T2

TEST: En liten batterikjempe

Stein Jarle Olsen
9. apr. 2010 - 13:09
Vis mer

Asus har tidligere imponert oss med gode batteritider på sine netbook-maskiner, og på topp på vår batteritestliste finner vi modellen Eee 1000HE.

Det var imidlertid før 1005PE gjorde sitt inntog på kontoret.

Gjerrig

Den er nemlig basert på Intels nye Pine Trail-plattform, med Atom-prosessoren N450 i spissen. Med Pine Trail har Intel integrert grafikk- og minnekontroller i prosessoren, noe som reduserer antall brikker fra tre til to.

Det gjør at strømforbruket har gått ned med 40 prosent for hele brikkesettet, sammenliknet med generasjonen før. Asus lover selv opptil 14 timer med brukstid fra det 5800 mAh (64 Wh) store batteriet.

På topp

Vi gyver derfor like godt løs på batteritestene først som sist. I Battery Eaters standardtest fikk vi et resultat på 6 timer og 42 minutter, noe som er marginalt bedre enn vår forrige batterikonge, Eee 1000HE.

Dette er lite annet enn et kjemperesultat, og er å regne som noe tilnærmet den minste brukstiden du vil kunne få ut av batteriet til 1005PE.

Med alt av strømsparingsfunksjoner aktivert og maskinen inaktiv, skrudde 1005PE seg av etter 13 timer og 49 minutter, tilnærmet det samme som Asus lover. Men det fordrer altså at du ikke bruker maskinen i det hele og store, så veldig realistisk er det ikke.

Med kontinuerlig videoavspilling i SD og lysstyrken satt til 65 %, som er et langt mer realistisk bruksscenario, holdt 1005PE ut i 8 timer og 28 minutter.

Massiv

Den voldsomme batteritiden gir seg også utslag i at 1005PE veier noe mer enn hva som er vanlig for 10-tommere (snaut 1,3 kilo) , i tillegg til at den blir veldig baktung.

Batteriet stikker likevel ikke ut mer enn cirka en kvart centimeter under maskinen.

Designen for øvrig er typisk for Asus’ Seashell-maskiner – slankt, blankt og minimalistisk.

Asus har imidlertid snudd om på skjermpraksisen ved å sette inn en matt skjerm, noe vi stiller oss positive til. Spruten i fargene er selvfølgelig noe mindre enn med en såkalt glare-skjerm, men du slipper til gjengjeld mesteparten av refleksjonene som gjerne oppstår om du sitter med en lyskilde bak deg eller bruker maskinen i sterkt dagslys.

Det som er litt synd, er at ramma rundt skjermen (som er ganske massiv), er laget i den karakteristiske blanke Asus-plasten, noe som gjør at den reflekterer en hel masse, og du dermed vil kunne bli plaget med refleksjoner likevel. Her burde noen hos Asus brukt hodet.

Lettskrevet

10 tommer er ofte i minste laget for tastaturer, og marginene mellom akseptabelt og nærmest ubrukelig er ganske små. Asus ser imidlertid ut til å ha funnet formelen, og vi skriver nærmest i fullt tempo og uten nevneverdige feil.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Responsen er kanskje litt i seigeste laget, noe som gjør skrivetrettheten litt høyere enn hva den kunne ha vært. Det skyldes delvis at plastflata rundt tastene er i mykeste laget, og fjærer veldig når man skriver.

Tasteplasseringen er imidlertid optimale for et slikt lite tastatur, og Asus har prioritert godt. De har dessuten utnyttet plassen så godt som det er mulig, med et tastatur som går helt ut i sidekanten.

Pekeflata er av den samme typen som Asus tidligere har brukt, og går i ett med resten av chassiset, med unntak av den ruglete overflaten. Det fungerer greit, og vi har ikke noe å utsette på løsningen.

GLATT: Pekeflata går helt i ett med plasten rundt.
GLATT: Pekeflata går helt i ett med plasten rundt.

