Sonys lange tradisjon handler selvsagt ikke bare om projektorer. De var også først på markedet med OLED-skjerm, riktig nok en 11-tommer til 45 000 kroner, men dog. Hva med Personal 3D-viewer med OLED og 3D?
Sony er ikke bare en storprodusent. De setter også dagsordenen, selv om ikke alt de tar i blir til kommersielle suksesser.
Alle husker da Samsung kom med sine tre centimeter tynne flatskjermer. De redefinerte flatskjermer.
Det mange glemmer, er at samme året hadde Sony en modell på 9,9 millimeter, en fantastisk flott skjerm med trådløs overføring av signalene til skjermen.
Les også:
Neste generasjons TV-teknologi har fått navn
Dette er TV-standarden produsentene vil satse på
Hvorfor 4K?
Noen vil nok spørre seg hvorfor man skulle ønske seg en projektor eller en flatskjerm med 4K-oppløsning.
Det er tross alt ingen normalt tilgjengelige kilder som kan servere kildemateriale i 4K. Den beste kilden er dermed ray.
Da er vel 4K rett og slett en gimmick som tar seg godt ut i glansede reklamebrosjyrer. Vel, det finnes en annen grunn til å ønske seg høyere oppløsning. Hvis man i stedet for å tenke på oppløsning tenker på bildepunkter per tomme, så vil tettheten synke jo større bilde man projiserer.
Blir bildet for stort, blir pikslene så store og tettheten så liten at man faktisk kan se de individuelle pikslene fra sitteposisjon. Med fire ganger høyere oppløsning øker man selvsagt denne tettheten fire ganger.
Resultatet blir da at man kan projisere et større bilde og allikevel ha så mange piksler per tomme at man ikke har en sjanse til å se piksler. Man kan også velge å sitte nærmere lerretet.
Les også:
TEST: Skal du ha ny TV i høst?
Optikk i verdensklasse
Linsen er ikke stor bare fordi bildebrikkene er store med denne oppløsningen. Den er stor fordi Sony vet at det er optikken som er den viktigste enkeltkomponenten på en projektor.
Sony kunne sikkert redusert prisen med flere titalls tusen kroner ved å velge en mindre og enklere linse, men heldigvis lar de være.
De vet at de som velger en projektor som denne vil ha det beste.
Bilder i referanseklasse
Den første filmen vi tester er The girl with the Dragon Tattoo. Denne filmen av David Fincher er en remake av den første millenniumsfilmen basert på Stieg Larssons romaner.
Introen i filmen er en kunstnerisk orgie i sort og hvitt med heftige kontraster og et brønndypt sortnivå om utstyret tillater det.
Det skal være sagt, dette er en usannsynlig heftig bildeformidler som får frem et fantastisk sortnivå samtidig som den greier å presse ut nok lys til å gjøre dette til en dynamisk forestilling.
Enda viktigere er hvilket detaljnivå den greier å fiske frem. Sitter man med fjernkontrollen og bytter mellom reality creation av og på, ser man hvilken magi Sony har greid å få inn i denne projektoren.
Hvem skulle tro at oppskalert Blu-ray kunne bli så bra som dette? Forskjellen er som å se på filmen med og uten et tynt slør foran linsen. Små detaljer, som et registreringsnummer, blir plutselig mulig å lese.
The Art of Flight er neste film ut. Dette er en referansefilm både på lyd og bilde, men vi har aldri sett den på dette nivået tidligere!
Alt av detaljer i snøen, fjellene og isen kommer så til de grader frem, at man bare blir sittende og flire.
TEST: Billige projektorer til hjemmekino
3D slik det burde være
Vår referanse innen normalt prisede projektorer er Epson EH-TW9000. Den greier å tegne opp flotte 3D-bilder med god lysstyrke og lite crosstalk.
VW1000ES gjør en enda mer fantastisk figur på 3D. Bildene er så detaljerte og innbydende at selv fruen, som aldri har brydd seg katta om 3D, men som har vært med på kino og sett 3D, utbrøt at dette faktisk var helt fantastisk, og en helt annen opplevelse enn vi noensinne har opplevd på kino.
Konklusjon
VPL-VW1000ES markerer starten på 4K hjemme. Det gjør den med så stort hell, at vi rett og slett gruer oss til å gå tilbake til «vanlig» full-HD.
VPL-VW1000ES greier faktisk å forbedre bildene fra allerede gode kilder som Blu-ray, og gir oss opplevelser i hjemmekinoen som vi aldri tidligere har vært i nærheten av.
Kan vi håpe at flere følger etter og gir oss projektorer med en prislapp som passer for oss dødelige også?
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.
Les også:
Dette blir elektronikktrendene i 2013