MOBIL

Test: SAMSUNG GALAXY ALPHA

Endelig en skikkelig lekker Samsung

TEST: Samsung Galaxy Alpha.

Samsung Galaxy Alpha er den første Galaxy-modellen med metallramme.
Samsung Galaxy Alpha er den første Galaxy-modellen med metallramme. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
30. sep. 2014 - 21:12
Vis mer

Da Samsung lanserte Galaxy S5, var det en hel del tester som beskrev designen som uinspirert.

Mens konkurrenter som Apple, Sony og HTC i stor grad bruker metall i utformingen av sine flaggskip, har Samsung holdt seg til plast og mindre endringer i design på sine.

Mobilavdelingens designsjef ble forflyttet i mai, og det ble spekulert i om dette hadde med den stadig lunkne mottakelsen av Galaxy S-designen de siste årene.

Selv om designen trolig har vært på bordet en stund, ser vi nå de første resultatene av endringene i designavdelingen.

Galaxy Alpha (eller ALPHA, som Samsung vil at vi skal skrike) er nemlig den første Samsung-telefonen med store metalldetaljer på aldri så lenge.

Denne telefonen markerer det som ser ut til å være en endring selskapets designretning.

Også deres kommende Galaxy Note-telefoner har nemlig fått metall i designen.

Les mer: Samsungs nye Note har en knekk i skjermen

Design

Det er ingen tvil om at Galaxy Alpha er et Samsung-produkt. Mest av alt syns vi den ser ut som en oppstrammet Galaxy S4 eller S5.

Linjene er rene og pene. Tankene sendes i retning iPhone 5S, uten at det egentlig er slående likheter.

Telefonen har en relativt kraftig aluminiumramme hele veien rundt, som svinger inn langs langsidene.

Volum- og strømtastene er også laget i aluminium. Fremsiden er dekket av glass.

Unntaket er hjemtasten, som har overflate i plast, og dermed trolig blir ripete før skjermen.

På baksiden er kameralinsen beskyttet av glass. Resten er plastikk med en myk overflate som er behagelig å holde i.

At det er glass foran kameaet er lurt, for dette stikker litt topp fra overflaten, og telefonen vil hvile på dette når den ligger på rygg.

Vi har ikke forsøkt å kaste Alpha i bakken, men inntrykket er helt klart at dette er en solid bygget telefon.

Spør du oss er dette den peneste telefonen Samsung har lansert på lenge.

Her er det metall hele veien rundt. Bakdekselet er i plast, og har en myk overflate.
Her er det metall hele veien rundt. Bakdekselet er i plast, og har en myk overflate. Marius Valle
Det er for øvrig ingen luker for SIM- eller minnekort, da bakdekselet kan fjernes.

Det er plass til nano-SIM, men ikke minnekort. Det betyr imidlertid at batteriet kan skiftes ut.

Praktisk for dere som er opptatt av å kunne bytte batteri på farten.

Hodesett plugges inn i toppen, men USB plugges i bunnen.

Telefonen har et mer voksent uttrykk enn mange av Samsungs tidligere telefoner.
Telefonen har et mer voksent uttrykk enn mange av Samsungs tidligere telefoner. Marius Valle
Her finner vi også en høyttaler, som har grei lyd, men som er litt skjærende på full styrke. Det sitter også mikrofon i både topp og bunn.

Galaxy Alpha er en hårsbredd tynnere enn iPhone 6, og en tanke smalere og en knapp halv centimeter kortere. 14 gram lettere er den også.

Alt i alt en vellykket designjobb fra Samsung, tør vi påstå.

Når det er sagt, så er ikke Galaxy Alpha vanntett slik Galaxy S5 er. Du må altså passe bedre på denne telefonen i fuktige omgivelser.

Utsnitt fra skjermen.
Utsnitt fra skjermen.

Skjerm

Samsung har valgt en fornuftig skjermoppløsning på 1280 x 720 piksler. Det gir en pikseltetthet på 312 PPI, som er en tanke lavere enn iPhone 6 sine 326 PPI.

Uansett fremstår skjermen som plenty skarp.