Lite nytt

Ytelsen til Pine Trail-plattformen skal også ha blitt noe bedre enn forrige generasjons Atom-modeller, noe vi var spente på å teste. I Windows Experience Index ser vi at det er prosessoren som fortsatt er den største flaskehalsen, med en score på magre 2,4.

Både på ”Grafikk” og ”Spillgrafikk” scorer 1005PE 3,0, mens minnet og harddisken plasserer seg litt høyere på skalaen, med henholdsvis 4,5 og 5,8.

På PC-ene med CULV-prosessorene SU4100 og SU7300 så vi til sammenlikning en prosessorscore på omtrent 3,9. Det viser seg også i prosessortestprogrammet SuperPi, hvor 1005PE bruker 198,4 sekunder på å kalkulere tallet Pi med 2 millioner desimaler, såfremt vi kjører i ”Speed Mode”, hvor prosessoren overklokkes til 1,71 GHz.

Sammenliknet med forrige generasjons Atom-prosessorer N270 og N280 ser vi at N450 er marginalt raskere. Om vi sammenlikner med CULV-prosessorene SU4100 og SU7300 har imidlertid N450 ingen sjanse.

Disse bruker rundt 90 sekunder på samme oppgave, og det til tross for at SuperPi kun måler ytelsen til én av de to kjernene disse prosessorene har.

Småmaskiner med muskler

Kresen

Eee 1005PE var ikke interessert i å kjøre hovedtesten i testpakken PCMark 05, og vi måtte derfor nøye oss med å kjøre de separate komponenttestene.

Vi ser at både prosessor og minne scorer relativt lavt, med henholdsvis 1544 og 2598 poeng, mens harddisken hevder seg brukbart, med sine 4779 poeng. Det er samsvarende med hva Windows Experience Index fortalte oss.

Det lavere strømforbruket gir seg også utslag i lavere varmeproduksjon, og det gjør 1005PE til en veldig stillegående og kjølig maskin. Du må nærmest ha øret helt inntil vifta for å høre at den går.

GLATT: Pekeflata går helt i ett med plasten rundt.
GLATT: Pekeflata går helt i ett med plasten rundt.

Starter

1005PE leveres, i likhet med andre netbook-maskiner på markedet nå, med operativsystemet Windows 7 Starter. Starter-versjonen har en del begrensninger, blant annet støtter den ikke mer enn 2 GB RAM, har ikke de lekre Aero Glass-funksjonene eller multiskjermstøtte.

Likevel synes vi den er en fin løsning for en såpass liten skjerm, og Windows 7 oppleves som en god løsning til netbook-maskiner. Å betegne det som kjapt ville være en overdrivelse, men ytelsen fungerer helt greit til enkle oppgaver.

Som tidligere går video i 720P greit, mens 1080P fortsatt er for mye for Atom-prosessorene å takle.

Konklusjon

Asus Eee 1005PE plasserer seg omtrent midt på treet for 10-tommerne prismessig, med en pris på snaut 2900 kroner. Det inkluderer 250 GB harddisk og 1 GB RAM, mens du får "billigmodellen" 1005P med 160 GB harddisk og litt mindre batteri til under 2.500 kroner.

Vi synes kanskje ikke nyvinningene fra forrige generasjon er så store at vi blir makeløst imponerte – de viktigste endringene er bedre batterilevetid og overgangen til Windows 7.

Ytelsen er fortsatt karakteristisk for netbook-maskinene, og fortsatt for dårlig for mange oppgaver, men ut fra netbook-forutsetningene er Eee 1005P og -PE ganske gode valg.

Vi hadde foretrukket litt mindre fjæring og fleks i tastaturet, litt lavere vekt og litt mindre reflektiv ramme rundt skjermen, men batteritiden er det i alle fall få som slår – foreløpig. En svak femmer.

Vi hadde foretrukket litt mindre fjæring og fleks i tastaturet, litt lavere vekt og litt mindre reflektiv ramme rundt skjermen, men batteritiden er det i alle fall få som slår – foreløpig. En svak femmer.LITEN: 1005PE er ikke særlig stor, men er ganske baktung og litt småklumpete. Vekten er også ganske høy, til 10-tommer å være. Stein Jarle Olsen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.