T2

TEST: Hifi-lyd på budsjett

Vi ble overrasket over kvaliteten på ørekanalspluggene i testen. De leverer stort sett svært bra, og er i all hovedsak veldig god valuta for pengene. Men ett sett skilte seg ut.
Vi ble overrasket over kvaliteten på ørekanalspluggene i testen. De leverer stort sett svært bra, og er i all hovedsak veldig god valuta for pengene. Men ett sett skilte seg ut.
Dag Yngve Dahle, Stein Jarle OlsenDag Yngve Dahle, Stein Jarle Olsen
4. des. 2008 - 07:45
Vis mer

Mange av oss bruker gjerne masse penger på en ny og fin MP3-spiller. Da er det litt betenkelig at mange velger å beholde øreproppene som følger med, siden disse vanligvis er av særdeles dårlig kvalitet.

Vær kresen

Vi har sett på 7 sett propper fra flere ulike produsenter, og kommet frem til at du fint kan skaffe deg kvalitetslyd uten å smelte VISA-kortet. Men du bør velge varsomt, om du vil ha mest mulig lyd for kronene dine.

Alle settene er av typen du monterer inne i øregangen, siden dette er de pluggene som normalt sett gir best lydgjengivelse. De lekker også langt mindre lyd til omgivelsene, og stenger mye av bakgrunnsstøyen ute.

God lyd

Generelt kan vi si at vi er overrasket over lydkvaliteten, med tanke på at dette kun er plugger i mellomklassen.

Vi mener derfor det er trygt å si at det ikke bør være noen tvil om at du tjener mye bare på å gå litt opp fra det aller billigste segmentet. Stor lyd trenger absolutt ikke koste skjorta.



Creative ZEN Aurvana – ca 600 kroner

Vi synes muligens dette er de proppene som sitter aller best i øret, og som er lettest å få på plass. Om du irriterer deg over propper som faller ut så fort du snur på hodet, kan dette altså være det beste valget. De sperrer i tillegg ute mye lyd, og lekker svært lite til omgivelsene. Det gjør at du kan spille høyt uten å irritere dem rundt deg.

Hva så med lyden? Vi synes Aurvana-proppene har et noe kaldt og metallisk lydbilde.

De har imidlertid god og presis bassgjengivelse, selv om bassen ikke helt gir deg ”godfølelsen” – til det er den for distansert og upersonlig. De er også svært avhengige av å sitte riktig, og bare en millimeter feil plassering kan gi dramatisk forskjell i lydkvaliteten.

Lyd: 4

Komfort: 5

Valuta for pengene: 3

Creative EP-830 – ca 300 kroner

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Creatives noe billigere sett er av typen som bare skal halvveis inn i øregangen, og det gjør at de sitter noe dårligere enn Aurvana. De er vanskelige å få på plass, og faller relativt fort ut igjen.

Lyden er dog lett å like, men bærer noe preg av å være ”tilgjort” – det virker som om Creatives ingeniører har valgt å kjøre på med kunstig bass og diskant for å gi et inntrykk av at lyden er mer fyldig enn det den faktisk er.

Det kan fungere godt for mange, og de lykkes langt på vei: Diskanten er engasjerende, og bassen tung, men treig. De med litt høyere krav vil nok fort gjennomskue EP-830, men settet leverer likevel mye lyd for pengene.

Lyd: 3

Komfort: 3

Valuta for pengene: 4



Koss KEB\79 – ca 550 kroner

Koss er kjent for mange, særlig siden Portapro-hodesettet nok er blant Norges aller mest brukte de siste tjue årene. KEB\79 er selskapets forsøk på plugger i mellomsegmentet, men vi synes ikke de lykkes helt.

Pluggene er vanskelige å få på plass, og det gjør fort vondt å ha dem i øret. De lekker også noe mer til omgivelsene enn hva Creative for eksempel gjør. Som i Portapro er bassgjengivelsen det fremste salgsargumentet til KEB\79. Den er både kjapp og presis, selv på lavt volum.

Den fremskutte bassen gjør imidlertid at diskant og mellomtone fort blir noe ullen, og det blir ikke like veloppløst som vi gjerne skulle ønske. De er ikke verst, men rekker ikke helt opp. Dessuten ser ledningen direkte skrøpelig ut, og vi fryktet at den kunne ryke når som helst.

Lyd: 4

Komfort: 3

Valuta for pengene: 4



AKG K330 – 499 kroner

AKG er et velkjent hodetelefonmerke, og selskapets tidligere pluggvariant K324P har vunnet flere tester rundt omkring. Nå er selskapets nye pluggserie her, og K330 er mellomvarianten av pluggene som skal inn i øregangen.

På lik linje med Koss, er de ikke alltid like behagelige å ha i øret, og kan være noe vanskelige å få på plass. Vi er likevel begeistret for K330. De har godt oppløst og presis lyd, og overdriver ikke på noen av områdene. Lydbildet er en tanke lyst, men ellers godt balansert.

De lekker lite lyd til omgivelsene, men likevel mer enn flere av de andre i testen.

Lyd: 5

Komfort: 4

Valuta for pengene: 5



AKG K321 – 299 kroner

K321 er lillebroren til K330, og koster 40 prosent mindre. Vi synes de høres dyrere ut enn de er, og er ikke helt sikre på om forskjellen i lydkvalitet forsvarer de par ekstra hundrelappene AKG skal ha for 330. Lyden er ikke helt like oppløst som hos storebror, men likevel god. Bassen er kjapp og velbalansert, men også her er lydbildet noe lyst.

Utvendig er pluggene konstruert nøyaktig på samme måte som 330, og sliter dermed også med at de kan bli en tanke vonde å ha i øret. De lekker også lite.

Lyd: 4

Komfort: 4

Valuta for pengene: 6



Sennheiser CX-400-II Precision – ca. 600 kroner

CX-400-II Precision er en relansering av Sennheisers smått aldrende CX-400-sett. De sitter godt i øret, og er relativt enkle å få på plass. Lyden er godt balansert, og Sennheiser klarer det for eksempel Koss ikke gjør, nemlig å ha tung bass som ikke samtidig overskygger diskanten.

Bassen er dog noe treig i responsen, men det går likevel ikke utover det helhetlige lydbildet, som er svært godt. Også her er bassgjengivelsen avhengig av god plassering i øret.

CX-400-II lekker litt til omgivelsene, noe avhengig av om du benytter puter som passer godt i ørene dine. Likevel ikke så mye at du risikerer å sjenere noen, med mindre du spiller svært høyt. Vi liker rett og slett disse svært godt.

Lyd: 6

Komfort: 5

Valuta for pengene: 5



Denon AH-C351 – 399 kroner

Denons budsjettplugger har designmessig mange likhetstrekk med Creative EP-830. De er av typen som går halvveis inn i øret, og sitter ”sånn passe”. Du må gjerne lirke litt på dem for å få dem på plass, og du risikerer også at de raskt faller ut.

Men får du dem på plass, leverer de strålende lyd, særlig sett opp mot den relativt moderate prisen. De stenger også ute mye bakgrunnsstøy.

Lydbildet er veldig komfortabelt, med nøktern, tilbakelent bass og behagelig diskant. Skal vi pirke, kunne gjerne diskanten vært noe mer fremtredende i lydbildet. Det ville også brakt frem flere detaljer i musikken, men med litt equalizer-hjelp, blir det riktig så bra.

Alt i alt er Denon-pluggene et soleklart valg om du vil ha hifi-lyd, men har et budsjett å forholde deg til. Et julegavetips?

Lyd: 5

Komfort: 4

Valuta for pengene: 6

TEST: Sure Shure-plugger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.