Markedet for hodetelefoner er blitt svært, og det selges flere ganske dyre hodetelefoner enn det man skulle tro. Hodetelefoner er blitt mote, og jeg tipper det er en smule frustrerende for en del produsenter at lyd med høy kvalitet ikke nødvendigvis er det de store massene går for.
I den forbindelse ser vi av og til temmelige krampaktige forsøk på å gjøre begge deler. Entusiastlyd og superhøy motefaktor er det vel egentlig ingen som har klart å få til, ennå.
Klassiske
I og med at Focal ikke har laget hodetelefoner i evigheter, er vel betegnelsen klassisk benyttet for å skille denne fra alskens forsøk på å parfymere lyden slik at den skal høres kulere og morsommere ut, og heller forsøke å henvende seg til de som har gode erfaringer med høyttalerne til Focal.
Da behøves det vellykket teknikk, gode materialer og selvsagt lyd som er på den nøytrale siden.
Focal sier da også at Spirit Classic har en flatere frekvenskurve i bassen enn de allerede ganske populære Spirit One. Dette summerer seg til å bli noe sånt som 3 dB mindre basstrykk totalt.
I tillegg er de tatt opp en lite smule i området over 2kHz enn Spirit One. Vi kommer tilbake til hvordan hva vi mener om forskjellene, men det kommer vel ikke som noen bombe på noen at Focal Spirit Classic er i en annen divisjon når det gjelder total lydkvalitet.
TEST: Monster iSport Victory: Sitter som støpt mens du trener
Lette elementer
For å få til dette bruker de elementer på 40 mm som er ekstremt lette. Hele den flyttbare masse til elementet er kun 86mg, og det er så lite at jeg griper meg i å tenke litt på hvor lite det egentlig er.
Focal er nøye på å forklare at dette er lavere enn gjennomsnittet i markedet, som visstnok er 110 mg. Kjenner jeg blir litt skeptisk når slik sammenlikninger dukker opp.
Har de kun tatt med seg 40 mm-elementene, eller har de også regnet sammen de mye brukte 50 mm-elementene som sitter i veldig mange andre gode hodetelefoner. Vi bestemmer oss for å ta dette med en klype salt.
Det viktige er uansett at Focal har laget en veldig lett membran for å sikre høy akselerasjon og dermed en veldig dynamisk og spillevillig signalrespons.
Membranet er av en blanding av mylar og titan, noe som sikrer både høy stivhet og selvsagt også ekstrem lav vekt. Mylar er et utrolig tynt, lett og sterkt plastmateriale og er perfekt til såkalt «coating». Det styrker og demper resonanser samtidig som det knapt tilfører noe ekstra vekt.
Lukkede
Bærekomforten må selvsagt være høy i denne klassen. Når jeg først setter meg ned og jobber, eller lytter til musikk hjemme, blir det gjerne et par timer med musikk. Spirit Classic er gode å ha på hodet.
Det eneste jeg merker etter en tid er at klokkene ikke går helt utenpå øret, uten å skyve litt på de største «flapsene» for oss som har litt større alvefaktor enn snittet. Tipper at dette går greit i de aller fleste tilfellene.
Klokkene er såkalt lukkede. Det finnes både halvåpne og åpne hodetelefoner, men hvis du vil holde musikken for deg selv, og heller ikke bli forstyrret av lyder rundt deg, er lukkede varianter det eneste vi vil anbefale.
Selv om lyden som oftest er minst like bra i de halvåpne. De går for å være generelt enda litt mer transparente og luftige på grunn av deres åpne konstruksjon.
TEST: SMS Audio Street by 50 ANC: Disse fjerner støy i 70 timer
To kabler
Classic leveres med to avtakbare kabler, en fire meter lang kabel for hifi-bruk og en for lytting til lyd fra en mobil eller liknende. Da har den selvsagt også den vanlige fjernkontrollen på ledningen.
Kablene har 3,5 mm jack i enden, men det følger med en jack-overgang fra 3,5 mm til standard 6,3 mm som passer i stereoanlegget.
