tynn og lett aluminiumsinnpakning, sammen med en høyoppløst skjerm og voldsom luksusfølelse.
Asus har holdt igjen litt på panelet - oppløsningen er nemlig "bare" full HD 1920x1080, men det er en oppløsning vi synes passer helt perfekt på en 15,6-tommers skjerm.
Legg til at kontrastnivået er strålende, fargene dype, lysstyrken god og panelet matt, og vi har lite å utsette på U500VZ IPS-skjerm.
Det eneste vi reagerer litt på, er et hint av lyslekkasje eller "blødning" like over midten på hver side av skjermen. Du ser det kun når skjermen er helt mørk eller svart, men det kan være irriterende om du bruker den til å se film eller tv-serier med mørke scener i.
Skjermen har også en veldig varm fargetone, men det er vanskelig å se uten å sammenlikne direkte med en annen skjerm.
TEST: Den letteste ultrabooken er blitt ny
TEST: Ultrabooken med det beste tastaturet
Ser lekker ut
Designet er som nevnt veldig Zenbook-kjent, med sirkulært børstet aluminium på lokket og en mer normal aluminiumstone under lokket.
Kanskje unødvendig å si etter at vi har testet et par Zenbook-er med samme konklusjon tidligere, men vi liker det veldig godt. Byggekvaliteten er også meget solid.
Med en tykkelse på 1,97 centimeter og en vekt på 2,1 kilo er den også i området til nevnte Macbook Pro Retina.
Det betyr at den uten problemer kan løftes opp med en hånd, men den er samtidig langt mindre håndterbar enn de aller tynneste og letteste ultrabookene.
Full av kraft
Innvendig har den også en hel del kraft å by på, og Asus har stort sett plukket det heftigste de fant av komponenter som ville passe i en slik innpakning. Vi nevner firekjernet Intel Core i7-prosessor, 8 GB RAM, Nvidia Geforce GT650M-grafikk og en helt usannsynlig kjapt par SSD-disker fra Sandisk.
RAID-oppsettet Asus har valgt ga oss vanvittige 865 MB/s lesehastighet i disktesten ATTO, noe som er flere hundre MB/s bedre enn de fleste SSD-utstyrte maskiner vi har testet tidligere.
Også på skriving yter den på grensen til ekstremt, med maksimalt 635 MB/s, og vi får hele 8,4 (av 9,9, ny maksgrense i Windows 8) i Windows Experience Index.
Kombinert med den kjappe prosessoren og et lite lass med RAM gjør det at det aller meste går unna raskere enn vi noen gang har opplevd.
Selv noe så enkelt som nettsurfing går unna i en voldsom fart, men det kan også skyldes nye Internet Explorer 10, som får god kritikk for sin nyvunne hastighet mange steder på nett.
Les også:
Vi fikk prøve Microsofts iPad-utfordrer
God spillmaskin
Ikke overraskende duger den også brukbart til spill, selv om GT650M-brikken ikke kan konkurrere ordentlig med toppmodellene 670 og 680, for eksempel som sett i Asus' eget gaming-monster G75VW.
Vi får likevel snaut 10000 poeng i 3DMark Vantage, og noterer rundt 40 bilder i sekundet i Civilization 5 med absolutt alt av grafisk snadder aktivert og full HD-oppløsning.
Går vi ned til en mellomting mellom High og Medium og deaktiverer kantutjevning legger den seg stabilt på 60 bilder i sekundet uten store tap i visuell kvalitet. I The Elder Scrolls V: Skyrim er forskjellene i visuell kvalitet (og kravene til bilderater) større, og vi får såvidt spillbare 28 bilder i sekundet på maks kvalitet, altså Ultra High.
Går vi ned til High, spretter vi opp i 42-43 bilder i sekundet, mens Medium gir oss helt oppunder 60 bilder i sekundet. Konklusjonen er ikke overraskende som for Macbook Pro Retina - en kapabel spillmaskin, men du må nok ned fra den absolutt høyeste kvaliteten om du vil ha jevn bildeflyt.
PCMark 7 | 3DMark Vantage | ATTO Read/Write | |
Asus U500VZ | 4768 | 9982 | 865/635 MB/s |
Macbook Pro 15" Retina | 8723 | 517/467 MB/s | |
Asus UX31A | 5087 | 2674 | 556/525 MB/s |
Acer Aspire Timeline M5 | 2309 | 7524 | 98/96 MB/s |
Samsung 900X4C | 4537 | 3389 | 517/254 MB/s |
PCMark 7 måler total systemytelse, men blir veldig påvirket av en kjapp SSD. 3DMark Vantage måler spillytelse, mens ATTO måler lese- og skriveytelsen til lagringsmediet. I alle testene er høyere verdier bedre. |
Bra tastatur
Vi liker også tastaturet til Asus, som i motsetning til Apple også har fått plass til numeriske taster på sin 15-tommer.
