Danske Nabby har skrudd sammen en babycall som virker som et interessant konsept for oss som er glad i dingser.
I stedet for å bruke en frittstående mottakerenhet, bruker du smarttelefonen din som mottaker. Dermed slipper du å huske på å lade en ekstra dings for å kunne få med deg at barnet er våkent.
Selve babycallenheten er basert på Bluetooth klasse 1, som sender på inntil 100 mW og rekkevidden er inntil 340 meter om vi skal tro produsenten. Dermed har du en direkte forbindelse mellom babycall og mobiltelefon.
Batteritiden er dessuten oppgitt til inntil 70 timer. Ingen behov for å lade støtt og stadig, og veldig praktisk når man er andre steder enn hjemme. Størrelsen er heller ikke mye å snakke om. Dette er en hendig liten sak.
Og joda, vi syns det er lurt i enkelte situasjoner, som når man er på farten. Da kan man bare smette den ned i barnevogna, og bli varslet via mobiltelefonen når minstemann våkner.
Men i den situasjonen en babycall vanligvis brukes – hjemme i stua – syns vi ikke dette er noen idéell løsning. Vi skal utdype litt senere. Først litt om hvordan løsningen fungerer.
Les også: Ubrukelig og uforsvarlig
Appstyrt
For å komme i gang trenger man å laste ned appen, som finnes til iOS og Android, og pare telefonen med Nabby-enheten.
Det er gjort i en fei, ettersom babycallen alltid er i oppdagelsesmodus når du skrur den på. Deretter starter du appen så telefonen og enheten pares.
Stort verre er det ikke. Veldig brukervennlig i grunn.
Når telefonen er koblet til Nabby, vil ikke lyd sendes kontinuerlig. Først når enheten detekterer lyd vil den sette opp en lydforbindelse. Telefonen vil så vibrere, og deretter spille lyden fra Nabby. Enkelt og greit.
Appen er konfigurert slik at lyden spilles av som en alarm, altså vil den ha samme innstilling som vekkerklokken på telefonen. Skrur du lyden helt ned, vil telefonen i stedet vibrere om barnet gråter.
I appen ser du batteristatus på Nabby-enheten, lydstyrken telefonen er satt til, og temperaturen i rommet enheten er plassert i.
Det er i tillegg mulig å sette en alarm dersom temperaturen beveger seg utenfor et gitt område, opprette en automatisk logg over søvnmønsteret til barnet, og å sette opp en lydforbindelse slik at du kan lytte.
Disse funksjonene er imidlertid tillegg du må kjøpe i appen, og koster sju kroner. Kom igjen... man har da allerede betalt 1300 kroner for enheten.
Les også: 10 smarte dingser til mobilen din
Upraktisk
Det er den, i alle fall i våre øyne, ikke verdt. Vi opplever den som en svært upraktisk løsning.
Det første problemet er at det ikke er mulig å koble til mer enn én mobiltelefon av gangen. Har du mobilen i lomma og forlater rommet, har du også tatt med deg babycallen.
Det er ingen enkel måte å overføre tilkoblingen til en annen telefon heller. Det forutsetter at du skrur av Bluetooth på telefonen din, og deretter starter appen på en annen telefon. Du kan ikke «ta over» tilkoblingen så lenge en annen telefon er tilkoblet.
Det er ingen enkel måte å dempe lyden, annet enn å skru den ned slik at telefonen i stedet vibrerer. Det eneste du eventuelt kan gjøre er å skru av Nabby-enheten fra appen. Så må du huske på å skru den på igjen når du går fra rommet. Det kan du ikke gjøre fra telefonen.
For småbarnsforeldre er det neppe urolig søvn et helt ukjent fenomen. Om så den ene forelderen går inn til barnet for å håndtere dette, er den andre nødt til enten å høre på gråtingen, høre telefonen vibrere, koble fra Bluetooth eller skru babycallen helt av.
Alternativet, som ofte er en babycall med anaolog radioforbindelse, kan man som regel dempe lyden på. En slik en vil man som regel også stå igjen i stua, og overvåkes av den som er tilstede. Mobilen tar man gjerne med seg når man går.
Om du bruker appen med nettbrettet ditt vil du kanskje oppleve det annerledes. Det ligger gjerne i stua og brukes av alle uansett.
