T2

Test: PHILIPS HUE

Her kommer det smarte lyset

TEST: Philips Hue imponerer.

Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
14. feb. 2013 - 19:48
Vis mer

Philips Hue handler om tre ting: Energisparing, riktig lys og nerdete gadgetmoro.

Systemet scorer høyt på alle skalaene.

I pakka

En Philips Hue startpakke koster 1490 kroner, og ved første øyekast kan det se ut som om de har brukt en god del av produksjonskostnadene på innpakningen. Dette er fancy saker, som står ut i Apple Store - for øvrig det eneste utsalgsstedet for Philips Hue.

Startpakka inneholder tre LED-lyspærer og en Hue bridge med strømforsyning og LAN-kabel.

I tillegg kan man kjøpe enkeltlyspærer for 479 kroner. Systemet støtter totalt 50 lyspærer.

Les også: Denne maskinen lager middagen selv

Komme i gang

Hue bridge skal kobles til ruteren din, slik at du trådløst kan styre lyset gjennom en smarttelefon eller et nettbrett som er koblet til samme nettverk.

Deretter laster du ned Hue-appen og lar den finne dine lyskilder. I denne testen brukte vi en iPhone 5. Oppsettet tok bare noen sekunder.

Så er det bare å sette i gang med å utforske mulighetene. Systemet er relativt selvforklarende, men noe knoting må man regne med i starten.

Hvis du i tillegg til å laste ned appen registrerer deg på meethue.com, kan du også fjernstyre lyset i hjemmet ditt når du er på reise. På denne nettportalen finnes det dessuten et community, hvor brukerne laster opp og deler sine favoritt-lyssettinger.

Lyset

LYS I TRE INNSTILLINGER: Relax, sunset og deep sea. Montasje/Svein-Erik Hole

Philips har lagt mye innsats i å utvikle smart lys.

Hver lyspære inneholder grønne, røde og blå LEDs. Disse kan justeres og fintunes i 16 millioner forskjellige fargekombinasjoner.

I appen har Philips lagt inn en noen grunnoppsett, som det perfekte lyset for konsentrasjon, avslapning, lesing eller oppkvikkende effekt. Med ett klikk på ikonet, skifter lyspærene til ønsket stemning.

Appen inneholder også en del predefinerte stemningssettinger, hentet ut fra bilder av soloppganger, alpefjell med puddersnø, ferieidyll i Hellas eller India.

Hver lyspære har sin nummererte markør i appen. Hvis du setter alle på samme sted i bildet, blir fargen lik i alle pærene. Plasserer du dem på ulike steder, får de forskjellige farger, men samme fargetemperatur, fordi de gjengir fargen bak markørens plass i bildet.

En av de morsomste effektene med Philips Hue, er at du veldig enkelt kan laste opp egne bilder og bruke dem som utgangspunkt for en lyssetting. På den måten kan du for eksempel gjenskape stemningen fra en ferie du har vært på, med nøyaktig den samme fargetemperaturen.

Ellers kan du manuelt leke med toner, lysstyrke og farger for å skape stemningen du er ute etter, fra et skarpt og klart hvitt lys, til en vill og fargerik barnebursdag-setting. Det er omtrent som å redigere farger i Photoshop.

Les også: Denne gjør TV-en til overvåkningssentral

Funksjonaliteten

Systemet har en del finesser.

En av dem er funksjonen «all off», som ganske enkelt lar deg slå av samtlige lys i huset med ett trykk på skjermen. Kjekt for eksempel når man skal legge seg om kvelden, i stedet for å gå rundt og trykke på hver og en bryter.

Appen har også en timer, med mulighet for forhåndsprogrammering av lys. Du kan fade inn en setting ipå et gitt tidspunkt og ut på et annet. Er du for eksempel av dem som liker å våkne til en kunstig soloppgang, kan du programmere slikt lys til å slå seg gradvis på i en periode over tre eller ni minutter.

Sett markøren for hvert lys der du vil. Disse tre lysene får samme fargetemperatur, men ulike farger, fordi de speiler hvert sitt punkt i bildet.
Appen har også en timer, med mulighet for forhåndsprogrammering av lys. Du kan fade inn en setting ipå et gitt tidspunkt og ut på et annet. Er du for eksempel av dem som liker å våkne til en kunstig soloppgang, kan du programmere slikt lys til å slå seg gradvis på i en periode over tre eller ni minutter.Sett markøren for hvert lys der du vil. Disse tre lysene får samme fargetemperatur, men ulike farger, fordi de speiler hvert sitt punkt i bildet. Skjermdump

I forbindelse med feriefravær og innbruddssikring kan man også programmere lys – eventuelt i ulike farger og settinger – av og på til ønskede tidspunkt for å gi inntrykk av at boligen er bebodd.

Alt dette er nice to have.

Men Hue har også grunnleggende funksjonalitet som er av høy klasse, for eksempel en trinnløs dimmer som responderer momentant og helt uten forstyrrelser, i motsetning til vanlige sparepærer som har en tendens til å flimre når du dimmer dem ned.

Les også: Her er verdens mest lyssterke diode

Energi og økonomi

Hver Hue-lyspære avgir 600 lumen, noe som i lysstyrke omtrent tilsvarer en 50 watts tradisjonell lyspære. Hver pære krever maks 8,5 watt, og helt ned til 2 watt i dimmet innstilling. Dermed blir energibesparelsen i forhold til tradisjonelle pærer på minst 80 prosent.

Oppgitt levetid på lyspærene er 15000 timer, altså er de forventet å vare i ti år om du har lyset på fire timer i døgnet.

Innkjøpsprisen virker kanskje avskrekkende, men faktisk kan en Hue-investering være god butikk i forhold til tradisjonelle løsninger:

Du kan velge predefinerte scener, eller skape dine egne, ut fra ønsket stemning.
Innkjøpsprisen virker kanskje avskrekkende, men faktisk kan en Hue-investering være god butikk i forhold til tradisjonelle løsninger:Du kan velge predefinerte scener, eller skape dine egne, ut fra ønsket stemning. Skjermdump

Du slipper å installere kostbare dimmere overalt – prisen på én dimmer inkludert elektrikerarbeid kommer fort opp i 3000 kroner. Og hvis wifi-ruteren er sterk nok, kan du også spare deg for fotoceller i utebelysning, da timeren i appen gjør nogenlunde samme nytten.

Dessuten kan elektriske nyinstallasjoner utføres raskere, med færre punkter og duppeditter, og dermed også billigere.

I innkjøp er Hue dessuten betydelig billigere enn flere av etablerte wireless-systemene, men dette er et marked i hurtig utvikling, så det gjelder å følge med.

479 kroner er heller ikke spesielt dyrt for en fargeregulerende LED-pære (du kan også importere dem for noe rimeligere USD 59). Om du synes farger er noe jålete tull, får du likevel et bra system til en grei pris.

Her kan du sitte i sofaen og styre lyset i hele huset.

Konklusjon

Philips Hue imponerer.

Energibesparelsen er som med LED-lys flest, men funksjonaliteten er overlegen, og ved å utnytte mulighetene fullt ut kan du enkelt sørge for at lyset aldri tent lenger enn nødvendig.

Det virkelig unike med Hue, er de uendelige tilpasningsmulighetene i forhold til individuelle ønsker.

Ett minus er at pærene foreløpig kun leveres med E27-sokkel (E26 i enkelte andre land). Vi skulle gjerne ha sett spoter og andre varianter for å kunne ta systemet i bruk i hele boligen.

Les også:

Hvilken strømmetjeneste er best?

På denne klokka kan du se nesten hva du vil

Ekte hifi på hodet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.