T2

Test: DELL XPS 13

Er det den aller beste ultraportable?

TEST: Dell XPS 13.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
5. mars 2015 - 19:13
Vis mer

Vi har ved flere anledninger tidligere vært veldig begeistret for Dells tilbud i ultrabook-klassen, nemlig XPS 13.

Infinity

Undertegnedes forventninger var derfor store da Dell lanserte årets utgave på CES-messen tidligere i år. Nytt av året er nemlig en såkalt «Infinity»-skjerm nærmest helt uten skjermrammer.

Designet er noe mer raffinert siden sist, og 2015-utgaven har selvfølgelig også Intels splitter nye, femtegenerasjons Core-brikker om bord.

Fra de avrundene kantene på fjorårets utgave, har den nye blitt langt mer kantete i utformingen. Den fremstår nesten som litt tykk sammenliknet med mange av konkurrentene, men er samtidig både smalere og grunnere.

Dell hevder XPS 13 får plass i det som tilsvarer et 11-tommers-kabinett, og det er nok ikke langt fra sannheten. Sammenliknet med for eksempel Asus Zenbook UX303LN, som vi testet nylig, er XPS 13 cirka en tomme smalere i bredden og halvannen i dybden.

Vekten er for øvrig henholdsvis 1,18 og 1,27 kilo uten og med touchskjerm.

TEST: Alienware 13: Et kinderegg av en PC

Syltynne rammer

Skjermen er ikke fullstendig rammeløs, men det er heller ikke langt unna. Cirka fire-fem millimeter på hver side er som et slags glimt av fremtiden - en forsmak på hvordan PC-skjermer vil se ut innen kort tid.

Det ser også rålekkert ut, på lik linje med resten av maskinen. Designuttrykket er minimalistisk, enkelt og rent, med aluminium i topp og bunn og en slags gummiert plastvariant på resten.

Uavhengig av de tynne rammene er det en svært god skjerm Dell har utstyrt XPS 13 med. Oppløsningen er opptil 3200x1800, lysstyrken er god og innsynsvinklene nærmest så gode som det er mulig å få dem.

Sortnivået er i tillegg godt og vi kan ikke se noen antydning til lyslekkasjer eller "bleeding".

Les også: Denne datamaskinen er mindre enn sin egen strømforsyning

Like stor skjerm, men samtidig langt mer kompakt. Dell XPS 13 oppå Asus Zenbook UX303LN.
Like stor skjerm, men samtidig langt mer kompakt. Dell XPS 13 oppå Asus Zenbook UX303LN.

Ny prosessorgenerasjon

Innvendig kan testutgaven vår by på en Intel Core i7-5500U-prosessor, 8 GB RAM, 256 GB SSD-disk og Intel HD 5500-grafikk. Det er i seg selv litt spennende, ettersom det er den første maskinen vi har inne med den nye prosessorgenerasjonen.

Den beste sammenlikningen vi har fra forrige generasjon er Lenovos Thinkpad Carbon Touch, som har nærmest akkurat de samme spesifikasjonene, bare med forrigegenerasjons prosessor og grafikkløsning.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

I testprogrammene våre ser vi at forskjellen i prosessorytelse er minimal (se PCMark-tall under), men at det har skjedd små ting på grafikkfronten. I den mest krevende 3DMark-testen, kalt Fire Strike, ser vi en score-økning på cirka 13 prosent fra forrige generasjon.

Spillet Bioshock Infinite på 1920x1080 og henholdsvis Ultra High, Medium og Very Low gir oss en økning i bilderater på mellom 20 og 30 prosent, men det er fortsatt for svakt til å kunne spille på noen behagelig måte.

Den enkleste innstillingen gir oss rundt 24 bilder i sekundet, et stykke under våre ønskede 30.

TEST: Lenovo Ideapad Yoga 3 Pro: Den beste Windows-ultrabooken har blitt ny

 PCMark 8 Home3DMark Fire Strike

Bioshock Infinite

1920x1080, Ultra High

Dell XPS 13 (Core i7-5500U, 8 GB, HD5500)29717687,9 fps
Asus Zenbook UX303LN (Core i7-4510U, 8 GB, GT840M)3139130518,3 fps
Lenovo Ideapad Yoga 3 Pro (Core M-5Y70, 8 GB, HD5300)17823864,8 fps
Lenovo Thinkpad Carbon X1 Touch (Core i7-4550U, 8 GB, HD5000)29506766,6 fps
Alienware 13 (Core i5-4200U, 8 GB, GTX860M)3318327744,9 fps
Alienware 17 (Core i7-4800MQ, 16 GB, GTX780M)4139503674,6 fps
Macbook Pro Retina 15 (2014) (Core i7-4870HQ, 16 GB, GT750M)4077174025,6 fps

Bra tastatur

Tastaturet er tilsynelatende av det samme gode kaliberet som sist, med taster som gir fra seg et behagelig klikk når du trykker på dem.