Les også: Det beste aktivitetsarmbåndet til nå
Bryter ofte
På den positive sidene skal nevnes at telefonen sier klart og tydelig fra dersom forbindelsen blir brutt. Dessverre virker det som om dette skjer litt spontant. Vi hadde selvsagt forstått det dersom dette skjedde når vi beveget oss et stykke fra Nabby-enheten, men dette kan skje mindre enn et tosifret antall meter fra enheten.
På nettsidene sine hevder produsenten at den skal rekke inntil 340 meter med fri sikt, men at hvilken telefon du har kan ha en innflytelse. Vi har opplevd rekkeviddeproblemer med HTC One (M8), Samsung Galaxy S5 Active, Sony Xperia Z3 og Huawei Honor 6, bare så det er sagt. Et kjapt Google-søk avslører at også andre opplever dette.
Å opprette kontakt på nytt er heldigvis som regel ikke verre enn å åpne appen igjen.
Det siste irritasjonsmomentet er at du med Nabby får nok en dings du må passe på å skru på. Den vil automatisk skru seg av om den ikke har opprettet en Bluetooth-forbindelse på 30 minutter. Går du ut av rommet barnet sover i, og kommer på at du har glemt å skru Nabby på, må du altså liste deg inn på soverommet igjen. Ikke helt praktisk hvis du har barn som sover lett.
En vanlig babycall vil som regel alltid være på, og du trenger bare å skru på mottakerenheten.
Produsenten fremhever for øvrig at deres løsning ikke rammes av forstyrrelser fra andre babycallsystemer. Det er praktisk, men heller ikke noe stort problem med for eksempel Dect-baserte systemer som mange vanlige babycaller bruker.
De hevder også at babycallen har svært lav stråling – 0,08 mW i standby. Hvor høy strålingen er når lydforbindelse er opprettet står det ingenting om.
For sikkerhets skyld bruker de faresymbolet for ioniserende stråling ved dette punktet på esken og på nettsiden sin. Sikkert et effektivt virkemiddel for å selge inn til bekymrede foreldre.
Vi skal passe på å gi skryt for at du alltid vil varsles ved brutt forbindelse eller gråtende barn så lenge telefonen er på. Selv i samtaler. Det er bra.
Les også: Dette er den første 4G-samtalen i Norge
Konklusjon
En babycall er i sin enkleste form bare en radioforbindelse. Det er ukomplisert.
En bluetooth-basert babycall som bare kan kobles til én telefon, og som må skrus på hver gang den skal brukes, er komplisert. Unødvendig komplisert, syns vi.
Den koster ganske mye penger sammenlignet med en enkel babycall, og så forventer produsenten at du også skal kjøpe tillegg i appen for å få tilgang til alle funksjonene. En genial forretningsidé selvsagt, siden både mor og far må punge ut hver sin gang for å få alle funksjonene.
Når det er sagt, så ser vi også de praktiske aspektene ved denne løsningen. Nabby er liten og lett, og har lang batteritid. Du slipper å ta med sender og mottaker på tur, og den kan være praktisk å smette ned i barnevogna.
Vi ser slett ikke bort fra at andre småbarnsforeldre vil finne Nabby langt mer praktisk enn undertegnede gjorde. Folk har tross alt forskjellige vaner.
Det er jo i seg selv en god idé å putte babycallfunksjoner inn i telefonen du uansett har på deg.
Men vi syns uansett at løsningen, tross veldig enkelt oppsett, fremstår mer komplisert enn den trenger å være. Vi opplever den som mindre praktisk enn en vanlig babycall, spesielt siden den kun kan kobles til én telefon av gangen, og en mobiltelefon i større grad er noe man tar med seg enn en vanlig babycallmottaker.
Det største problemet er uansett at forbindelsen støtt brytes.
Til slutt skal vi for ordens skyld nevne at 1300 kroner ikke er noen direkte ublu pris for en babycall i utgangspunktet. For en slik sum får du for eksempel Philips-løsning med kamera.
Trenger du bare å bli varslet når barnet gråter, slik Nabby gjør, slipper du lett unna med omtrent 500 kroner.
Les også:
Denne smartklokken er en mobil