Tastene har et behagelig klikk når vi trykker på dem, og ingen av tastene er krympet til nivåer som gjør dem vanskelige å trykke på. Det kan dog hende du vil synes piltastene er litt i minste laget, der de er trykket inn delvis under det numeriske tastaturet.
Om du bruker ekstern mus bør du imidlertid deaktivere pekeplata mens du skriver.
Den sitter helt jevnt med resten av kabinettet, og vi opplevde gjentatte ganger at vi kom borti den med håndleddet og fikk markøren til å hoppe rundt på skjermen, noe som er veldig irriterende.
Pekeplata er likevel i seg selv ganske god. Den er av typen hvor hele plata kan trykkes ned for å klikke, og reagerer godt på både på tofingerscrolling og -zooming, selv om Windows 8 i seg selv kanskje ikke ble den revolusjonen for Windows-pekeplatene som vi hadde håpet.
Les også:
Blir dette den viktigste PC-knappen i høst?
Denne erstatter to PC-skjermer
Subwoofer følger med
Lyden er i seg selv ikke spesielt imponerende, men Asus har lagt ved en liten subwoofer som du kan koble til (og som er såpass lett at du også kan ta den med deg), og den gir litt mer fylde og dybde.
Til sammen låter de helt brukbart - bedre enn de fleste maskiner uten ekstrahjelp, men ikke bedre enn at du bør ha eksterne høyttalere om du planlegger lengre lytting eller å bruke PC-en som festhøyttaleren.
Subwooferen klarer heller ikke spesielt høyt volum uten at lyden blir forvrengt.
Greit batteri
Batterilevetiden synes vi er god. Den er i seg selv ikke voldsomt imponerende, men tatt i betraktning den heftige maskinvaren synes vi likevel U500VZ gjør godt fra seg med 5 timer og 44 minutter med produktivitet i Powermark.
Vi bruker 50 prosent lysstyrke til denne testen, så du kan nok enda skvise ut litt mer om du klarer deg med mindre lys.
Området vi har flest høner å plukke med Asus på, må være viftestøyen. U500VZ er rett og slett aldri musestille, og det er et lite nederlag etter å ha testet så mange ultrabook-maskiner i det siste.
Selv når den står helt uten oppgaver, snurrer vifta med en frekvens som er såpass høy at den godt kan høres. En liten trøst er det at frekvensøkningen ved hardere oppgaver, som for eksempel spill, er lav. Det betyr at støynivået sjelden blir voldsomt enerverende, men det er likevel irriterende at den aldri holder helt kjeft.
En positiv konsekvens er likevel at U500VZ sjelden blir spesielt varm. Ved lettere oppgaver holder den tilnærmet romtemperatur, og temperaturen blir aldri like brennende varm som nevnte retina-Macbook under tyngre oppgaver heller.
Les også:
Denne PC-en kan du legge flatt
Dette blir elektronikktrendene i 2013
Brukbart tilkoblet
Tilkoblingsmessig er U500VZ ganske standard-spekket. Vi finner totalt tre USB 3.0-porter, HDMI, VGA (gjennom adapter), ethernet-port (som må "felles ut") minnekortleser for MMC og SD-kort, hodetelefonport og inngang for den nevnte subwooferen.
Vi skal ikke si så mye om Windows 8 annet enn at vi er i tilvenningsfasen, og at det virker for oss som om at touchskjerm ikke er et absolutt must for å utnytte det nye operativsystemet på en god måte.
For øvrig får Asus også denne gang et lite pluss for å legge ved en egen bæreveske. Denne gang er det en litt mer omfattende sak levert av Targus, og mer en ordentlig veske enn de enkle omslagene som har fulgt med øvrige Zenbook-er. Veskene vil følge med alle U500-maskiner, opplyser Asus.
Konklusjon
Alt i alt synes vi dette er en helt fenomenal maskin om du er på jakt etter noe mer kraft enn ultrabookene kan tilby, men likevel ikke vil gå glipp av så mye mobilitet. U500VZ yter særdeles godt, særlig drevet av den lynkjappe SSD-disken, har god batterilevetid, en svært god skjerm og godt tastatur i en relativt tynn og lett pakke.
Støynivået er det som irriterer oss mest, men om du ikke er like støyallergisk som oss eller har for vane å lytte på musikk foran pc-en er dette for en bagatell å regne. Prisen er for tiden 14.000 kroner, hele 4000 kroner mindre enn retina-Macbooken.
Om du vil ha mer kraft og ikke bryr deg så mye om størrelsen kan Asus G75VW eller Samsung Series 7 Gamer være bedre egnet for deg, men som allroundmaskin synes vi U500VZ er akkurat det vi forventet: Helt strålende.
Les også:
TEST: Billige projektorer til hjemmekino
Dette er TV-standarden produsentene vil satse på