Dette er et Super-AMOLED-panel, som kort fortalt betyr at hvert enkelt bildepunkt lyser av seg selv. Motsetningen er LCD, hvor skjermen filtrerer lyset som slipper igjennom. Fordelen er at AMOLED trekker mindre strøm.

Disse skjermene har også en ganske høy fargemetning. Noen liker det, andre ikke. Samsung har valgt et standard bakgrunnsbilde som fremhever dette veldig, og det blir litt i overkant for oss. Nesten ubehagelig å se på.

Akkurat her har vi litt problemer med å bli enige med oss selv om hva vi egentlig syns. I utgangspunktet ser skjermen bra ut. Veldig bra, vil vi si.

Hvitt ser ikke helt hvitt ut på Galaxy Alpha-skjermen. Her sammenlignet med iPhone 6 (venstre) og Sony Xperia Z3 (høyre).
Hvitt ser ikke helt hvitt ut på Galaxy Alpha-skjermen. Her sammenlignet med iPhone 6 (venstre) og Sony Xperia Z3 (høyre). Marius Valle
Vi syns imidlertid fargetemperaturen er litt i varmeste laget. Det sees spesielt godt om vi sammenligner hvitt med andre skjermen, som Sony Xperia Z3 Compact og iPhone 6.

Du kan imidlertid velge andre fargeprofiler på skjermen, og selv om vi fant en vi syns var langt mer behagelig å se på, er vi ikke helt fornøyde.

Skjermen reagerer ellers kontant på berøring, og vi opplever ikke «ghosting», altså at bildet henger igjen når det er rask bevegelse på skjermen.

Alt i alt en skarp og lyssterk skjerm med god innsynsvinkel. Fargetemperatur er gjerne en smakssak, og uansett ikke noe som ødelegger for telefonen. Det er trolig ikke noe du legger merke til før du sammenligner med en annen telefon likevel.

Les også: Nå kan du se Get-tv på Android

Bakdekselet kan fjernes.
Bakdekselet kan fjernes.

Maskinvare

Denne telefonen er utstyrt med en åttekjernet prosessor. Det er en Samsung-produsert Exynos-systembrikke med en firekjernet 1,8 GHz Cortex-A15-prosessor i tillegg til en firekjernet 1,3 GHz Cortex-A7-prosessor.

Dette er en Big.little-konfigurasjon, som betyr at den kraftigste prosessoren jobber med de tyngste oppgavene, mens den svakere tar seg av bakgrunnsoppgaver og andre mindre krevende oppgaver. Tanken er at strømforbruket skal holdes lavt når det ikke er behov for mye ytelse, ved at oppgaver lastes over på A7-prosessoren i stedet for A15-prosessoren.

Big.little-konfigurasjonen har også støtte for å bruke alle kjernene samtidig i en såkalt «Heterogenous Multi-Processing»-modus. Dette gjør det mulig for telefonen å utføre en tung oppgave, for eksempel videorendering, samtidig som andre oppgaver kan kjøre på den andre prosessoren.

Ellers er det en Mali-T628MP6-grafikkprosessor i Exynos-brikken. Den har også 2 GB arbeidsminne (RAM).

Les også: Dette er en kandidat til årets beste mobil

Pulsmåleren fra Galaxy S5 er på plass.
Pulsmåleren fra Galaxy S5 er på plass. Marius Valle
Samsung har sløyfet minnekortstøtte, men telefonen har 32 GB lagringsminne. Telefonen har dermed ikke veldig lite plass, men det er helt klart en begrensning her. Om du har behov for mye plass er dermed Galaxy Alpha uaktuell.

Her er et knippe ytelsestester vi har kjørt.

 Basemark OS IIBasemark X
iPhone 61419n/a
Xperia Z3 C109325227
iPhone 5S1074n/a
LG G3103822620
Lumia 930103420155
Galaxy Alpha87122499

iOS-enhetene kjører ikke Basemark X eller Browsermark på nåværende tidspunkt.

Minnekort er det eneste vesentlige denne telefonen mangler. I alle fall så lenge den ikke fås med mer minne enn 32 GB.

Her er det NFC, GPS, Wi-Fi med 802.11ac, LTE cat. 4 (150 Mbps) og Bluetooth 4.0.

