T2

Test: BOSE AE2W BLUETOOTH-HODETELEFONER

Endelig noen gode bluetooth-hodetelefoner

TEST: Bose AE2W.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
12. aug. 2013 - 20:02
Vis mer

Bose er vel mest kjent for sin eminente aktive støykanselleringsteknologi, med Quiet Comfort-modellene som mange frequent flyers sverger til på reiser i inn- og utland.

Selskapet leverer imidlertid også en del modeller uten aktiv støykansellering, og vi har tidligere skrytt av deres around ear-modeller for å ha en god kombinasjon av relativt god lyd og strålende bærekomfort.

Nå har Bose lansert en trådløs utgave av around ear-hodetelefonene sine, kalt AE2W. Disse har fått en bluetooth-modul som klipses fast i hodetelefon-utgangen, men det følger også med en lydkabel, slik at du kan bruke dem som "vanlig" om du ønsker det.

Det beste fra begge verdener, med andre ord.

Komfortable

Designet følger de samme linjene som tidligere modeller, men i motsetning til sølvfargen på den vanlige modellen, er AE2W blitt svart over det hele.

Det gir et ganske maskulint designuttrykk, og bluetooth-modulen gir i tillegg en ganske stygg utvekst på ellers relativt anonyme øreklokker.

Hvis du kjøper hodetelefoner for å se kul ut, er dette definitivt ikke produktet du velger.

Når det er sagt, bevarer Bose fortsatt de kvalitetene som har tiltrukket oss ved hodetelefonene deres tidligere.

AE2W er fortsatt nærmest uslåelig komfortable å ha på, med myke lærputer som gjør at du kan ha dem på i timevis uten at de føles slitsomme ut.

Læret har dog den effekt at du raskt blir klam på ørene, så det kan være greit å "lufte litt" iblant.

TEST: Ni par hodetelefoner: Ekte hifi på hodet

De myke lærputene er svært komfortable. Vekten på 150 gram er også lav.
De myke lærputene er svært komfortable. Vekten på 150 gram er også lav.

Trådløs frihet

Å slippe kabeltilkoblingen er fenomenalt praktisk, og undertegnede, som før dette var å betegne som "trådløsjomfru", ble nesten overrasket over egen begeistring over friheten det gir, både for musikk og andre ting.

For eksempel har jeg flere ganger brukt AE2W til å følge med på dialogdrevne serier fra Netflix mens jeg har holdt på med noe annet som krever forflytting rundt omkring inne, for eksempel støvsuging.

Å kunne holde på med mobilen uten å måtte forholde seg til hodetelefonledningen er også svært praktisk.

Vi har dog opplevd gjentatte ganger at bluetooth-tilkoblingen ikke er av de mest stabile. Det gjelder særlig om du har mobilen plassert i en lomme og beveger deg samtidig, hvorpå hodetelefonene (vi har stort sett testet den sammen med en iPhone 5) innimellom mister tilkoblingen i et sekund eller to.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Det gir litt ukomfortabel spraking i lyden, og særlig om du spiller høyt kan det være vondt for ørene. Ikke bra.

Typisk Bose-lyd

Har du hørt på Boses hodetelefoner tidligere, vet du stort sett hva du får også med AE2W. De kan by på et luftig lydbilde med bra punch i bassen og relativt krisp diskant.

Klangen er varm og amerikansk (i motsetning til typisk europeisk og britisk klang, som oftest er kjøligere og mer kynisk), og det gjør lyttekomforten ekstra høy, selv om puristene fortsatt vil fnyse av Bose-lyden.

Samtidig er det tydelig at bluetooth-tilkoblingen ikke holder samme kvalitet som en kablet tilkobling.

Bose har forsøkt etter beste evne å kompensere ved å legge til en equalizer i bluetooth-modulen, men den klarer ikke å forhindre at bluetooth-lyden låter noe flatere og mer komprimert enn AE2W gjør når de er koblet til med kabel.

Samtidig er ikke det nødvendigvis alltid negativt, ettersom bluetooth-modulen begrenser toppene i registeret en smule. Med kabelen tilkoblet kan AE2W nemlig bli litt ivrige i toppen, og det kan være litt slitsomt på enkelte typer musikk.

Samtidig booster equalizeren også bassnivået, som nok vil være et pluss for mange. Alt i alt relativt god lyd med begge tilkoblingsmetodene, hvor bluetooth-tilkoblingen ofrer litt oppløsning for hakket mer bass.

Les også: Slik fungerer komprimering av musikk

Du kan koble fra bluetooth-modulen og bruke hodetelefonene med kabel om du foretrekker det (eller er tom for batteri og ikke har lademuligheter).
Du kan koble fra bluetooth-modulen og bruke hodetelefonene med kabel om du foretrekker det (eller er tom for batteri og ikke har lademuligheter).

Fjernkontroll

Selve modulen har både volumknapper og en multifunksjonstast som både kan benyttes til å starte/stoppe musikken og til å hoppe frem eller tilbake mellom låtene.

Volumknappene styrer dog kun hodetelefonenes eget volum, og kan ikke benyttes til å endre volum på kilden.

Multifunksjonstasten er brukbar, men relativt flat, så det kan være vanskelig å få den til å registrere to eller tre klikk etter hverandre.

Kommandoene dine har også en viss forsinkelse før de registreres på avspilleren.

Mikrofonen fungerer dog godt, og vi har ikke fått noen klager på dårlig talekvalitet fra samtalepartnerne.

MicroUSB

Bluetooth-rekkevidden er oppgitt til ni meter, og det virker å stemme ganske bra.

Det gjør også batterilevetiden, som etter vår opplevelse ligger relativt tett opptil Boses oppgitte sju timer.

Hodetelefonene lades for øvrig via en standard microUSB-kabel, noe som er praktisk.

AE2W lekker også lite lyd til omgivelsene, slik at du kan spille relativt høyt før sidemannen på t-banen hører noe. De isolerer også godt mot lyd utenfra.

Bluetooth-modulen fungerer også som fjernkontroll og mikrofon.
Bluetooth-modulen fungerer også som fjernkontroll og mikrofon.

Konklusjon

Vi står ved våre tidligere vurderinger av Boses around ear-hodetelefoner.

De byr på en meget god kombinasjon av behagelig lyd og eksellent bærekomfort. Du kan også bruke dem både med og uten kabel, noe du i praksis betaler 500 kroner mer enn AE2 med fjernkontroll og mikrofon for.

Samtidig er det ikke til å komme unna at det finnes mange andre produsenter som gir deg bedre lyd til prisen på 2000 kroner, men gjerne i større og mindre komfortable varianter.

Hvis lyden ikke er alt, er AE2W et godt valg. Det at lyden faller ut iblant er likevel såpass irriterende at vi sliter med å gi dem noen varm anbefaling.

Les også:

TEST: TEST: Nye utfordrere i ørepluggmarkedet

TEST: Beyerdynamic T70: Sylskarp presisjon!

TEST: Shure SRH-1440: Suveren til akustisk musikk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.