Kort oppsummert
Nokia Lumia 1520 er en av de beste smarttelefonene du kan kjøpe hvis du vil ha stor skjerm og et spesielt bra kamera. Vi har latt oss imponere.
Dette er kortversjonen av testen.
Les hele testen på neste side.
Konklusjon
I Windows Phone-universet har det til nå manglet en skikkelig «phablet». Joda, Nokia har lansert telefoner med skjermer på fem tommer, men disse har hatt relativt svak skjermoppløsning.
Med Lumia 1520 har finnene tatt det til hele seks tommer, og dermed skrudd sammen en telefon som konkurrerer i samme klasse som Samsung Galaxy Note 3, Sony Xperia Z Ultra og andre jumbomobiler.
Som alltid gjelder det å skille seg ut. Samsung har satset på en skjermpenn, Sony har gått for størst mulig skjerm og vanntett deksel. Nokia har gått for kamera.
Her får du et kamera med 20 megapikslers oppløsning, optisk bildestabilisering og mange muligheter for manuell kontroll. Den fotointeresserte vil sette pris på mulighet for å ta bilder i raw-format.
Akkurat her mener vi Nokia har gjort en liten genistrek. Vår erfaring er nemlig at vi til syvende og sist bruker disse «phabletene» som vi bruker vanlige telefoner, og at stor skjerm først og fremst er en fordel til surfing, video og slike ting. Da setter vi egentlig mer pris på et godt kamera enn en skjermpenn vi sjeldent bruker.
Dette er selvsagt en helt subjektiv vurdering, men kameraet er en av grunnene til at vi kanskje ville vurdert Lumia 1520 fremfor de andre store.
Windows Phone fortsatt en begrensende faktor
Når det er sagt er det også grunner til å styre unna. Den største er at den kjører Windows Phone 8. Vi har ikke så mye imot hvordan operativsystemet fungerer, for det har mange smarte løsninger og er enkelt å forholde seg til. Kanskje enklere enn Android ofte er.
LES OGSÅ:
5 ting vi hater med Android, iOS og Windows
5 ting vi elsker med Android, iOS og Windows
Realiteten er imidlertid fortsatt den at apputviklere fortsatt fokuserer på iOS og Android. Det betyr at mange av appene vi bruker på disse plattformene ikke finnes på Windows Phone. For å ta et lokalt eksempel: Å kjøpe bussbillett i Hordaland ikke mulig, da kollektivselskapet ikke har app til Windows Phone. Eksemplene er mange, og akkurat dette oppleves fremdeles som en svært reell hindring når man står der og skal ta bussen og ikke har kontanter på seg.
Dette er og blir en ond sirkel for plattformen. Den har få brukere fordi det er få apper, og utviklere bruker ikke tid på plattformer med få brukere.
Vi er heller ikke kjempetilhengere av Internet Explorer, nettleseren som leveres med Windows Phone. Vi opplever oftere at vi kommer over nettsider som ikke fungerer skikkelig her, enn vi gjør på Android-telefoner og iPhone.
LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Windows Phone 8
Alt det positive
Apputvalg og nettleser er selvsagt ikke alt, og Nokia kan ikke klandres direkte for dette. Det er dessuten mye positivt å si om Lumia 1520.
Byggekvaliteten er umiskjennelig Nokia. Telefonen er utformet i ett stykke, med avrundede hjørner og er forholdsvis tynn.
Skjermen er ikke bare stor, men også svært skarp og god. Den kan brukes med hansker på, og det er jo nyttig når det er kaldt ute. Vi ser gjerne video på denne skjermen. Men seks tommer gjør naturlig nok sitt til at dette ikke er en telefon for enhåndsbruk.
Maskinvaren under panseret er av det kraftige slaget, med firekjernet 2,2 GHz prosessor og en god grafikkprosessor. Her er det også mye arbeidsminne, og 32 GB lagringsplass på telefonen. Blir dette for lite kan du sette inn et minnekort. Det kan være en god idé, da bilder i best kvalitet tar rund 20 MB stykket.
Windows Phone gjør telefonen enkel å bruke, og Nokia kompenserer en del for det manglende apputvalget ved å inkludere blant annet en god kartapp og gratis bilnavigasjon med nedlastbare kart. Som alle Windows-telefoner har Lumia 1520 Microsoft-tjenestene Office og Onedrive, slik at du lett får tilgang til dokumentene dine.