Hjemtasten er også en fingeravtrykkleser.
Hjemtasten er også en fingeravtrykkleser. Marius Valle
Telefonen har også fingeravtrykkleser, dog ikke sammenlignbar med Apples iPhone-fingerskanner. Her må du nemlig trekke fingeren over hjemtasten.

Det fungerer dårlig. Det vil si at vi som regel alltid klarer å låse opp telefonen ved å bruke en finger, men i de aller fleste tilfeller må vi stryke flere ganger. Vi får beskjed om at vi må stryke saktere, stryke hele platen, og at fingeren ikke er gjenkjent. Ikke sjeldent skjer dette i ett og samme forsøk på å låse opp telefonen.

Uten at vi har ført statistikk, har vi inntrykk av at i alle fall halvparten av forsøkene ikke lykkes første gang. Da fungerer det ikke bra nok.

I praksis opplever vi det bare som et irritasjonsmoment.

Som da vi testet Galaxy S5 endte vi opp med å like greit deaktivere hele funksjonen og bruke en annen sikkerhetslås.

Les også: Så god er Apples gigant

Det er ellers verdt å merke seg at telefonen ikke har TV-utgang.

Den har imidlertid en dedikert A5-prosessor kalt Seiren. Denne tar seg av dekoding av lyd, men også justering av lyden. Seiren-brikken dekoder også tale, slik at telefonen kan vekkes med talekommandoer.

Mens vi er inne på lyd, skal vi nevne at Galaxy Alpha har god lyd i hodesettutgangen. Den driver våre mellomtunge hodesett uten problemer.

Telefonen er tynnere enn iPhone 6.
Telefonen er tynnere enn iPhone 6.

Tale og antenner

Antenneytelsen later til å være ganske god. Vi sammenlignet med LG G3, som koblet til samme basestasjon hadde en mottaksstyrke på -98 dBm over 3G.

Telefonen plukker også opp et svakt 4G-signal i et område hvor Nokia Lumia 930 og iPhone 6 også finner dette, mens de fleste andre telefoner, LG G3 inkludert, ikke klarer å plukke opp dette. Så skal det sies at signalstyrken i praksis var så svak at det ikke kunne brukes til noe.

Vi skal passe på å understreke at dette ikke er en vitenskapelig test av antenneytelsen. Det er svært mange feilkilder vi ikke har mulighet til å kontrollere for. Det beste vi kan lese ut av resultatene er at Galaxy Alpha tilsynelatende har antenneytelse på nivå med LG G3 koblet til den aktuelle basestasjonen på det samme tidspunktet.

Les også: Denne gjør mobilen til en Oculus Rift-utfordrer

Tasten på siden er i metall. Her ser du også hvordan rammen «svinger inn» langs sidene.
Tasten på siden er i metall. Her ser du også hvordan rammen «svinger inn» langs sidene.

Batteri

I praksis opplever vi at batteriet holder det gående dagen igjennom, uansett om vi bruker den lite eller mye. Kapasiteten på 1860 mAh er altså ikke et stort problem i seg selv. Samsung har åpenbart jobbet med strømstyringen her.

Batteritiden er dermed ikke så verst.

Tabellen under viser batteritest gjort med Basemark OS II. Denne måler utladingstempoet til batteriet under last. Poengsummen gis på bakgrunn av hvor raskt batteriet lades ut i batteriprosent per minutt. Vi tar med både summen og gjennomsnittlig utladingstakt for å gi et inntrykk av hvor høyt strømforbruk disse telefonene har i forhold til hverandre.

 Poeng%b pr min
Sony Xperia Z3 C8470,4
Sony Xperia Z37190,5
HTC One (M8)6450,7
LG G36080,7
Samsung Galaxy Alpha5820,6

Skjermen er aktiv under hele testen, og vi har justert lysstyrken på skjermene til så nærme 200 cd/m2 som mulig. Testen gjennomføres uten SIM, og uten Wi-Fi-tilkobling for å sikre så like forhold som mulig.

Av de målte telefonene har Galaxy Alpha det svakeste resultatet. Dette tyder altså på at denne telefonen har et høyere relativt strømforbruk enn de andre under last.

Les også: Samsung lanserer vanntett nettbrett

Startskjermen.
Startskjermen.

