Slik markedsfører i alle fall Dell sin Precision M3800, som vi den siste tiden har hatt inne til test.
Her får du nemlig kraftig maskinvare i en tynn og lett pakke - vår testutgave hadde firekjernet Intel Core i7-prosessor, 16 GB RAM og en lagringskombo med 256 GB SSD og 500 GB roterende disk.
Grafikken er Nvidias Quadro K1100, og dét i en maskin som bare veier 1,88 kilo og er under to centimeter tykk.
Knallskjerm
Skjermen er videre 15 tommer stor og har voldsomme 3200x1800 som oppløsning. Den har fempunkts multitouch og et semiblankt belegg.
Vi hopper i det: Dette er nok en av de aller beste skjermene vi har vært borti. Sortnivå, kontrast og fargeintensitet er alle svært bra, selv om vi kanskje skulle sett at den maksimale lysstyrken var et par knepp høyere.
«House of Cards» på Netflix får en slags 3D-effekt som er nærmest hypnotiserende å se på, selvfølgelig godt hjulpet av megaoppløsningen.
Belegget gjør naturligvis at det er mulig å skimte en del refleksjoner, men vi har samtidig sett det mye verre på andre maskiner. Innsynsvinklene er også svært gode. Lysstyrken holder seg helt ut, men vi kan se en viss invertering av fargene når vi nærmer oss 180 graders vinkel.
Det må riktignok sies at det fortsatt er en hel del programmer som ikke har fått støtte for skjermer med så høy oppløsning, og det gjør at det er en del innhold som ser direkte grøtete ut.
TEST: Tre skikkelige spillmonstre
Solid sak
Selve kabinettet er bygget i aluminium og karbonfiber, og er designmessig det nærmeste vi kommer en forstørret variant av den lille og pene XPS 13, som vi kåret til en av de beste i vår ultrabook-test tidligere i år.
Det mattsorte karbonfiberet har en gummiert finish, noe vi fortsatt synes ser bra ut. Det gjør dessuten maskinen veldig resistent mot finger- og fettmerker.
Skjermen har heldekkende Gorilla-glass med relativt tynne rammer som ser ekstra tynne ut når skjermen ikke er på.
Bra tastatur
Tastaturet er det samme gode som vi så på XPS 13, selv om vi gjerne skulle sett at Dell utnyttet den ekstra plassen en 15-tommer gir på en bedre måte.
Funksjonstastene er nemlig mindre enn standarden, og det er også enkelte vanlige taster, som den venstre shift-tasten og ctrl-tasten, for eksempel.
Likevel, dette er et veldig bra tastatur, med spretne taster med god respons. Noen vil nok reagere på at en såpass dyr maskin har fellesnordiske og ikke norske taster, men det anser vi for en bagatell å regne.
Baklys er selvfølgelig på plass, og også pekeplata er stor og god. Området som registrerer høyreklikk er veldig smått, men du kan også velge å gjøre det på «Apple-måten», nemlig å klikke med to fingre for å høyreklikke, og det fungerer godt. Det gjør også scrolling og andre multitouchgester.
TEST: Lenovo Yoga 2 Pro: Endelig en hybrid som fungerer godt både som nettbrett og PC
Ytelse
Nvidias Quadro-grafikk er selskapets ekvivalent til AMDs Firepro, som for eksempel sitter i nye Mac Pro, og det er dermed underforstått at det ikke er gamere som er den fremste målgruppa her.
Quadro-kortene kommer nemlig med sertifisering fra selskaper som Adobe, Autodesk og Siemens, med skreddersydde og optimaliserte drivere som "garanteres" å fungere, i tillegg til en håndfull teknologier og mer RAM sammenliknet med Geforce-motstykkene, noe som skal gi bedre ytelse i programmer som har støtte for grafikkort-akselerasjon av typiske prosesseringsoppgaver.
Den generelle systemytelsen er strålende, med PCMark-nivåer ikke langt unna de 4-5 kilo tunge gamingmaskinene vi testet tidligere i år. SSD-ytelsen er også relativt god, med maksimalt 521 og 429 MB/sek i henholdsvis lese- og skriveytelse.
Vi har ikke gjort noen inngående OpenGL-test, men kjørt den samme Photoshop-testen som vi gjorde på Mac Pro. Den består i å åpne den 8 GB store fullversjonen av gigapikselbildet av Narvik, legge på et uskarp maske-filter (20 px, 50 %) og rotere det én grad.
Precision M3800 brukte henholdsvis ett minutt og 44 sekunder, to minutter og ett sekund og tre minutter og 17 sekunder på dette.