God på det grunnleggende
Telefonen har også god talekvalitet, og vi opplever ingen problemer med dekning og slikt. Snarere tvert i mot. Vi har ingen vitenskapelige målinger på dette, men vi har opplevd situasjoner der Lumia 1520 klarer å koble seg til et Wi-Fi-nettverk med svakt signal, mens andre telefoner ikke engang finner nettverket.
Det er to ting som stikker seg spesielt positivt ut med Lumia 1520. Det ene er batteriet, som med en kapasitet på 3400 mAh har mye energi å by på. Denne telefonen holder det lett gående i to til tre dager om du ikke bruker den mye. Med et mer aktivt bruksmønster med surfing, fotografering, videotitting og musikk er vår erfaring at den uten problemer holder ut hele dagen.
Opplevd batteritid er selvsagt helt avhengig av bruksmønster, så andre kan selvsagt erfare det annerledes.
Det andre dreier seg om kameraet. Det er bra. Veldig bra, vil vi si. Det handler ikke bare om bildekvalitet, men også mulighetene for manuell kontroll og slikt. Og siden du kan ta bilder i raw-format er anledning til å gjøre en del justeringer på bildene i etterkant. Praktisk om du vil skrive dem ut, for eksempel.
Vi har sammenlignet bildekvaliteten med Nokia Lumia 1020 og Sony Xperia Z1 Compact, og mener Lumia 1520 plasserer seg mellom disse to.
Rekkefølgen blir imidlertid snudd om vi ser på hastighet. Lumia 1520 er klart raskere enn Lumia 1020 når det gjelder oppstart av kameraet og eksponeringshastighet. Men Sony Xperia Z1 feier gulvet med dem begge. Den er i tillegg også vanntett, og mer aktuell å ta ut av lomma i all slags vær.
Alternativer
Lumia 1520 går i skrivende stund (04.03.2014) for rundt 5500 kroner. Det er slett ikke lommerusk for de fleste av oss, så da kan det være greit å ha oversikten over noen gode alternativer.
Sony Xperia Z1: Sonys femtommer er ikke bare vanntett, men også utstyrt med et 20,7 megapikslers kamera. Dette er helt i toppen i Android-verdenen, og selv om vi nok holder en knapp på Lumia 1520, er dette på mange måter et bedre kamera. Du kan tross alt ta den frem i all slags vær. Det er vel så viktig for oss. Koster fra 4700 kroner.
LES MER: Test av Sony Xperia Z1
Nokia Lumia 1020: Dette er markedets beste kamratelefon i ren bildekvalitet. Den har de samme mulighetene som Lumia 1520, men også xenonblits som fungerer ganske mye bedre enn LED-lys. Men skjermen er mindre, maskinvaren svakere og batteriet ikke fullt på høyde. Koster fra 4500 kroner.
LES MER: Test av Nokia Lumia 1020
Samsung Galaxy Note 3: Om det er stor skjerm som frister, bør Galaxy Note 3 stå på listen din. Denne telefonen er like mye et arbeidsredskap som den er et multimediaflaggskip. Med integrert penn kan den bukes til å notere og tegne. Batteriet har også god levetid. Koster fra 5100 kroner.
LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 3
Sony Xperia Z Ultra: Størst skjerm får du om du går for Z Ultra. 6,4 tommer er en munnfull for de aller fleste, og i største laget om du spør oss. Men for den som vil ha en telefon som praktisk talt også er et nettbrett er dette en vei å gå. Den er vanntett, like sprek som Lumia 1520, men kameraet er ikke i nærheten. Koster fra 3700 kroner.
LES MER: Test av Sony Xperia Z Ultra
Oppsummert
Alt i alt er Nokia Lumia 1520 en av de beste store telefonene du får kjøpt nå, takket være en flott skjerm, god batteritid og et spesielt bra kamera.
Som alltid når vi tester Windows-telefoner er apputvalget et tema også denne gangen. Det er noe å ha i bakhodet, men det er greit å vite at det finnes mange alternativer til populære apper i appbutikken. Vi foreslår at du sjekker om de appene du bruker mest er tilgjengelig i Windows Store om du er fristet til å teste ut Lumia 1520. Det kan være du blir positivt overrasket.
Inntil vi testet denne telefonen var det i våre hoder ikke noen andre reelle valg i øvre størrelsklasse enn Samsung Galaxy Note 3, og kanskje Sony Xperia Z Ultra. Nå er vi slett ikke så sikre lenger. Lumia 1520 tar nok ikke tronen fra Samsung, men det har blitt tettere i teten.