Portégé R-serien til Toshiba har vært i salg siden 2004, og vi er nå kommet til sjuende generasjon i serien.
Den har fått navnet R700, og er en 13,3-tommer som nok har hovedfokus på kresne bedriftskunder, men som nok også vil kunne finne noen kunder i markedet for designbevisste forbrukere.
Superlett
R700 har nemlig et chassis i superlett magnesium, som gir en totalvekt på bare 1,43 kilo. Designet er etter vår mening svært vellykket, med en matt, børstet finish og tilsynelatende eksklusive materialvalg.
Maskinen oppleves som svært lett sett opp mot størrelsen, og det til tross for at maskinvaren ikke akkurat kan omtales i lettvekterkategorien.
Her finner vi nemlig en Core i5-prosessor fra Intel, 4 GB RAM og en 320 GB stor harddisk som snurrer med 7200 omdreininger i minuttet. Optisk drev er også på plass, om enn bare i form av en DVD-brenner, ikke blu-ray.
Grafikkløsningen er i tillegg kun en integrert Intel HD-variant, slik at du neppe bør begi deg ut på grafikkintensive applikasjoner eller spill med denne maskinen.
OK ytelse
I PCMark Vantage ser vi at den likevel hevder seg brukbart. 6112 plasserer R700 over de fleste PC-er vi har hatt til test så langt, men likevel et godt stykke bak monsteret Asus G73JW, som vi lot oss begeistre av for litt siden.
Vi ser tydelig at det er de grafisk mest intensive kategoriene som er problematiske for Toshibas lettvekter. 3368 i gaming-kategorien er ikke allverden, og til sammenlikning fikk nevnte Asus G73JW hele 8353 poeng.
Vi ser det også tydelig i Windows Experience Index. Prosessoren scorer 6,6 (av 7,9), minnet 5,9 og harddisken 5,9. På grafikk og spillgrafikk scorer R700 kun henholdsvis 4,3 og 5,2.
Ingen spill-PC
For å teste ytelsen i praksis, kjørte vi gjennom en runde med rollespillet Arcania:Gothic 4, som vel kan sies å være et relativt grafikkintensivt spill.
Herfra kan vi rapportere om en direkte ubrukelig opplevelse, selv på laveste kvalitetsinnstillinger og mager oppløsning.
Civilization 5, som er noe mer prosessorbetont, var noe mer spillbart. Likevel ville vi nok også her jekket ned grafikkinnstillingene mange hakk.
Sikkerhet
Byggekvaliteten er solid, og businessfokuset understrekes også av at Toshiba har inkludert fingeravtrykksleser, ansiktsgjenkjenning og en rekke ekstrafunksjoner i maskinvaren.
Viktigst er kanskje den såkalte HDD Protection-funksjonen. Denne benytter en innebygget akselerasjonssensor som merker om PC-en er i fritt fall.
Da vil den deaktivere lesehodet på harddisken for å prøve å unngå at data går tapt i fallet, en funksjon vi også har sett på flere modeller fra blant annet Lenovo.
Stappet
Alle de ekstra småprogrammene til Toshiba vil muligens oppleves som litt plagsomme for den menige bruker. Her er programmer for å kontrollere alt fra strømforsyning til det optiske drevet til en egen såkalt “eco Utility” som gir deg kontinuerlig oversikt over hvor mye strøm maskinen bruker.
Herfra kan du også aktivere en egen økomodus som sparer inn der du kan. Mye av dette føles rett og slett unødvendig, og hadde dette vært vår maskin, hadde vi nok brukt en halvtime på å avinstallere og deaktivere det aller meste.
Matt skjerm
Skjermen på R700 er 13,3 tommer stor, med en oppløsning på 1366x768 piksler, noe som vel kan betegnes som standard for denne størrelsen nå. Den maksimale lysstyrken virker for oss ganske begrenset, og lysstyrken kan kun justeres i åtte nivåer.
Vi liker imidlertid at skjermen er matt, noe som gjør den langt lettere å bruke i lyse omgivelser. Minuset er selvfølgelig at det blir litt mindre sprut i fargene, men det er et kompromiss vi er villige til å inngå. Innsynsvinklene er for øvrig gode, og vi har ingenting å utsette på sortnivået.