Vår nesten toppspekkede Mac Pro brukte til sammenlikning 31 sekunder, 57 sekunder og 1 minutt og 45 sekunder på samme oppgaver (men sannsynligvis enda mindre så fort Adobe får på plass støtte for begge grafikkprosessorene).
Vi kjørte også de samme oppgavene på 13-tommerne av Macbook Air og Pro da vi sammenliknet dem, og der var forskjellene større. I tillegg har vi tatt med fjorårets modell av Macbook Pro Retina 15-tommer med Geforce GT650-grafikk for sammenlikningens skyld.
Se tabellen. Dette er mye god ytelse i en liten pakke, altså, selv om dette kanskje ikke akkurat heller er hovedformålet.
Åpne 8 GB-fil | Legge på unsharp mask-filter | Rotere 1 grad | |
Dell Precision M3800 | 1:26 | 1:50 | 3:17 |
Mac Pro | 0:31 | 0:57 | 1:45 |
Macbook Air 13" (2013) | 6:10 | 37:30 | 1:04:30 |
Macbook Pro Retina 13" (2013) | 5:20 | 32:30 | 52:45 |
Macbook Pro Retina 15" (2012) | 1:03 | 2:02 | 2:44 |
Les også: Macbook Air eller Pro, hvilken skal jeg velge?
I spill
Selv om spill ikke er hovedbruksområdet har vi naturligvis også kjørt gjennom vårt vanlige sett med testspill.
Det relativt krevende Bioshock Infinite gir oss rundt 27 bilder i sekundet på Medium og 1920x1080, som er i grenseland til å være behagelig spillbart. Borderlands II legger seg i samme område, med rundt 31-32 bilder i sekundet.
Civilization 5 gir oss rundt 30 bilder i sekundet med alt av snadder aktivert og 1920x1080.
Det er cirka to og en halv gang hva du får ut av en gjengs ultrabook med integrert grafikk, men langt bak hva en dedikert spillmaskin kan by på.
Middelmådig batteri
Batterilevetiden skuffer oss faktisk litt etter hva XPS 13 klarte å få til.
Batteriet er riktignok ikke større enn 61 Wh (det finnes også en 91 Wh-variant som øker vekten med noen hundre gram), men mellom tre og tre og en halv time med tekstbehandling og nettsurfing i Powermark vil ikke gi noen bakoversveis.
Samtidig er det ikke veldig overraskende - bare i7-4702HQ-prosessoren har et maksimalt strømforbruk (TDP) på 37 watt, så det går raskt unna når kabelen ikke står i. Hvor Dell har fått sine "opptil 10 timer" fra kan vi dog bare lure på.
Støymessig er det litt blandet. M3800 er utstyrt med "forsterket kjøling", og det gjør at maskinen aldri blir brennende varm. Ved full last er den godt hørbar, men likevel ikke ekstremt enerverende.
Samtidig går vifta innimellom selv om maskinen tilsynelatende ikke holder på med noe som helst, og det er irriterende.
Tilkoblingsmessig får vi stort sett det vi forventer av en slik type maskin. Fire USB-porter, HDMI- og Displayport-utganger, SD-kortleser og hodetelefonutgang.
Vi hadde kanskje ønsket oss en ethernet-utgang, i det minste kunne Dell tatt seg råd til å legge ved en i pakken.
TEST: Intel NUC: Ja, det er faktisk en fullblods PC
Konklusjon
Dette er jo i utgangspunktet en proff-PC, og prisnivået kommer deretter. For tiden gir Dell 30 prosent rabatt på modellen, som da fås fra 14.290 kroner (pluss moms), mens billigste utgave fås fra 10.990. Modellen med det store batteriet og 512 GB SSD-lagring fås fra 16.219 kroner.
Quadro-kortet er naturlig nok en stor del av prisen, men du får også en superskjerm og god ytelse til det meste annet enn de tøffeste spillene i en maskin som likevel ikke veier mer enn 1,88 kilo. Det er ikke ueffent.
Samtidig må vi si at batterilevetiden ikke er voldsomt imponerende, og det gjør at det er vanskelig å dra denne med seg en hel dag uten å ha laderen ved siden av. Det er veldig synd, og gjør at pakken blir litt mindre attraktiv.
Likevel: Pent design, god ytelse og strålende skjerm i en maskin som ikke veier mer enn 1,88 kilo. Det er sjelden vare - tross stiv pris.
Les også:
TEST: Mac Pro: En liten råtass
TEST: Alienware 17: Sannsynligvis en av de heftigste PC-ene du får tak i