Programvare og operativsystem

Samsung har utstyrt Galaxy Alpha med Android 4.4.4 Kitkat, altså siste utgave av Android.

Vi opplever telefonen som kjapp og responsiv i bruk.

Menysystemet er Samsungs egne, som brukes i de andre Galaxy-telefonene. Det er i praksis likt som på Galaxy S5.

Du kan selvsagt både sende e-post og lese Office-dokumenter, det er musikkspiller, en velfungerende nettleser, kalender, kontaktliste og alt slikt. Den synkroniserer også mot de tjenestene du bruker, og gir deg i det hele tatt de mulighetene du forventer å få på en moderne smarttelefon.

Det vi liker med Samsungs telefoner er at det er lett å komme til de funksjonene vi bruker mest. For eksempel er det mulig å justere lysstyrken på skjermen rett fra statuslinjemenyen.

Om det er andre innstillinger du ofte endrer på, kan du legge snarveier til disse i samme meny.

Les også: 25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Varselmenyen har nyttige snarveier.
Varselmenyen har nyttige snarveier. Marius Valle
Det er ikke så unikt i seg selv, da andre Android-telefoner stort sett kan det samme, men vi liker at Samsung har gjort det enkelt å komme til de innstillingene vi bruker mest.

Samsung er ellers kjent for å putte inn det meste av nye funksjoner de kan komme på. Mens Apple raffinerer enkelte nyvinninger de har tro på, kjører Samsung på med innovasjonshagla for å se hva som funker. Det var spesielt åpenbart på tidligere telefoner, som hadde en rekke «nyvinninger» det var vanskelig å se poenget med.

På denne versjonen av grensesnittet sitt har de roet seg kraftig ned, og skåret vekk det meste som fremstår som fjas.

Noe av det vi liker er «Hurtigtilkobling», som viser deg hvilke enheter i nærheten du kan dele innhold med. Dette kan være TV-er, Bluetooth-høyttalere, og annet.

«Download booster» kombinerer Wi-Fi og LTE for å gi raskere nedlasting av store datamengder, som video eller apper. Så lenge de er over 30 MB aktiveres funksjonen automatisk dersom du har skrudd den på. Veldig lurt, men også en måte å brenne gjennom datakvoten din på kort tid.

Samsungs «Ultra strømsparing» deaktiverer alt du kan klare deg uten for å skvise mest mulig brukstid ut av batteriet. Lurt om du oppdager at batteriet nærmer seg ensifret batteriprosent når du er på vei ut døra.

Les også: Er det egentlig noen vits i å kjøpe den nyeste modellen?

Tastaturet har nummertaster på øverste rad.
Tastaturet har nummertaster på øverste rad. Marius Valle
Den nyttige «Smart hvilemodus»-funksjonen som bruker kameraet til å avgjøre om du ser på telefonen eller ei er fortsatt på plass. Dersom kameraet kan se at du ser på skjermen, forblir den på.

Vi liker også at Samsung har byttet kontekstmenytasten med en appvekslertast under skjermen. Det gjør det antakelig mer åpenbart for flere brukere at appveksleren er lett tilgjengelig, vil vi tro.

Her er det også en nyhetsleserapp integrert. Du åpner den ved å sveipe fra venstre på startskjermen.

En rekke andre funksjoner kan også aktiveres om du vil, som en snarvei til de appene du bruker mest, flervinduvisning slik at du kan kjøre apper ved siden av hverandre, sperremodus som blokkerer anrop og deaktiverer varsler, luftvisning som lar deg velge elementer ved å flyte fingeren over skjermen, for å nevne noe.

Appmenyen har ikke all verden med uønsket programvare, syns vi.
Appmenyen har ikke all verden med uønsket programvare, syns vi. Marius Valle
Vi setter dessuten pris på at Samsung har gjort det enkelt å fjerne apper vi ikke trenger. Noen få kan avinstalleres, mange kan deaktiveres rett fra appmenyen, mens de fleste basisappene ikke kan fjernes i det hele tatt.

Basisapper er ting som kalender, kontaktliste, telefoni, meldinger og nettleser. Det er apper du antakelig ønsker å beholde uansett. Annet, som lydopptaker, S Health, S Voice, og kalkulator kan deaktiveres.

