T2

TEST: Et monster av en PC

Asus G73JW er en desktop-erstatter i ordets rette forstand.

Stein Jarle Olsen
1. des. 2010 - 07:38
Vis mer

Det var en gang da LCD-skjermer var så dyre at bærbare datamaskiner ga langt dårligere valuta for pengene enn stasjonære maskiner. Slik er det ikke lenger.

Du får riktignok sannsynligvis noe mer ytelse for pengene i en stasjonær fortsatt, men, som Asusen vi har til test i dag viser, er det fullt mulig å få rå ytelse i en bærbar PC uten å måtte blakke seg fullstendig.

Kraftig

Asus G73JW, som vår testmodell heter, har 17,3-tommers skjerm og er utstyrt med noe av det råeste du får på ytelsesfronten i dag. Core i7-prosessor (740QM) og 6 GB RAM vitner om at dette ikke bare er maskinen for Word og Messenger.

Grafikkortet er i tillegg noe av det kraftigste du får på bærbarfronten i dag - et GeForce GTX 460M med 1,5 gigabyte dedikert minne.

TU20101130Asus G73JW_21713_56_58 1011301326.jpg

Hybriddisk

Harddisken er dessuten av typen "Solid State Hybrid" - en hybriddisk som lover en stor del av ytelsen til en vanlig SSD-disk, men samtidig lagringsplassen til en vanlig, roterende disk.

Det oppnås ved at den 500 gigabyte store rotasjonsdisken (7200 rpm) også har en 4 gigabyte stor del med flashminne.

I tillegg har denne delen av disken evnen til å "lære" - den analyserer bruken av PC-en og legger inn de aller mest brukte delene slik at de kan leses raskt, noe som for eksempel er veldig praktisk for rask oppstart av PC-en.

Indeks

Så la oss like godt begynne med det som tydelig er hovedfokus for denne maskinen, nemlig ytelsen. Vi tar først en kikk på Windows innebygde ytelsesindeks, kalt Windows Experience Index, som forteller oss at det er en relativt heftig PC vi har å gjøre med.

Både på prosessor, minne, grafikk og spillgrafikk scorer Asus G73JW 7,1 av maksimalt 7,9. Harddisken scorer på sin side 5,9, og er derfor åpenbart det svakeste leddet her.

Lærevillig

I PC Mark Vantage ser vi også hvordan harddisken "lærer" av bruken - ved to gangers kjøring av testrutinen like etter hverandre, får vi en scoreøkning på nesten 20 prosent fra første til andre runde.

Scoren gir også her inntrykk av at dette er en heftig PC, med drøyt 6800 i gjennomsnitt. På det meste fikk vi 7377, og det er særlig på gaming-delen G73JW scorer godt.

I Geekbench får vi 5476, som også er et godt stykke over det for eksempel den relativt standardutrustede Lenovo V560, riktignok til halve prisen, fikk.

TEST: Lenovo V560

Ytelsestabell_Asus G73JW 1011301345.jpg

Turbo

Den firekjernede i7-prosessoren, som i turbomodus klokker helt opp til 2,93 GHz fra 1,73 GHz som standard, gjør underverker for eksempel i et prosessorintensivt spill som Civilization 5.

Selv på svært høye kvalitetsinnstillinger og store kart har Asus-maskinen null problemer med å håndtere belastningen. Den enorme RAM-mengden vises også ved at vi umiddelbart kan minimere spillet og surfe videre på nettet uten problemer.

Det er vel heller neppe noen overraskelse at Windows oppleves som svært responsivt, og også det grafikk-krevende spillet Gothic 4 flyter avgårde på en veldig tilfredsstillende måte, selv på høyeste oppløsning og uten å spare på den visuelle konfekten. Dette er definitivt en kapabel spillmaskin.

TEST: Macbook Air

TEST: Lenovo Thinkpad Edge 11

Stillegående

Ved lav belastning er også Asus G73JW en svært stillegående maskin. Den har, til bærbar å være, to enorme viftegriller på baksiden, og det er tydelig at store vifter skaper mindre støy.

Selv ved tung belastning er ikke støymengden avskrekkende (selv om det helt tydelig er en viss susing), og vi hadde nok forventet at den skulle høres verre ut.

Dette er ganske så bra fra en såpass kraftig maskin, og det virker også som om kjølingen er effektiv – maskinen holdt seg også overraskende kald i testperioden.

TU20101130Asus G73JW_31613_56_58 1011301326.jpg

Enorm

Skjønt, bærbar er vel et noe upassende uttrykk for G73JW. Dette er en direkte enorm PC, og slepbar hadde kanskje vært en mer passende betegnelse.

Vekten er nemlig hele 3,85 kilo, og den 150 watt store strømforsyningen veier i tillegg nesten 800 gram. Dette er neppe maskinen du tar med deg på storbyferie, for å si det sånn.

