T2

Test: TOMTOM RUNNER GPS PULSKLOKKE

Enkel og brukervennlig GPS-pulsklokke

TEST: TomTom Runner er en interessant klokke. Synd den har noen barnesykdommer.

NYTT MARKED: Et samarbeid med Nike om deres SportsWatch ga TomTom mersmak på sportsklokker. Nå er de ute med to modeller.
NYTT MARKED: Et samarbeid med Nike om deres SportsWatch ga TomTom mersmak på sportsklokker. Nå er de ute med to modeller. Bilde: Stein Jarle Olsen
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
11. aug. 2013 - 19:37
Vis mer

Nederlandske TomTom er Europas ledende produsent av navigasjonssystemer.

Et samarbeid med Nike om utvikling av deres SportsWatch for noen år siden, har tydeligvis gitt mersmak, for nå lanserer TomTom to egne GPS-baserte pulsklokker:

TomTom Runner og TomTom Multi-Sport.

Teknisk Ukeblad har fått teste førstnevnte, før den kommer i salg i Norge fra uke 33.

Komme igang

Esken inneholder en GPS-klokke med grå reim, samt en ekstra rosa reim for smalere håndledd, USB-lader og en bruksanvisning på en lang rekke språk, deriblant norsk. Denne er imidlertid så ordknapp at man må søke informasjon på nettet for å få et godt innblikk i klokkas muligheter.

Pulsbelte er ikke inkludert og må bestilles separat eller i en pakkeløsning. Beltet kobles til via blåtann.

Etter å ha ladet klokka, anbefales det å koble opp desktop-programmet TomTom MySport Connect, der man fyller ut brukerprofil med fysiske mål og personlige data som kjønn, vekt, høyde og alder.

MySport Connect befinner seg foreløpig på et beta-stadium, og alt går dessverre ikke helt etter planen. Blant annet lar ikke dataene i brukerprofilen seg overføre, noe som gjør at jeg i tillegg må taste inn dataene manuelt på klokka. Trolig er dette beta-bugs som TomTom vil fikse ganske snart.

Les også: Slik velger du rett GPS-pulsklokke

Planlegging

TomTom Runner er en veldig enkel treningsklokke, med et begrenset antall funksjoner. Her priroiteres brukervennlighet høyere enn avanserte og individuelt tilpassede treningsprogrammer.

Men noe er det her: Hvis du ønsker noe mer enn løpende måling og tidtakning, kan du velge mellom innstillingene "goals", "laps", "zones" eller "race". Norskspråklig tekst er foreløpig ikke tilgjengelig på klokka.

Goals: Her definerer du treningsmål ut fra distanse, tid eller kaloriforbruk. Underveis i løpet trykker du på høyreknappen for å sjekke status i forhold til målsetning. I tillegg får du varsel når 50, 90, 100 og 110 prosent av målsetningen er nådd. Målfunksjonen kan bare benyttes for enkeltløp, og ikke til for eksempel ukes- eller månedsmål.

Laps: Her kan du stille inn runder ut fra valg tid eller distanse. Det er også mulig å manuelt registrere en runde ved hjelp av start-/stopp-knappene. Når klokka står i "laps"-modus, kan dette ikke kombineres med andre innstillinger, som for eksempel "goals".

Zones: Her kan du predefinere ønsket intensitet for økta ut fra tempo eller puls, med en valgfri slingringssone som stilles inn med +/- antall sekunder eller pulsslag. En grafisk fremstilling viser hvordan du presterer i forhold til målene, og klokka varsler når du faller utenfor sonen.

Race: Klokka har noen predefinerte løp du kan konkurrere mot, for eksempel ti kilometer på 50 minutter. Ønsker du derimot å stille inn egne mål, som en mil på 40 minutter, lar det seg ikke gjøre. Dette er en stor svakhet ved nåværende programvare, som TomTom lover å fikse gjennom oppgraderinger. Til gjengjeld er det mulig å konkurrere mot tidligere egne løp som er lagret i klokka - disse må overføres fra MySports Connect. Det skal nevnes at jeg under testing i beta-perioden har hatt noe trøbbel med denne funksjonen.

