De fleste kjente verktøyprodusenter har standardisert batteriene sine.
Det samme batteriet kan brukes i alt slags verktøy, enten det er en boremaskin, vinkelsliper, høvel, stikksag, sirkelsag eller mye annet.
Det gjør det enklere og billigere for brukerne og det holder med to-tre batterier. Et kan lades mens det andre er i bruk.
Test av malingsprøyte: – Sjelden har det vært så morsomt å male
Batterirevolusjon
Det har skjedd en batterirevolusjon de siste årene. Verktøybatterier har utviklet seg i ekspressfart. Det er ikke mange år siden 3 Ah var selve bærebjelken hos verktøyprodusentene. Så kom de med 4 Ah. Det betød at du kunne skru en temmelig svær terrasse uten å tenke på at batteriet gikk tomt.
For et par år siden dukket 5 Ah opp. Først fra Bosch og litt etter fra de andre. Og nå har Bosch igjen tatt ledertrøya og kommet med et batteri på 6 Ah. En dobling på få år. Ikke verst.
Hadde bare elbilprodusentene vært like flinke. Et slikt batteri på 635 gram inneholder 0,108 kWh når det er fulladet. Altså 170 Wh/kg. Vesentlig mer enn i elbiler, men ikke så mye som i PC-er og mobiler.
Så her kommer det mer. Bosch har uttalt til Teknisk Ukeblad at de ser for seg både 7 og 8 Ah i det samme formatet.
I tillegg til mer kapasitet har de nye batteriene også lenger levetid. Det begge produsenter i denne testen hevder er at batteriene holder dobbelt så lenge eller mer sammenliknet med tidligere utgaver, og de tåler mer av både varme og kulde.
Test av Bosch Athlet: Kan den erstatte den vanlige støvsugeren din?
Hvor mye er det, da?
For å få et begrep om hva moderne verktøybatterier klarer å prestere kunne vi alltids ha sett hvor mange terrasseskruer det var mulig å skru inn, men det ville vært en forferdelig langdryg og ulidelig kjedelig jobb.
Så vi valgte et par andre fremgangsmåter. Det første var å se hvor mange meter trykkimpregnert 48 mm det er mulig å splitte med en sirkelsag.
Det er en tung jobb selv for en sag som går på fossekraft. Sant å si lurte vi på om det gikk i hele tatt.
Det å sage langs fiberretningen til treet er mye tyngre enn å kappe på tvers, og i fuktig trykkimpregnert materiale er det ekstra anstrengende.
Den andre utfordringen vi gav batteriene var å se hvor mange 32 mm-hull de klarte å grave seg gjennom i det samme materialet med et spadebor. Tøff jobb, det også.
Til den jobben brukte vi siste skrik i boremaskiner. En GSR 18 V-EC Professional fra Bosch i det blå hjørnet og en M18 Fuel CDD fra Milwaukee i det røde.
Bosch-en gikk i ringen med både det nye 6 Ah-batteriet og standardbatteriet på 4 Ah.
Milwaukee-maskinene var utstyrt med det nye batteriet på 5 Ah, som tøffer seg med navnet RedLithium-ion 5.0.
TEST av Black&Decker Autosense: Ny drill kan «tenke» for deg
Vi sager
Sagtesten viste nesten dødt løp på maskinene. De klarte en saglengde som sto til amperestyrken på batteriet.
Boschsagen med 6 Ah-batteriet presterte ikke uventet mest og klarte hele 12,2 meter.
Sirkelsagen fra Milwaukee, som vi trodde ville klare nesten like mye på grunn av tynnere sagblad, klarte 10 meter. Det sto godt til batteriet på 5 Ah.
Det minste batteriet til Bosch, på 4 Ah, ble klokket inn på 7,7 meter.
Gressklippere på batteri: Bensin til disse koster 40 kroner literen. Nå får de batteri
Hullmaskin
Boretesten bekreftet et stykke på vei energiinnholdet i batteriene. Men konklusjonen var ikke lik klar her som på sagtesten. Milwaukee-maskinen var rett og slett for utholdende i forhold til sine fem amperetimer.
Ingen av batteriene klarte å levere full effekt helt til slutt, så de siste hullene ble boret i førstegir for å tappe ut alt de var gode for.
Det vi merket var at nye 6 Ah-batteriet til Bosch har en mer utpreget «effekthale» enn de andre, så flere av hullene måtte bores i førstegir.
Den største overraskelsen var faktisk maskinen og batteriet på 5 Ah fra Milwaukee. Den klarte hele 92 hull, altså 4,42 meter. Beregnet ut fra hva Bosch-batteriet på 6 Ah presterte, så burde den stoppe på 84 hull, så dette var bra. I tillegg var maskinen også merkbart raskere enn Bosch-en.
Milwaukee M18 CDD er oppgitt med et maks dreiemoment på hele 80 Nm og et ubelastet turtall i andregir på 1850 o/min. Dessverre går den bedre ytelsen ut over vekten, og maskinen veier 2,3 kilo med batteri.
TEST: Denne dingsen danker ut tommestokken
Anbefalingen
Bosch-maskinen har et moment på 50 Nm, men veier bare 1,9 kilo. Hadde de veid det samme er det ingen tvil om hvilken maskin vi hadde likt best, men 0,4 kilo er mye ekstra vekt.
Så anbefalingen her er Bosch til vanlig jobb, og Milwaukee når det trengs ytelse. Det må legges til at Bosch også har en maskin i det de kaller Robust-klassen som har 80 Nm dreiemoment, men den veier like mye som Milwaukee sin.
Boschen med 4 Ah-batteriet klarte 69 hull, 3,3 meter. Ørlite mer enn forventet om vi skulle beregne det ut fra hva batteriet på 6 Ah klarte.
Ikke hverdagskost
Hverken sage- eller borejobben er hverdagskost for slike maskiner. Konklusjonen er at både 4, 5 og 6 Ah er nok for de fleste. Det viktige er å ha minst to batterier og lade det ene når det andre brukes.
Da går man ikke tom for strøm, om du ikke gjennomfører slike tester som denne. Ingen av laderne kan etterfylle i et slikt tempo. Den beste laderen er det Bosch som stiller med.
Deres standardlader er på 6 A, og den som følger med om du oppgraderer til 6 Ah-batterier, som er tilleggsutstyr, klarer hele 8 A. Men selv en slik trenger 45 minutter for å lade et tomt batteri.
Milwaukees lader er på 3 A. Det er litt lite når det skal etterfylle et 5 Ah-batteri. Da går det over halvannen time før det neste er klart.