T2

Test: MAC PRO

En liten råtass

Vi har testet den nye Mac Pro.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeKI-ansvarlig
9. feb. 2014 - 07:15
Vis mer

Vi har fått den råeste Mac-en i hus, og skal straks fortelle deg hvorfor den er i en klasse for seg.

Men først: Litt historikk.

Mac Pro har siden 2006 vært ensbetydende med rå kraft for de mest krevende brukerne innen spesielt video og kreative yrker.

Det originale designet stammer helt fra G5 i 2003, og var et gedigent tårnsystem med 4 hardiskplasser, 2 optiske brønner og en hel rekke interne kortplasser for all slags ekspansjon.

Med jevnlige oppdateringer forble det førstevalget for et stort antall profesjonelle brukere. Men så begynte det å bli stille fra Apple, og siden 2010 har det bare vært mindre oppdateringer. Uroen bredte seg, og de som var klare for oppgraderinger hadde ikke lenger noe opplagt valg i Apple-universet.

Hadde Apple helt gitt opp proff-brukerne, til fordel for suksessene iMac og MacBook Pro?

En sommerdag i 2013 kom svaret fra Apple. I form av en slags søppelbøtte.

Også kalt askebeger, vase, bøtte, vannkoker og kaffekanne. Skulle denne latterlige lille sylinderdingsen redde Apples ære i de profesjonelle rekkene? Responsen var delt - Mac Pro anno 2013 var enten genialt eller latterlig.

Noen måneder senere står denne rariteten på pulten vår, klar til å motta vår egen dom.

Les også: Macbook Air eller Pro, hvilken skal jeg velge?

Design

Bøttedesignet har sine tydelige fordeler, forklarer Apple. Alle komponentene er pakket rundt én enkel vifte i midten, noe som effektivt og støysvakt skal kjøle ned det som trengs i løpet av harde prosessor-økter.

Til tross for vannkokerstørrelsen har den fått plass til to solide grafikkort, opptil 12 kjerners prosessor og 1TB lynrask SSD-lagring. Nye Mac Pro har videre hele seks Thunderbolt 2- porter, fire USB 3-porter, to Gigabit Ethernet-porter og en HDMI 1.4 UltraHD-port. I tillegg kommer trådløse muligheter med lynraske 802.11ac og Bluetooth 4.0.

Her kan du greit koble til tre 4K-skjermer eller hele seks 27” Thunderbolt-skjermer. Hvis du skulle ha behov for det.

Skal du ha mer guff enn du finner i boksen, må du plugge det inn utenfra. Fordelen er at maskinen er skrivebordsvennlig, liten og støysvak. Du kan også flytte støyende harddisker og systemer vekk fra arbeidspulten, som kan være praktisk for mange. Ulempen er at det blir flere ledninger og potensielt mye skrivebordsrot hvis du skal koble til alskens eksterne systemer.

Rent visuelt er det mange meninger om nye Mac Pro, som vi har vært inne på. Denne maskinen er kilde til mange vitser og mye misunnelse, begge deler ganske direkte uttrykt så lenge den har stått på pulten vår. Dette er en helt spesiell maskin som er vanskelig å forholde seg likegyldig til.

Test av MacBook Pro Retina: Den holdt 11 timer og 41 minutter

Vårt oppsett

Maskinen vår har en 3,5 GHz sekskjerners Intel Xeon E5-prosessor med 12 MB nivå 3-buffer, 64 GB 1866 MHz DDR3 ECC R-DIMM RAM, 1TB PCIe-lagring og to AMD FirePro D700-grafikkprosessorer med 6 GB GDDR5 VRAM hver.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Maskinen kan også spesifiseres med 8 eller 12 kjerners prosessor, ellers er dette høyest mulige spesifikasjon ved lansering. Prisen på vårt oppsett er 56.990 kroner inkl mva, eller 65.280 kroner med Thunderbolt-skjerm.

Ytelse

Nye Mac Pro er optimalisert for enkelte høyintensive oppgaver, og da spesielt med tanke på de to innebygde grafikk-kortene. Hvert av disse kortene har isolert sett høyere GPU-ytelse enn i noen tidligere Mac.

En økende mengde programvare tar i bruk prosesseringskraften i disse grafikk-kortene til helt andre oppgaver enn å vise grafikk, spesielt innen de kreative bransjene. Derfor kan GPU-kraft være vel så viktig som CPU-kraft til enkelte bruksområder.

I praksis er det likevel bare et fåtall applikasjoner og bruksområder som fullt ut utnytter kraften i en maskin som dette. Vi har spesielt testet Final Cut Pro X og Aperture, som begge skal være godt tilpasset. I tillegg har vi gjort noen operasjoner i Photoshop CC 14.2, som foreløpig kun støtter ett av grafikk-kortene samtidig. Likevel med imponerende resultat, skulle det vise seg.

