T2

Test: BOSE QUIETCOMFORT 20 ØREPROPPER - TEST

Fjerner støyen - i øret

TEST: Bose Quietcomfort 20.

16. aug. 2013 - 20:25

Boses hodetelefoner er blitt selve gullstandarden for dem som vil stenge støyen ute fra omgivelsene. Siden år 2000 har de etablert seg lederposisjonen innen aktiv støykansellering.

Teknologien er utviklet gjennom flere generasjoner, men til nå har de konsentrert seg om klokker på eller rundt ørene.

Den siste generasjonen, QuietComfort 15, er det svært mange pryder skallen med når de sitter på fly eller tog.

Og det er nesten ren magi når du skrur på bryteren. Den aktive støykanselleringen fjerner effektivt suset fra jetmotorer og ventilasjon og demper til en viss grad snakkesalige medpassasjerer.

Inn i øret

Nå kommer Bose med noe helt nytt. QuietComfort 20 er selskapets første forsøk på å dempe hverdagsstøyen for de som foretrekker propper i øret fremfor store klokker.

Vi har fått kloa i et sett som snart kommer i salg og testet det i noen dager. Og vi er imponert. Den daglige spaserturen til jobben er blitt hakket mer behagelig og støyfri.

Vi kan fastslå at Boses krympejobb har vært veldig heldig på alle områder utenom et. Prisen er ikke særlig krympet.

Mens QuietComfort 15 koster 2899 kroner så sparer du bare 300 kroner på å velge QuietComfort 20.

TEST: Bose AE2W: Endelig noen gode bluetooth-hodetelefoner

Mikrofoner på utsiden av ørepluggene forteller elektronikken hvilken lyd som skal kanselleres. Resultatet er svært godt.
Mikrofoner på utsiden av ørepluggene forteller elektronikken hvilken lyd som skal kanselleres. Resultatet er svært godt.

Elektronikk

Vanlige ørepropper bare formidler lyden som leveres fra 3,5 mm-lydutgangen i dingsen man vil lytte til. Så enkelt er det ikke her.

Med aktiv støykansellering må det beregnes og forsterkes et modifisert lydbilde som skal sendes til høyttalerne.

Elektronikken får informasjon om omgivelseslyden fra de to mikrofonene på yttersiden av hver ørepropp.

Den blir lagt til musikken eller talen i motfase slik at den kansellerer lyden, det vil si støyen, som trenger gjennom fra utsiden.

Trenger strøm

Elektronikk trenger energi og plass, så like smått og elegant som vanlige ørepropper blir det ikke.

Derfor finner du en flat, ni ganger tre cm utvekst på kabelen. Den inneholder elektronikken og et ladbart batteri som holder til 16 timers lytting.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Her er også av/på-bryteren plassert og to led-lys som viser batteristatus og om støykansellering er av eller på.

I motsetning til klokkemodellene så slipper lyden gjennom selv om enheten ikke er påskrudd, eller at batteriet er utladet.

Det er bra, men da får du selvfølgelig ikke glede av støykanselleringen. Vi liker også at Bose bruker en vanlig microUSB-ladeport.

Det følger med en USB til microUSB-kabel i den lille bærevesken slik at den kan lades fra en PC eller Mac eller fra en iPhone-lader.

TEST: TEST: Nye utfordrere i ørepluggmarkedet

Mikrofon

Moderne in-ear hodetelefoner bør selvfølgelig ha en mikrofon, og det har QuietComfort 20. Det betyr at du kan bruke den på mobilen når du snakker.

Her kommer også støykanselleringen inn og gjør det til en fryd å høre motparten snakke selv om du sitter klemt inne på offentlig kommunikasjon, eller i et kontorlandskap.

Problemet er at du blir så støyredusert at du ikke hører kollegene så godt lenger og de må dulte borti deg for å få kontakt. Nå skal det sies at slik teknologi demper jevn lyd bedre enn plutselig lyd.

Stemmer kommer i den siste kategorien, men QuietComfort 20 er hakket bedre til dette enn QuietComfort 15. På godt og vondt.  

I mikrofonen finner du også en knapp som gjør at du kan ta og legge på samtaler. På siden er det også en knapp som gjør det mulig å slå av støykanselleringen.

Den siste er det nok begrenset bruk for. Du kjøper ikke disse for å skru av hovedfunksjonen.

Støykansellering virker selvfølgelig også for dem som bare vil ha det uten annen lyd, men de lager samtidig en begrenset suselyd som merkes bedre når du ikke hører på musikk eller annet.

STOR TEST: Ni par gode hodetelefoner: Ekte hifi på hodet

Denne utveksten inneholder elektronikken.
Denne utveksten inneholder elektronikken.

Hvor bra er de?

Vi ser på QuietComfort 20 som en slags dobbelpakke. Den ene poenget er at de skal gjengi lyd best mulig, det andre er at de skal holde annen lyd unna trommehinnene dine.

Det siste gjør de aldeles utmerket. Overraskende nok minst like bra som QuietComfort 15 og vi synes de er mye mer behagelig å bære. Vi liker ikke hvordan klokker klemmer om hodet.

Jo mer de gjør det, jo bedre blir den passive støykanselleringen. QuietComfort 20 får passiv støykansellering gjennom at det følger med tre ulike sett med silikonpropper og som til en viss grad stenger øregangen.

Vi opplever at de gjør det på en behagelig måte. Det kan vi ikke si om alle slike.

Så var det selve lyden da. Den er god, men vi har hørt bedre fra mye billigere headset. Vi skulle gjerne sett et åpnere lydbilde med mer diskant.

Bose er sterkere i bassen og mellomtonene. Det låter likevel relativt nært Boses andre Quiet Comfort-modeller, og de låter bedre enn selskapets plugger uten støykansellering.

Les også:

TEST: 8 solide trådløse høyttalere

TEST: Endelig har Sonos fått en verdig konkurrent

TEST: Integrerte forsterkere: Topp lydopplevelse til overkommelig pris

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.