Heldig materialvalg

Designen for øvrig er ganske innbydende. Vi er direkte begeistrede for den matte plasten Asus har gått for på alle overflater - den tar ikke opp fingeravtrykk, er bestandig mot riper og ser generelt bra ut.

Maskinen virker også solid satt sammen, selv om den store "vifteklossen" bak hindrer at skjermen kan bøyes særlig mye lenger enn i 100 graders vinkel. Likevel er det usannsynlig at noen kommer til å bruke denne i et flysete eller i en bil, slik at det ikke er noen stor ulempe.

TEST: iPad

TEST: Samsung Galaxy Tab

Storskjerm

Skjermen er for øvrig stort sett en god opplevelse, med stort areal, full HD-oppløsning og lysstyrke nok til det aller meste. Både sortnivået og fargedybden er også god, men innsynsvinkelen er imidlertid høyst gjennomsnittlig, og skjermen er også svært blank, slik at refleksjoner fra alle lyskilder spiller inn.

Høyttaleren spiller også relativt høyt, men har ikke all verden av lydkvalitet. Vi opplevde talekvaliteten og stemningslydene i Gothic som fullstendig adekvate for en kjapp spillrunde, men på musikk ved høyt volum glir det meste av lyder over i hverandre, og vi får servert en grov lydlapskaus som ikke akkurat gir hifi-assosiasjoner.

TU20101130Asus G73JW_41513_56_58 1011301326.jpg

Fullt tastatur

Tastaturet er imidlertid en suksesshistorie, uten at det overrasker oss veldig, da Asus tidligere også har levert gode tastaturer på langt, langt mindre enheter.

Her er de aller fleste tastene i full størrelse, de har god respons, tross at tastene er veldig flate og det derfor noen ganger kan være en smule vanskelig å orientere seg om man ikke ser på tastaturet mens man skriver.

Et potensielt problem for gamermålgruppen kan være at piltastene og det numeriske tastaturet, som er relativt essensielle for de aller fleste spill, er mindre enn på et standardtastatur. Det er for oss et noe uforståelig valg på en slik PC, da det er god plass i alle retninger til å ha også disse tastene i full størrelse.

Ctrl er dog plassert riktig, og pekeflaten stor og med perfekt friksjon. Den har også strålende respons på de få multitouch-kommandoene som er på plass - tofingerzoom og scrolling.

Undertegnede er ikke særlig begeistret for den nye trenden med horisontal scrolling nederst på pekeflatene, men dette er heldigvis mulig å skru av, og kjekt å ha for dem som liker det.

Tilkoblingskjip

Tilkoblingsmessig må vi nok si oss litt skuffet på en så stor maskins vegne.

Den har riktignok 4 USB-porter, hvorav én støtter 3.0-hastighet, men ingen eSATA og kun DVD-brenner, altså ingen Bluray-spiller eller -brenner.

Til 12.000 kroner forventer vi både eSATA og Bluray i dag.

Les også: Acer lanserer tablet

Endelig multitasking til iPad

Batteri på det jevne

Batteriet må imidlertid sies å være brukbart, størrelsen og ytelsen tatt i betraktning. Batteriet rommer 76 wattimer, og det holder til én time og 39 minutter med Battery Eater eller tre timer og ti minutter uten aktivitet. På video i full HD-oppløsning døde den etter en time og 52 minutter.

I praksis kommer du nok et stykke over to timer om du er forsiktig med skjermbelysningen og ikke holder på med veldig krevende oppgaver, noe som vel kan karakteriseres som helt greit, særlig med tanke på at du neppe kommer særlig langt unna strømadapteren med denne maskinen uansett.

TU20101130Asus G73JW_71213_56_58 1011301326.jpg

Konklusjon

Alt i alt er Asus G73JW et ytelsesmonster av en PC, med heftig prosessor og et topp grafikkort. Den holder seg også kjølig over hele linja uansett hva vi fôrer den med av oppgaver, er nesten musestille under lav belastning og støyer på et jevnt behagelig nivå ellers.

Tastaturet er godkjent, pekeflata stor og behagelig og materialvalgene svært gode. Vi synes imidlertid 500 GB harddisk er litt kjipt på en såpass dyr maskin, den store full HD-skjermen fortjener definitivt Bluray-spiller og batteriet er ikke mer enn helt greit.

Til 12000 kroner er Asus G73JW likevel en svært kapabel stasjonær-erstatter, og vi nøler ikke med å anbefale den til deg med krav om både heftig ytelse og mulighet til å flytte maskinen rundt.

Rent spesifikasjonsmessig ligger imidlertid konkurrentene i samme prisklasse, og HPs Envy 17 har for eksempel Bluray-drev og større harddisk, men mindre RAM og litt dårligere prosessor, til samme pris.

Tabell_Asus G73JW 1011301354.jpg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.