Vi dro hardt til med første test, og lastet opp et gedigent gigapikselbilde av Narvik i Photoshop. Filstørrelsen var på hele 18 gigabyte, omtrent tusen ganger større enn et vanlig bilde. Dette åpnet vi på 31 sekunder. Videre roterte vi bildet én grad mot høyre, en høyintensiv oppgave som tok 1 minutt og 45 sekunder. Til slutt la vi på unsharp mask (50, 20,0) på 57 sekunder.

Test av iMac 27": Den er fortsatt sjef blant alt-i-ett-maskinene

Sammenlignet med MacBook Pro

Tallene gir kanskje ikke så mye mening uten sammenligning, så vi er urettferdige nok til å fortelle hva en ny MacBook Pro 13” bruker på de samme oppgavene: Åpner bildet på 5 minutter og 20 sekunder (Mac Pro: 31 sek), roterer på 52 minutter og 45 sekunder (MP: 1 min 45 sek) og legger på Unsharp mask på 32 minutter og 30 sek (MP: 57 sek).

Mac Pro banker altså laptop-modellene på slike høyintensitetsoppgaver, selv om bare halve GPU-kraften benyttes. Adobe har allerede varslet at de venter støtte for begge grafikk-kortene i framtida, og da vil vi se enda høyere tall. Til øvelser som dette er det heller ingen ulempe å ha 64 GB RAM tilgjengelig.

Nå jobber selvsagt de færreste med 18 GB-filer til vanlig, men dette sier noe om ekstremkapasiteten til nye Mac Pro.

Video

I Final Cut Pro X opplever vi en behagelig hastighet i vanlige oppgaver på tidslinja, der effekt-rendring og alle små oppgaver går lynkjapt.

Vi sammenlignet litt med vår toppspekkede 2012 MacBook Pro 15” retina, og vi opplevde omtrent doblet hastighet på enkle effektfiltere. Eksportering med transkoding gikk også gjennomgående dobbelt så raskt, med ett interessant unntak: Eksport av single pass H.264 gikk faktisk tre ganger raskere på vår MacBook Pro. Vi trodde først dette skyldtes en feil i testrutinene, men hver gang ble det samme resultat.

Forklaringen viser seg å være at MacBook Pro og iMac støtter såkalt QuickSync, en enkel hardware-aksellerator for H.264-video. Det gjør faktisk ikke Mac Pro. Grunnen skal være at man i profesjonell sammenheng gjerne foretrekker multipass for høyere kvalitet og lavere filstørrelser, og der vil Mac Pro igjen skinne med sin overlegne prosesseringskraft.

Forklaringen viser seg å være at MacBook Pro og iMac støtter såkalt QuickSync, en enkel hardware-aksellerator for H.264-video. Det gjør faktisk ikke Mac Pro. Grunnen skal være at man i profesjonell sammenheng gjerne foretrekker multipass for høyere kvalitet og lavere filstørrelser, og der vil Mac Pro igjen skinne med sin overlegne prosesseringskraft.Tilkoblinger: Nye Mac Pro har fire USB 3-utganger, seks Thunderbolt 2 - utganger, dobbel gigabit Ethernet, HDMI 1.4, 802.11 ac og Bluetooth 4.0. Foto: Eirik Helland Urke

Les også: Vi tok en sniktitt på nye Get TV

Foto

Videre til Apple Aperture, programmet for arkivering, enkel bildebehandling og raw-konvertering av bilder. Også dette har Apple tilpasset Mac Pro, slik at det skal fungere raskest mulig.

I praksis er det ikke sikkert du merker stor forskjell fra iMac eller MacBook Pro til hverdagslige oppgaver. Men vi ga også denne en ekstra test: Konvertere og eksportere 200 stillbilder fra raw (Canon 5D Mark III, 14bit og 22,3 megapiksler) til fullstørrelse jpg-format. Dette tok 3 minutter og 17 sekunder på Mac Pro, mot 5 minutter og 19 sekunder på vår MacBook Pro.

Mac Pro kan med sin PCIe-baserte flashdisk levere høyere ytelse enn noen standard SSD, noe som også viser seg på våre tester.

Med Blackmagic Disk Speed Test klokker den inn med 1032 MB/sek skrivehastighet og 914 MB/sek lesehastighet. Denne ekstreme hastigheten har mye å si for ytelsen i mange applikasjoner, men er heller ikke mye ulik siste generasjon MacBook Pro.

Til slutt nevner vi en Geekbench 2 - score på 15.886, der feks vår sist testede iMac fikk 10.918.

Test av Alienware 17: Sannsynligvis en av de heftigste PC-ene du får tak i

Tilkoblinger og utvidelser

Det er altså trangt om plassen inne i nye Mac Pro, men desto flere tilkoblingsmuligheter.

Det viktigste her er seks Thunderbolt 2 - porter. Disse har en teoretisk hastighet på 20 Gbps, og etter hva vi forstår skal ikke faktisk ytelse henge så mye etter. Dette i motsetning til USB 3, som i praksis bare yter en brøkdel av Thunderbolt 2.