Bråkete
Det vi har noe å utsette på, er varmeutviklingen og støynivået. Selv ved begrenset belastning opplevde vi at den lille vifta snurret villig, noe som resulterte i en relativt høyfrekvent, hvinende susing.
Ved spilling eller andre ressurskrevende oppgaver blir også området rundt viftegrillen nærmest brennende varmt, noe som kan være ganske slitsomt om du spiller spill som krever styring med WASD-tastene.
Øvrige deler av maskinen holdt seg på sin side ganske kjølige, så det er tydelig at komponenten som genererer mest varme, sannsynligvis prosessoren, ligger under øvre venstre hjørne av chassiset.
Høyttaleren er vi heller ikke imponert over, uten at det er særlig overraskende. Tynn og fislete lyd uten særlig høyt volum gir en mager opplevelse av både musikk og film.
Seig
Tastaturet er helt greit, men kan nok ikke konkurrere med de beste i klassen. Toshiba har valgt et såkalt chiclet-tastatur med egen åpning til hver tast, men vi synes ikke umiddelbart forsøket er særlig vellykket. Først og fremst er tasteresponsen ganske seig, og tastene er i tillegg helt flate og uten særlig gode landemerker å holde seg til.
Tastemerkingen er i tillegg nordisk, ikke norsk, og om du ikke skriver touch eller har full oversikt over tasteplasseringene på annen måte, kan du dermed fort bli litt forvirret.
Pekeflaten er imidlertid god, med utmerket friksjon og god størrelse. Vi liker også at Toshiba har laget en egen hurtigtast for å deaktivere pekeflaten.
Veltilkoblet
På tilkoblingsfronten er R700 rikt utstyrt, og med noen relativt kreative løsninger. Vi finner to rene USB-porter, pluss én som dobler som eSATA, altså totalt tre USB-porter.
Både HDMI og VGA er på plass, og det er også egne porter til hodetelefoner og mikrofon, samt trådet nettverk med gigabit-hastighet.
En SD-kortleser er plassert like over det optiske drevet, mens ExpressCard-port er plassert under. I sum gir dette et godt utnyttet chassis med plenty av tilkoblingsmuligheter. Det eneste vi savner er nok en fjerde USB-port.
Greit batteri
Vi savner nok også noe bedre batteritid. Vi ser imidlertid av Battery Eater at nåværende kapasitet på batteriet er mellom 10 og 15 prosent lavere enn den opprinnelige kapasiteten, så det er mulig tallene våre må tas med en liten klype salt.
I Battery Eater holdt R700 i én time og 35 minutter, som er helt OK, størrelsen og maskinvaren tatt i betraktning. Det er tydelig at prosessoren er det mest effektkrevende her, for ved avspilling av HD-video strekkes batteritiden helt til tre timer og 21 minutter. Inaktiv holdt den i fem timer og 31 minutter.
I reell, lett bruk med dokumenter og surfing, estimerer vi brukstiden til like i underkant av fire timer.
Konklusjon
Alt i alt synes vi Toshiba Portégé R700 er befriende lett og har god ytelse i alt annet enn grafikkintensive applikasjoner. Den kommer imidlertid ikke uten kompromisser, først og fremst når det gjelder støy.
Vifta går kontinuerlig, og når maskinen blir stresset, hviner den med en plagsomt høyfrekvent lydkarakter som kan minne litt om en hårføner. Viftehjørnet blir også svært varmt, og denne kan neppe anbefales til å ha på fanget. Vi er heller ikke overbegeistret for tastaturet, og synes batteriet er helt på det jevne.
Til 12000 kroner gjør det i sum at vi rett og slett ikke er helt overbevist. Til den prisen synes vi at Toshiba burde levert både SSD-disk og Bluray-spiller. Vi synes kanskje den lavest spesifiserte varianten, med Core i3-prosessor og kun 2 GB RAM, høres ut som et bedre valg. Den koster tross alt 3.500 kroner mindre.
Likevel har ikke Toshiba mange konkurrenter i det superlette og kraftige PC-segmentet. Sonys VAIO Z er kanskje den fremste konkurrenten, men koster minst 5000 kroner mer, og er dermed i en litt annen prisklasse.
Der får du likevel en kjapp SSD-disk, bedre grafikkløsning, høyere oppløsning på skjermen og 3G-modul, så den ekstra investeringen kan for mange være verdt det likevel. En svak femmer til Portégé R700.