Materialvalget er godt, designen er fin, og fargene er delikate slik de skal være når man lager hifi-hodetelefoner.
Impedansen er 32 ohm og gjør at de passer til alt av bærbare enheter i tillegg til stereoanlegget, og de er oppgitt til å spille 102 dB når du kjører volumet på fullt. Pass på ørene!
Lyden
Det tar omtrent ett sekund å høre at disse er laget for hifi-bruk. Kanskje er det deres jevne og flate frekvensgang, den flotte oppløsningen og sansen for detaljer, og den dype, men ikke spesielt fremtredende bassen som gjør det.
Uansett er dette interessant og umiddelbart engasjerende. Du bruker kun kort tid på å venne deg til lyden, og etter det er det behagelig og avslappende lytting til musikk som står på programmet.
Du må riktignok like nøytral lyd med mye fokus på detaljer. For jeg kan se enkelte situasjoner og musikk-sjangere hvor såpass mye fokus, oppløsning og luft kan trøtte ut lytteren.
Classic stiller krav til både lydfilene du lytter til, og utstyret du lytter på. Jeg synes det er fullstendig bortkastet å kjøpe et par slike og ødsle de vekk på hardt komprimerte lydfiler fra en smart-mobil, eller for den saks skyld koble de til en DAB-radio.
Det er bare plagsomt. De er gode nok til å rive i filler dårlig lyd, og er på den måten veldig lite tilgivelige i forhold til signalet inn.
Derimot svarer de med å trylle frem et veldig flott og veldig detaljert lydbilde via AudioQuest Firefly som jeg har koblet til Mac-en min.
Enda bedre gjør det jobben når de får spille med en dedikerte hodetelefon-forsterkere, men den forskjellen er veldig mye mindre viktig for lytteopplevelsen.
Firefly har fått mye skryt og viser gang på gang at den er veldig mye for pengene. Anbefales!
TEST: Yamaha MT-220: En ekte monitor-hodetelefon
Fine detaljer
Jeg spiller litt Tommy Tokyo, Monica Heldal og Daft Punkt fra Wimp, og synes det låter storveis.
Spirit Classic har en evne til å formidle musikkens detaljer og musikernes musisering på en måte som gir meg virkelige gode hifi-opplevelser.
Ikke unike opplevelser, men det er mange hodetelefoner som enten er kjedelige eller for frempå i deler av frekvensområdet, og som diskvalifiserer seg selv.
Disse kunne jeg faktisk tenke meg å bruke litt fremover. Selv om de dessverre, og som vanlig, må leveres pent nedpakket tilbake til importøren.
Bassen er også verdt å nevne. Den er dyp og absolutt tilstede, men er flott balansert mot resten av lydbildet. De aller dypeste delene av bassen er overraskende detaljert og klart gjengitt. Du får ikke den vekten i bassen andre og mer musikksjanger-tilpassede modeller får, men det er gøy å høre dynamikken og lettbentheten til Spirit Classic.
Mellomtonen er dynamisk og utrolig ren. Det gjør at stemmer kommer veldig nær, og blir troverdige og flotte. Kanskje særlig damestemmer.
Er så dette unikt i prisklassen? Nei, kanskje ikke, men det er uansett så bra at du burde sette dem høyt opp på listen over modeller du bør prøve før du kjøper.
Konklusjon
Focal har kommet fra nærmeste ingenting til å bli en seriøs konkurrent til Shure, AKG, Sennheiser, Beyer Dynamic og andre som strever etter å lage nøytral hodetelefoner for entusiastene.
Jeg synes Focal Classic er utmerkede hodetelefoner og de plasserer seg helt der oppe blant de mest vellykkede i prisklassen.
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.
Les også:
TEST: Sonus Faber Venere 3.0: En ekstraordinær lydopplevelse for pengene
TEST: Harman/Kardon BDS477: Kan brukes til det aller meste som har med lyd å gjøre
TEST: Lydplanker: Med disse får du bedre lyd fra TV-en