Ulempen er at det knapt finnes enheter som utnytter det fulle potensialet av Thunderbolt 2 - ennå. Men allerede denne våren er det varslet Thunderbolt 2-disker som nærmer seg 1500 MB/sek og dermed overgår den interne diskytelsen. Det gir store muligheter for den som kan betale, selvsagt. De samme portene kan som nevnt drive opptil tre 4K-skjermer samtidig.

Thunderbolt 2 støtter også seriekobling, noe som gjør det mulig å koble til så mange enheter at du antakelig må selge bilen og pantsette huset for å få råd til alt. For en Mac Pro-eier bør altså behovene være dekket i årevis framover.

Tross størrelsen er Mac Pro med god margin den Mac-en som er enklest å oppgradere også internt.

Disk og minne ligger lett tilgjengelig for senere oppgraderinger. Det gjør i prinsippet også grafikk-kortene, men disse er spesialkonstruert for Mac Pro - uten egen vifte eller portutganger. Vi antar uansett at det vil komme nye alternativer med årene. Noen hevder til og med at CPU-en kan oppgraderes senere, noe vi ikke skal stå inne for. Men alt i alt virker det som om Mac Pro er bygget for å leve relativt lenge.

Test av Google Chrome: Den lille dingsen som gir deg Netflix på TV-en

Skjerm

Det følger ingen skjerm med Mac Pro, så den må du skaffe separat. Vi gikk for Apples hittil beste alternativ, 27” Thunderbolt.

Det synes åpenbart at Apple hadde ønsket å lansere en 4K-skjerm samtidig med Mac Pro, uten å komme helt i mål. Derfor kommer den litt pussige valgmuligheten å legge til en Sharp-skjerm hvis man kjøper Mac Pro i Apple Store. Denne koster stive 34.490 kroner, så vidt vi har skjønt uten å støtte mer enn 30 hz.

Vi forventer at rimeligere alternativer og ikke minst en Apple-variant kommer på markedet innen kort tid. Dell er allerede på banen med en rimeligere variant. Så lenge klarer vi oss med 2560 x 1440 piksler på en speilblank Thunderbolt-skjerm. Og som nevnt kan vi uten videre plugge på fem til av sorten, en fristelse vi hittil har klart å motstå.

Mac Pro eller iMac?

Selv om Mac Pro er høyere spesifisert enn det meste på PC-markedet, er det ikke alle som vil merke stor forskjell i praktisk bruk. Antakelig vil en ny iMac yte omtrent like bra til de fleste hverdagslige oppgaver, og i de fleste vanlige applikasjoner.

Mac Pro er et spesialprodukt for dem som krever maksimal datakraft, og som har tilpasset programvare som støtter den spesielle arkitekturen med dobbel GPU, opptil 12 kjerner og 64 GB RAM.

Vi tenker for eksempel på profesjonelle innen video/film, foto og 3D. De fleste andre vil antakelig ha like stor glede av en toppspekket iMac - hvis vi ser bort fra skrytefaktoren som oppnås av en speilblank Mac Pro på pulten.

Stor test: De beste ultrabook-ene

Pris

På en proffmodell som dette gir det ikke alltid mening å vurdere valuta for pengene. Med fulle spesifikasjoner og 4K-skjerm koster nye Mac Pro 118.000 kroner, og fortsatt kan du ikke surfe eller åpne programmer raskere enn på en iMac til en brøkdel av prisen.

Men hvis du trenger det ytterste av ytelse til noen utvalgte applikasjoner, er ikke prissettingen spesielt urimelig. To grafikk-kort med denne ytelsen kommer på ingen måte gratis, for eksempel vil to AMD FirePro W9000 med 6GB komme på hele 62.000 kroner alene.

Til de spesifikke oppgavene Mac Pro er bygget for vil du vanskelig kunne finne noen rimeligere alternativer, uavhengig av operativsystem.

Til de spesifikke oppgavene Mac Pro er bygget for vil du vanskelig kunne finne noen rimeligere alternativer, uavhengig av operativsystem.Hallo R2D2: Maskinen åpnes enkelt ved å flytte en bryter og løfte sylinderen. Foto: Eirik Helland Urke

Konklusjon

Til sitt ganske spesifikke bruk er Mac Pro en av de aller tøffeste arbeidshestene på markedet, selv om den ved første møte framstår mer som en liten ponny.

For mange profesjonelle vil dette være den ultimate arbeidsmaskinen markedet kan tilby akkurat nå.

Mac Pro er i absolutt toppklasse innen sitt segment. For andre finnes det selvsagt mange rimeligere alternativer.

Les også:

Test Sony Personal 3D Viewer HMZ-T3W: Egotripp-gadget med stor E

Test Sony KD-65X9005A: Her starter 4K-moroa for alvor

Test Polar Loop: Aktivitetstrackeren for deg som trener mye

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.