T2

Test: B&W 686 S2

En usedvanlig vellykket budsjetthøyttaler

TEST: B&W 686 S2.

B&W 686 S2.
B&W 686 S2. Bilde: Watt
Håvard Holmedal
21. juni 2014 - 02:21
Vis mer

Jeg er veldig fornøyd med hva B&W har fått til med sin nye 600 S2-serie. Det er har ikke skjedd voldsomme forandringer siden forrige generasjon, men noen vesentlige forbedringer er det likevel.

Blant annet har B&W hentet diskanten fra de største CM-høyttalerne for virkelige å sette skapet på plass i denne prisklassen.

Er det for smått?

Svaret på det er, ja! I en stor stue har ikke disse høyttalerne noe særlig å gjøre. Unntatt hvis du har plassert dem på meget kort avstand fra lytteposisjonen, og at det samtidig ikke er så veldig langt til bakveggen.

De behøver nemlig litt støtte i bassen for å komme helt til sin rett. Med fornuftig plassering, et rom i passe størrelse og riktig matching med forsterker og kabler blir dette likevel aller best.

Hemmeligheten til B&W 686 S2 ligger i hovedsak i diskanten, selv om også de andre delene av høyttaleren har fått en oppgradering. Diskanten er stivet opp med en ekstra diskant på innsiden, i en såkalt sandwich med den ytre diskanten for å få økt stivhet.

Den indre diskantmembranen er så skåret bort i midten slik at det kun er på sidene, og et stykke innover at den er stivet av. Det gir et optimalt forhold mellom vekt og stivhet.

TEST: Marantz SR7008: Strålende receiver både til film og musikk

Trenger kraft

I tillegg nyter høyttaleren godt av den stadige nedstrippingen av delefilteret som B&W har holdt på med i de par siste generasjonene med høyttalere. Nå er det så enkelt som det nesten kan få blitt, men med gode komponenter.

Effektiviteten er kun 85dB/1Watt, og den vil derfor aldri bli noen partyhøyttalere. Samtidig kreves det faktisk litt forsterkerkraft for å få den til å låte opp mot sitt absolutte toppnivå.

Bassen er en 13 cm kevlarbass, og diskanten er en 25 mm nautilusmodell med det spesielle, spydliknende B&W-kammeret på baksiden. 

TEST: Denon AVR X-2000: Receiver som gir mye underholdning for pengene

En god lydopplevelse

Som vanlig med mindre høyttalere begynner jeg med litt lettere typer musikk. Natalie Merchant får noen runder på spilleren, mens jeg koser meg med naturlig og levende stemmegjengivelse, masse godt gjengitte detaljer, og i hvert fall en anelse bass.

Ikke nok til å bli virkelig tung, men akkurat nok til at du i hvert fall kan høre hva som foregår i bassen ned til omtrent 50Hz, eller så. Det som er bra er at bassen er godt gjengitt og er stram og detaljert.

Og på grunn av at bassen ikke overdøver alt annet som skjer, blir det lettere å finne frem til detaljene i mellomtonen.

Musikk med mye tunge gitarer, synther og fremtredende rytmeseksjon går også greit, og det er forbausende ryddig og presist. Der den ikke leverer, er selvsagt på volum. Den kan jo ikke trylle, heller!

Diskanten er ganske lekker, uvanlig presis til å være i denne prisklassen, og veldig godt balansert med resten av lyden.

Den smelter etter min mening nesten perfekt sammen med mellomtonen og lager et naturlig og veldig lettflytende lydbilde med overraskende mye raffinement og luksusfølelse.

Den samme luksusfølelsen får man ikke når man lar fingrene gli over overflaten til høyttaleren, men et sted må det knipes inn hvis ikke prisen skal gå helt i taket.

Konklusjon

Disse høyttalerne og for eksempel NAD sin nye 3020D vil spille langt i overkant av hva du forventer, og vise frem en høyttaler som på veldig mange måter overpresterer i prisklassen.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: LG NB5530A: Superslank lydplanke til flat-TV-en

TEST: Yamaha RX-S600D: Skreddersydd for den kompakte hjemmekinoen

TEST: Hvor mye mer lyd får du for 14000 enn 5000 kroner?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.