Tastene er litt små og plassen er ikke spesielt godt utnyttet, men de har stort mellomrom mellom seg, og det gjør det likevel greit å skrive.

Dell har for øvrig valgt å la de ulike mediefunksjonene være hovedfunksjoner på F-tastene, noe vi setter pris på. Undertegnede bruker i alle fall F-tastene ekstremt lite til daglig.

Pekeplata er det ikke så mye å si om - den er litt bredere enn vanlig, og fungerer akkurat som den skal.

Les også: Er dette nye Macbook Air?

Skjermhengselen er passe fleksibel.
Skjermhengselen er passe fleksibel.

Hvor ble de 15 timene av?

Batterilevetiden er det alltid også litt spenning rundt når det kommer en ny prosessorgenerasjon.

Vi noterer like i underkant av sju timer med nettsurfing og tekstbehandling i Powermark, noe som er et veldig godt stykke unna Dells egne påstander om 15 timers batterilevetid.

Resultatet er også rimelig midt på treet for denne typen PC-er, og i tillegg et stykke bak forrige generasjon - noe som sannsynligvis skyldes at den mer høyoppløste skjermen også er mer strømkrevende.

Les også: Nå kommer et ras av nye PC-modeller

Tastaturet har relativt små taster, men er likevel komfortabelt å skrive på.
Tastaturet har relativt små taster, men er likevel komfortabelt å skrive på.

Støyer en god del

Vårt største ankepunkt mot XPS 13 denne gangen er nok støynivået. Den bråker rett og slett mer enn vi kan forstå at er nødvendig, og rett som det er står vifta og går for fullt selv når maskinen ikke gjør noe som helst. Det er irriterende.

Når det er sagt er det selvfølgelig ikke enorme mengder støy de små viftene klarer å produsere, men her burde styringen åpenbart vært bedre. I det minste blir maskinen sjelden spesielt varm.

Tilkoblingsmessig er det stort sett det samme å melde om som på enhver annen PC av denne typen. To USB-porter, minnekortleser, hodetelefonutgang og miniDisplayPort. Vi skulle gjerne sett en HDMI-utgang og eventuelt ethernet.

Konklusjon

Dell XPS 13 er kjapp, den er lekker og har nærmest futuristisk tynne skjermrammer. I tillegg er den mer kompakt enn konkurrentene og har en bitteliten strømforsyning.

Vårt største ankepunkt er dessverre støynivået, men her kan vi kanskje håpe at Dell har en firmware-fiks på vei, ettersom maskinen åpenbart ikke trenger så høy rotasjonshastighet for å holde seg kjølig. Batterilevetiden er dessuten helt på det jevne, selv om det i dagens PC-landskap stort sett er å regne som ganske bra.

Hva så med prisen? Testutgaven vår kommer på cirka 12.500 kroner, men du kan spare 2000 kroner om du tar til takke med full HD-skjerm og Core i5-prosessor. En tusenlapp til halverer mengden RAM og størrelsen på SSD-disken, og basisutgaven fremstår som et middels dårlig kjøp.

Svaret på spørsmålet i tittelen blir derfor foreløpig et "tja". Får de orden på støynivået heller vi mot et kjepent ja, og da kan vi også legge til et hakk på poengskalaen.

Dell XPS 13 er nærmest litt tjukk over
Dell XPS 13 er nærmest litt tjukk over

Alternativene

Men det finnes også svært mange gode alternativer. Lenovos nye Ideapad Yoga 3 Pro er særdeles tynn og lett, har flere praktiske bruksmoduser og hakket bedre batteritid. Ankepunktet er at den bruker de noe svakere Core M-prosessorene.

Om du vil ha dedikert grafikk er Asus Zenbook UX303LN et solid valg i en ytterst lekker innpakning. Vil du ha enda mer kraft gir Alienware 13 ordentlig spillguff for omtrent samme pris, men da må du naturligvis ta til takke med en god del mer heft i veska.

Macbook Air er naturligvis fortsatt også et brukbart valg, men skjermoppløsningen gjør at den blir hengende lengre og lengre etter de fleste konkurrentene. Ingen kan foreløpig slå den på batterilevetid, dog, og det ryktes jo at det kommer en ny utgave innen kort tid.

Les også:

Nå kan du få en 40-tommers skjerm på skrivebordet

Slik kan du bruke Excel-ark til «alt»

Så mye Macbook får du for 21.000 kroner  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.