Vi liker generelt at det er lite «bloatware» her. De eneste som egentlig kvalifiserer er Samsung uPick - en type tilbudsapp, og Flipboard - nyhetsleseren. Sistnevnte er integrert i grensesnittet, og kan ikke fjernes. Utover dette følger de obligatoriske Google-appene som Maps og Play med.

Vi liker også at grensesnittet fremstår som rent og pent. Det er en stor forbedring fra fjorårets Samsung-telefoner. Galaxy Alpha er akkurat som Galaxy S5.

Les også: Slik er smartklokken med Android Wear

Fingeravtrykkleseren er like lite nyttig som på Samsung Galaxy S5.
Fingeravtrykkleseren er like lite nyttig som på Samsung Galaxy S5. Marius Valle
Som tidligere nevnt liker vi ikke fingeravtrykkleseren noe særlig, ettersom den sliter med å kjenne igjen fingeren vår. Det er vanvittig irriterende, syns vi. For eksempel når vi bare vil lese en engangskode vi har fått på SMS, og må sveipe flere ganger for å få låst opp den hersens telefonen.

Vi forstår selvsagt at Samsung må holde tritt med erkekonkurrent Apple, men når de ikke klarer å levere noe som fungerer minst like bra kan de egentlig bare spare seg for hele greia.

Det er også pulsmåler på baksiden, og denne er knyttet til S Health-appen. Det er jo en snedig mulighet, men erstatter ikke et pulsbelte akkurat.

Vi savner en enkel mulighet for å søke etter installerte apper. Her må du hente opp Samsungs «S Finder»-funksjon, som forsåvidt er et kraftig søk (det minner litt om Apples Spotlight-søk) , men om du bare vil finne igjen en app i en stadig voksende appliste oppleves dette som tungvint.

Alt i alt syns vi Samsung byr på en jevnt over god brukeropplevelse, noen irritasjoner til tross. Samtidig er vi klar over at enkelte ikke er spesielt glade i Samsungs grensesnitt, så for disse er Galaxy Alpha like lite attraktiv som Galaxy S5.

Les også: Nå kan du prøve apper i to timer

Kameraet tar bilder i 12 megapikslers oppløsning.
Kameraet tar bilder i 12 megapikslers oppløsning.

Kamera

Kameraet har en oppløsning på 12 megapiksler, som kanskje ikke er et kjempeimponerende tall, men det er mer enn nok.

Blenderverdien er f/2,2, og brennvidden er 5 mm (tilsvarende 31 mm).

Det har rask autofokus, fotolys, men ikke optisk bildestabilisator som noen telefoner i øvre prissjikt har.

Det er enkelt og greit i bruk. Fra låseskjerm tar det 3,5 sekunder å starte kameraet og gjøre første eksponering.

Verdt å vite er at du ikke får tilgang til alle kameramodier om du hurtigstarter kameraet når du har enhetslås.

Samsung har strippet vekk en rekke modier, og du står igjen med automodus, skjønnhetsansikt, panorama, virtuell tur, dobbeltkamera, og «Bilde og mer».

Den siste tar en haug med bilder, og lar deg velge beste bilde, beste ansikt, fjerne motiver i bevegelse og slikt.

Om du ikke bruker alle disse modiene kan du fjerne de du ikke bruker. Det er også mulig å laste ned flere.

Kameraet har også HDR-opptak, du kan ta opp høyhastighetsvideo, og filme i inntil 3840 x 2160 pikslers oppløsning (4k UHD), for å nevne noe.

Dette er altså et kamera med mange muligheter.

Les også: 4K er mer enn bare høy oppløsning

Kameraet har et rent og pent grensensnitt.
Kameraet har et rent og pent grensensnitt.

Bildekvalitet

Bildekvalitet er gjerne det viktigste. Inntrykket er at detaljgjengivelsen er god, og at fargebalansen stort sett ser riktig ut.

I innendørsbelysning ser det ut til at kameraet etterbehandler bildet ved å myke dem litt opp. Resultatet blir som regel ganske bra, men om det er store forskjeller i lys og mørke i samme motiv er det ganske tydelig at kameraet har begrenset dynamisk omfang. Ikke at akkurat dét er unikt for denne telefonen - det er tross alt vanlig på mobiler. HDR-opptak kan hjelpe på dette.