Underveis får du en svært god sekundering, med tøff grafisk fremstilling av tilbakelagt distanse og hvordan du ligger an i forhold til målsetningene.  TomTom kaller dette systemet for Graphical Training Partner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

GRAFISK VISNING: TomTom Runner gir en grafisk fremstilling av løpestatus - i fullskjermmodus.
GRAFISK VISNING: TomTom Runner gir en grafisk fremstilling av løpestatus - i fullskjermmodus. TOMTOM
 

Programvaren har foreløpig ikke støtte for å opprette pyramideintervaller og lignende som krever individuell tilpasning, men TomTom lover at dette skal komme etter hvert.

Test av Garmin Forerunner 910 XT: En svært avansert pulsklokke

Utførelse

TomToms GPS-klokker er utstyrt med markedets første enknappskontroll. Dette gjør det ekstremt enkelt å håndtere klokka underveis i en økt, da man med fire forskjellige trykksoner på en og samme knapp kan starte, stoppe og alternere mellom visninger.

Klokka er utstyrt med en såkalt QuickGPSfix, som sikrer rask tilgang til signalene. Dette gjør den ved å laste ned satellitt-posisjoner for kommende tre døgn hver gang du kobler deg til MySport på PC-en. Dermed vet klokka på forhånd hvor satelittene befinner seg, og slipper å lete etter dem.

På sitt beste har vi vært tilkoblet GPS på mindre enn fem sekunder, mens vi blant høye bygninger på Egertorget har måttet vente i to minutter. Jevnt over er tilkoblingstiden ekstrem kort.

Etter å ha mottatt GPS-signalene, starter du en økt med høyreknappen, og pauser eller stopper med venstreknappen. Opp- og nedknapper gir tilgang til ulike data for pågående økt.

I hvert skjermbilde får du opp tre ulike datasett: Et stort hovedtall og to mindre. Du kan velge mellom klokkeslett, varighet, distanse, tempo, gjennomsnittsfart, kaloriforbruk, puls eller runder (laps).

Klokka har et stort display, men er med sine 11,5 millimeter tynnere enn man er vant til fra konkurrentene. Til sammenligning måler en Polar RC3 GPS 13,7, mens Garmin Forerunner 610 ligger på 14,2 millimeter, og Nike SportsWatch GPS 15,2. TomTom Runner veier bare 49 gram.

Klokkas gorillaglass er ripebestandig og vannavvisende, og det er lesbart både i sollys og i en nattinnstilling.

Grafiske fremstillinger i fullskjermsmodus gjør den sammen med enknappskontrollen svært håndterlig - her trenger du ikke bremse farten for å knote fram sanntidsdataene du ønsker deg.

Og det er veldig lett å få oversikt over hvordan du ligger an i forhold til målene du har satt deg.

Les også: Bil-GPS-en blir smartere

Presisjon

Pulsbeltet er stabilt og nøyaktig, uten rare ekstremutslag. Stroppen er dessuten myk og sitter godt, ingenting å utsette på dette.

GPS-en tegner svært nøyaktige ruter på kartet. Stort sett kan du se hvilken side av veien du har løpt på, og jeg har ikke opplevd karttegninger langt ute på jorder eller i sjøen ved siden av veien.

Kontrollmålt mot en Garmin Forerunner 610, er avviket etter tilbakelagte 157,41 kilometer på mindre enn en halv prosent. Og når jeg løper samme 13-kilometers-runde flere ganger, skiller ikke mer enn ti meter på sporingen. Noe unøyaktighet må jo alltid påregnes når man mottar et GPS-signal.

Vi har prøvd klokka på skogsstier med trær på alle kanter, uten å miste forbindelsen eller å oppleve store avvik i rapportene. Også i tettbygde strøk tegner den presise ruter (selv om det som tidligere nevnt tar lenger tid å finne satellittene).

Klokka har ikke innebygget altimeter, og i skrivende stund henter heller ikke MySports Connect ut høydedata fra kart etter fullført økt. At man ikke kan lese ut tilbakelagte høydemeter er en svakhet.

Test av Jawbone Up: Denne gir deg kontroll på aktivitet og søvn

Analyser

Mangelen på analysemuligheter gir inntrykk av et noe uferdig produkt. På klokka kan du under historikkinnstillingen bare se data for enkeltøkter.

