T2

Test: JAWBONE UP24

Ett av de beste aktivitetsarmbåndene

TEST: Jawbone Up24.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
6. juli 2014 - 15:45
Vis mer

Jawbone Up var først ut i første generasjon av de såkalte aktivitetsbåndene, fitnessbåndene eller hva du helst vil kalle dem.

Den satte standarden for funksjonalitet, men var på markedet såpass tidlig at du var nødt til å synkronisere gjennom å fysisk koble båndet til mobilen.

Nå er Jawbone ute med en ny versjon av Up, kalt Up 24.

Alltid oppdatert

24-tillegget betyr naturligvis at båndet nå synkroniserer trådløst, og med bluetooth smart kan den snakke med mobilen din i bakgrunnen, slik at appen (stort sett) alltid er oppdatert når du vil sjekke dagens status.

Synkroniseringen ser ut til å fungere problemfritt, og det er behagelig å slippe førsteutgavens alltid trøblete synkronisering.

Selve båndet er utformet på samme måte som tidligere, med en tøyelig overlapp mellom endene som holder båndet på plass rundt håndleddet ditt. Vi er ikke helt solgt på utformingen, ettersom båndet særdeles ofte henger fast i genser eller jakke om du har dem utenpå.

Bærekomforten er likevel god, tross at båndet i seg selv egentlig er relativt stivt.

Vi hadde også dårlige erfaringer med forrige modell, som rett og slett sluttet å fungere fordi et ledd inne i båndet knakk ved helt vanlig bruk.

Vi velger å ikke bruke det mot Jawbone i denne omgang, men det er likevel verdt å nevne.

Det er sannsynligvis også grunnen til at Jawbone pent ber deg om å ikke bøye båndet lenger enn du trenger for å få det på og av håndleddet.

TEST: Tomtom Runner Cardio: Klokka leser pulsen rett fra håndleddet

Flere fargevarianter

Undertegnedes tynne håndledd passer for øvrig fint til medium-størrelsen, så om du ikke er veldig petit bør du nok holde deg unna small. (Og Jawbone har en egen størrelsesguide du kan printe ut)

Designet er stilrent og relativt diskret, spesielt om du ikke velger samme farge som vår testutgave, en slags intens oransj (på Jawbone-språket kalt Persimmon). Båndet fås for øvrig i mørk blå, sort, rosa og eplegrønn, så det bør være mulig å finne noe som passer.

En litt underlig detalj er at Jawbone har fjernet minijacken som ble brukt til synkronisering tidligere. Denne er erstattet med en mindre plugg som ikke lenger passer.

Selve oppsettet og paringen med mobilen er veldig grei, og vi liker også den oversiktlige og fargerike Jawbone-appen.

Alt du trenger av funksjoner og innstillinger er veldig enkelt tilgjengelig, og det gjør det mindre nødvendig å lære seg hvordan du bruker den ene knappen på båndet til å aktivere ulike funksjoner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

TEST: Sony Smartband: Dette armbåndet logger alt du gjør

Fra venstre søvntrackingen, app-koblingene og matregistreringen.
Fra venstre søvntrackingen, app-koblingene og matregistreringen.

Funksjonsrikt

Up-appen kommer også med såkalte "Insights" - trender i ditt aktivitets- og søvnnivå, små tips for å bevege seg mer og utfordringer om å legge seg til visse tidspunkter for å få nok søvn.

Noe av det er naturlig nok på grensen til selvfølgeligheter, men det er mye som er både smart og gøy innimellom her.

Jawbone har også et par funksjoner ingen eller veldig få av konkurrentene har.

For undertegnede, som iblant liker å ta seg en liten lur etter jobb, er Power Nap-funksjonen kjærkommen. Den vekker deg ved å vibrere når den mener du har sovet akkurat passe.

Båndet kan selvfølgelig også vibrere på morgenen, og du kan sette "smart"-slingringsmonnet til 10, 20 eller 30 minutter. Da vekker Up24 deg på det tidspunktet det anser som best etter din søvnsyklus, noe som skal gjøre deg mer opplagt når du våkner.