Vi syns det kan være litt vanskelig å få helt klare bilder, ettersom kameaet ofte velger litt lang eksponeringstid. Vi opplever eksponeringer ned i 1/33 sekunder i dagslys på en overskyet dag. Da skal det ikke store bevegelsene til for å få uklare bilder.

Håpløst er det uansett ikke, og alt i alt er dette et kamera som byr på omtrent samme bildekvalitet som Galaxy S5. Rimelig bra, med andre ord.

Videoopptak i full HD blir dessuten gode, og vi er godt fornøyde med lydkvaliteten.

Under ser du bilder og videoer vi har tatt med Galaxy Alpha.

Fullstørrelsesutsnitt tatt med (fra venstre) Galaxy Alpha, Sony Xperia Z3 Compact og Apple iPhone 6.
Fullstørrelsesutsnitt tatt med (fra venstre) Galaxy Alpha, Sony Xperia Z3 Compact og Apple iPhone 6. Marius Valle
Bilde tatt med Samsung Galaxy Alpha.
Bilde tatt med Samsung Galaxy Alpha. Marius Valle
Bilde tatt med Samsung Galaxy Alpha.
Bilde tatt med Samsung Galaxy Alpha. Marius Valle
Bilde tatt med Samsung Galaxy Alpha.
Bilde tatt med Samsung Galaxy Alpha. Marius Valle
Bilde tatt med Samsung Galaxy Alpha.
Bilde tatt med Samsung Galaxy Alpha. Marius Valle
 

Konklusjon

Det ser ut til at Samsung endelig har fått dreisen på designen sin.

Galaxy Alpha er nemlig i en helt annen klasse enn tidligere Galaxy-modeller. Den kjennes tvers gjennom solid ut, ser mer ut som et premiumprodukt enn for eksempel Galaxy S5, og er akkurat passe tynn og lett.

At bakdekselet er i plast gjør ikke så mye. Det sørger for at telefonen ikke glir så lett ut av hånda di.

I det hele tatt er dette en telefon vi gjerne anbefaler om du vil ha noe som ser bra ut. Helt subjektivt, selvsagt, men vi tror ikke vi går for langt om vi sier at dette er en av de fineste telefonene Samsung har laget. Kanskje den fineste.

Den har god ytelse, godt kamera, fungerer ypperlig til musikk, og har nesten alt en moderne smarttelefon skal ha.

Problemfri er den dessverre ikke.

Vi skulle ønske den som Galaxy S5 var vanntett.

Høyttaler og USB-tilkobling i bunnen.
Høyttaler og USB-tilkobling i bunnen. Marius Valle
Vi er ikke hundre prosent solgt på skjermen. Fargene ser av og til litt snodig ut, og hvitt er aldri helt hvitt. Vi har imidlertid ingenting å utsette på hvor skarp den er. 1280 x 720 piksler er helt fint på 4,7 tommer. Fargetemperatur er gjerne en smakssak også.

Det er ikke minnekortstøtte her, noe som oppleves som begrensende all den tid telefonen bare fås med 32 GB minne. Hvor begrensende det i praksis er vil dog avhenge av hva du har for vane å lagre på telefonen din. Om du strømmer musikk og video, og ikke tar særlig mye video vil det antakeligvis holde lenge.

Batterikapasiteten er kanskje ikke den beste, men vi opplever sjeldent at vi trenger å lade oftere enn en gang om dagen. Våre tester antyder likevel at batteriet tømmes raskere her under bruk enn på en del andre telefoner.

Prisen er også noe stiv. I skrivende stund går den for 4800 kroner.

Vi anbefaler Galaxy Alpha.
Vi anbefaler Galaxy Alpha. Samsung
Likevel - om du har styrt unna Samsung på grunn av forkrommet liksommetall og plastbruk tidligere, er dette antakelig telefonen du har ventet på.

Alt i alt er dette en vellykket telefon for deg som vil ha en sprek og pen Android-telefon som ikke er for stor.

Les også:

Kanskje den beste mobilen du kan kjøpe

Dette er en kandidat til årets beste mobil

Denne bør få deg til å vurdere Windows Phone  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.