I MySports Connect får du i tillegg snittid for alle øktene dine og totalt tilbakelagt distanse, men utover dette finnes det ikke historiske data som er sammensatt og viser progresjon.

Beta-versjonen av MySports Connect har også betydelige mangler i forbindelse med grafisk fremstilling av utviklingen i en enkeltøkt, faktisk er den i skrivende stund såpass svak at TomTom selv anbefaler brukerne å benytte kompatible MapMyFitness når de registrerer seg på MySports.

MapMyFitness er helt ok, og vil etter hvert utgjøre grunnlaget for en komplett MySports-tjeneste, men vi ser fram til at TomTom får sin egen tjeneste fullt opp og gå.

Test av Fitbit Zip: Denne gir deg full oversikt over kaloriene

TomTom Mysports Connect er foreløpig en mangelfull logg- og analysetjeneste, men den utvikles videre i samarbeid med MapMyFitness.
TomTom Mysports Connect er foreløpig en mangelfull logg- og analysetjeneste, men den utvikles videre i samarbeid med MapMyFitness. Skjermdump

 

Finesser

TomTom Runner er vanntett ned til 50 meter, den har vibrasjonsvarsel og kan kobles til ulike sensorer av typen Bluetooth Smart (Bluetooth 4). Dette medfører blant annet at man kan benytte pulsbelter fra Polar og Wahoo.

Klokka kan synkroniseres mot flere eksterne applikasjoner, som MapMyRun/MapMyFitness og Runkeeper. Dataene kan lastets opp til andre programmer og applikasjoner som støtter .tcx, .kml, .gpx og .fit.

Et område TomTom Runner virkelig utmerker seg på, er den grafiske presentasjonen som gis gjennom Graphical training partner. En visuell fremstilling av måloppnåelse er både inspirerende og funksjonell. Se noen eksempler i bildet over.

Enknappskontroll er nevnt. Dette gjør klokka enkel å håndtere underveis i en økt.

Innebygget akselerometer gjør det mulig å benytte klokka på tredemøller, uten fotsensor.

Innebygget akselerometer gjør det mulig å benytte klokka på tredemøller, uten fotsensor.ENKEL Å BRUKE: Enknappskontrollen gjør at du slipper å bremse farten for å scrolle i sanntidsdata. Stein Jarle Olsen

Les også: TEST: Nike+ FuelBand

Konklusjon

TomTom Runner er rykende fersk og har noen barnesykdommer. Det samme gjelder i enda større grad MySports Connect. Trøsten er at hardwaren er god, og at softwaren skal oppgraderes.

Klokkas største fortrinn er brukervennligheten og den grafiske fremstillingen.

Elegant design, lav vekt og god batteritid gjør den dessuten velegnet som en hverdagsklokke. Stort display gjør det enkelt å følge progresjonen mens du trener.

TomTom-klokkene har ikke støtte for ANT+-tilbehør, noe som gjør at den ikke kan benyttes sammen med utstyr du måtte ha liggende fra for eksempel Garmin og Polar (med unntak av Polars H6/H7 pulsbelter).

TomTom Runner har heller ikke innebygget altimeter, som storebror TomTom Multi-Sport. Da Multi-Sport i tillegg kan brukes til både sykling og svømming, fremstår den på papiret som et adskillig bedre kjøp til et par hundrelapper mer enn Runner.

Men for all del - TomTom Runner er en robust og pålitelig klokke som vil dekke behovene til mosjonister som ikke krever alt for avanserte treningsprogrammer og analyser.

Og den vil bli bedre i takt med varslede software-oppdateringer.

Vi tester gjerne klokka på nytt når pakka er komplett, for den har utvilsomt potensial til en høyere karakter.

 TYNN: TomTom Runner er bare 11,5 millimeter tykk, og veier 49 gram.
Vi tester gjerne klokka på nytt når pakka er komplett, for den har utvilsomt potensial til en høyere karakter.TYNN: TomTom Runner er bare 11,5 millimeter tykk, og veier 49 gram. Stein Jarle Olsen

Les også:

Større hjul gir mer fart  

Slik sporer du din stjålne sykkel

Guide: Alt om pulsklokker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.