Effekten på undertegnede er ytterst moderat, men det er naturligvis mulig at det fungerer bedre for andre.

TEST: Samsung Gear Fit: Samsungs treningsarmbånd er en genial idé

Kan kalibreres

Skrittellingen ser også ut til å være relativt nøyaktig. Vi har brukt Up24 side om side med Garmins Vivofit de siste par ukene, og disse ser ut til å telle innenfor to-tre prosents margin av hverandre.

Up24 kan også kalibreres ved at du registrerer en økt med stoppeklokkefunksjonen og så i etterkant forteller den akkurat hvor langt du beveget deg. Du kan i tillegg benytte deg av data fra en del andre apper som benytter mobilens GPS, som MyFitnessPal, Runkeeper og MapMyFitness.

Om du holder på med aktiviteter som ikke vil registreres av båndet, som sykling eller ellipsemaskin, kan du enkelt legge dette til manuelt etterpå. Da velger du tidspunkt og intensitet, og så kalkulerer appen hvor mange kalorier du har forbrent.

Søvntrackingen er slik vi kjenner den, men Jawbone-båndet krever at du aktiverer søvnmodus før du legger deg, ellers får du ingen data. Du kan riktignok etterregistrere tidspunkter for når du sovnet og våknet, men da får du bare en flat kurve.

Bevegelsespåminnelser er på plass, og du kan velge hvor lenge det skal gå før du får beskjed om å bevege deg, og også når på dagen du vil at modusen skal være aktiv.

For eksempel kan du ha påminnelsene aktivert mens du er på jobb, eventuelt om ettermiddagen hvis du er redd for å bli liggende i sofaen.

Du kan også sette manuelle påminnelser til faste tidspunkter på dagen, for eksempel "Gå og legg deg" til et tidspunkt på kvelden. Da vibrerer båndet og du får en push-melding på mobilen.

TEST: TomTom Runner: Nå begynner TomTom å få orden på pulsklokka

Fra venstre Insights, aktivitetsregistreringen og den hendige innstillingsmenyen.
Fra venstre Insights, aktivitetsregistreringen og den hendige innstillingsmenyen.

Registrerer mat

Jawbone har også registrering av matinntak, om du ønsker det. Matdatabasen inneholder dessverre ikke norske produkter, men det ser ut til at det er mye svensk på plass. Muligens kommer norske leverandører også med etter hvert.

Jawbone har også en rekke generiske produkter du kan bruke, så det bør være mulig å få til en tilnærmet nøyaktig registrering, og du kan også bruke strekkodescanneren.

Batteritiden ser ut til å ligge mellom fem og sju dager med jevn logging. Det er omtrent på normalen for disse båndene.

Konklusjon

Alt i alt er det veldig lite vi savner med Jawbone Up24. Den har alle funksjoner vi normalt etterspør, men det er naturligvis et visst minus at den ikke har noen form for skjerm.

Garmins Vivofit har for eksempel en skjerm som alltid er på, og det gjør det veldig lett å erstatte armbåndsuret med den. Med Up24 er du avhengig av mobilen for å se status.

Om du ikke synes skjerm er nødvendig, er dette definitivt på høyde med vår tidligere favoritt Fitbit Flex. Vi irriterer oss litt over at vi må ha en egen kabel for å lade (Nikes Fuelband lader direkte via en USB-port på båndet), og er litt tvilsom til holdbarheten med denne utformingen, men det er for bagateller å regne.

Samtidig koster Up24 i skrivende stund noe mer enn for eksempel nevnte Fitbit Flex, og det er ingen enormt tungtveiende argumenter for å velge Up over konkurrenten.

Utformingen er stilig, men mekanismen som holder båndet på plass rundt håndleddet ditt er sårbar for å knekke. Stein Jarle Olsen

Les også:

TEST: Fitbit Flex: Aktivitetsarmbåndet for deg som liker tall og statistikk

TEST: Monster iSport Victory: Sitter som støpt mens du trener

TEST: Polar Loop: Aktivitetstrackeren for deg som trener mye

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.