Hva er den neste store dingsen? Det spør alle de store elektronikkselskapene seg om. Er det plass til mer enn tv-en, pc-en, nettbrettet og smarttelefonen?
Blir det klokka, brillene eller smarte plagg? Ingen vet. I mellomtiden satser Samsung og Sony på smartklokka, mens Google, og etter ryktene Microsoft, tror på brillene.
Hva Apple gjør, vet ingen, men ryktet om Iwatch har gått lenge.
Vi har sett nærmere på to som vil ta plassen på håndleddet ditt og erstatte den gamle klokka. Hvis du har en slik da. Og så har vi de som sverger til mekaniske vidundere.
De har gjerne betalt 10.000 kroner ekstra for å få månefase på klokka. Og de vil ikke erstatte den med en gratis månefaseapp, uansett om den er mye mer nøyaktig.
Navlestreng
Smartklokker flest er ikke selvstendige enheter. Størrelsen og batterikapasiteten gjør at de lar smartmobilen ta seg av det grøvste.
Klokka er en slags praktisk «fjernskjerm» til mobilen via Bluetooth. Om du skulle komme utenfor rekkevidden til blåtannforbindelsen, vil den fortsatt vise tiden og lagrede meldinger.
Samsungs klokke støtter bare et par av deres egne telefoner, men de jobber for en mer omfattende støtte for egne produkter.
Sonyen er mer fleksibel og kan kobles til alle dingser med Android 4.0 eller via Bluetooth.
TEST: Jawbone Up: Denne gir deg kontroll på aktivitet og søvn
Bzzz
En ting har vi opplevd når vi har testet disse klokkene. Vi er kommet enda nærmere avtaler, e-post og meldinger. Det at det vibrerer på håndleddet og budskapet lyser opp, gjør det lettere å følge med.
Trengs det når mobilen likevel er innen rekkevidde? Sannsynligvis ikke, men det er raskere og mer diskret. Det er også greit å få et lite varsel når mobilen kommer utenfor rekkevidde. For den må jo være med.
Til vår store overraskelse støtter ikke Samsungs klokke e-post. Bare SMS. Det er dumt for alle som vil følge med litt mer diskret enn å sjekke på mobilen.
Sony Smartwatch 2
Sony var tidlig ute med sin Smartwatch. Nå er neste utgave, kalt Smartwatch 2, på markedet basert på de erfaringene de har gjort seg. I motsetning til Galaxy Gear er dette en relativt rimelig klokke.
Prisen på nettet ligger på litt over tusenlappen, og det plasserer klokka i en kategori som de fleste har råd til.
Designmessig er knapt Smartwatch 2 noe smykke. Den minner mest om en litt svær og firkantet Swatch. Skjermen på 1,6 tommer har en oppløsning på 220 x 176 piksler. Ikke imponerende høyt.
Men den har en annen stor fordel, og det er strømforbruket. Klokka har en såkalt transreflektiv LCD-skjerm. Det vil si at den står på hele tiden uten baklys slik at man kan se hva klokka er.
Lyset fra omgivelsene er nok til å gi et greit bilde. Når du trykker på knappen, slås baklyset på. Da kan man få frem startskjermen med appene med ett trykk på hjemknappen under skjermen.
Her finner vi meny og tilbakeknapp som vi kjenner fra Android-telefoner også. Det lave strømforbruket til skjermen gjør at vi fikk tre døgn ut av klokka, selv om Sony påstår fire.
Sony har fordelen av å ha vært tidlig ute, og det begynner å bli godt med apper. Over 220 stykker. Men det er jo grenser for hvor mye moro det er mulig å finne på med en slik klokke, og mange av appene gjør det samme.
En app vi likte spesielt godt var den som finner telefonen. Ett klikk, så ringer telefonen. Om du er innen rekkevidde da, men Bluetooth og lydsignalet rekker vel omtrent like langt.
TEST: TomTom Runner: Enkel og brukervennlig GPS-pulsklokke
Galaxy Gear
Samsungs nye smartklokke, Gear, er noe helt annet enn Sonyen. Vi tipper målet var å slå Apple på tid, og det har de klart med god margin. Det er en riktig lekker sak i seks ulike fargekombinasjoner, men den koster.
Nesten 2500 kroner er et solid pris ved første øyekast, men klokken imponerte langt ut over forventningene.
I tillegg til mer kvalitet i materialvalget har Gear en fantastisk 1,63 tommer Amoled-skjerm på 320 ganger 320 piksler. Men det er også en bakside.
Amoled er en såkalt emissiv teknologi, det vil si den sender ut lys. Det gjør den ikke hele tiden uten at batteriet tømmes. Skjermen er derfor sort når den ikke er i bruk, men den og all funksjonaliteten som er bygd inn, trenger energi.
Etter ca halvannet døgn må klokka lades, og den kan ikke lades direkte med en micro-USB-lader som Sonyen, men må ha en egen dokk. Litt upraktisk.
I praksis lades klokka om natten ved siden av telefonen, så merarbeidet er ikke stort. Fordi skjermen ikke kan stå på hele tiden, føler Gear bevegelsen slik at den lyser opp når du løfter armen.
Den har både akselerometer og gyroskop til dette og til annet bruk i apper.
Bevegelsesstyringen gjør at den lyser litt nå og da hvis man gestikulerer for mye, men heller ikke alltid når man skal se på skjermen. Da må man trykke på startknappen.
Les også: – Smartklokker blir «det neste store»
Velutstyrt
Det som fremfor noe skiller Gear fra SmartWatch2 er at den har innebygget kamera, mikrofon og høyttaler. Ikke noe høyoppløst kamera riktignok, men et på 1,9 megapiksler som kan ta stillbilder og video som kan overføres til mobilen.
Både bilder og video har overraskende god kvalitet, men poenget er ikke det, men å ha et kamera tilgjengelig når motivet er der. Perfekt for «the Kodak moment».
S Voice er en viktig applikasjon som skal gjøre det lettere ringe til folk i adresseboken, legge inn avtaler og mye mer. I teorien.
I praksis trenges det en norsk versjon, for S Voice har problemer med norskklingende navn. Engelske navn går så det griner.
TEST: TEST: Pulsklokker med innebygget GPS
Høyttalende
En av de mer praktiske sidene med Gear er at klokka fungerer som høyttalende telefon. Ligger mobilen i veska, er det ikke noe problem å svare med klokka.
Til vår store overraskelse både gjengir og sender den imponerende god lyd, og man kan både ta telefoner og ringe fra den.
Svært nyttig av og til, men vi kommer ikke til å gå rundt som Dick Tracy og snakke med håndleddet om vi kan unngå det.
Apper
Det er naturlig nok ikke like mange apper til Gear som til Smartwatch 2, men det er et ganske bra utvalg, og de er mer variert. Rett og slett fordi mulighetene er så mye større med kamera, sensorer og lyd.
Mange av dem er helt vanlige apper som har fått en klokkeklient. Hva med en vinskanner til kameraet? Ta bilde av vinetiketten og få opp alle opplysninger om innholdet. Eller et joggespeedometer på håndleddet?
Selve grensesnittet er mer gjennomført enn hos Sony. Den eneste knappen er av og på, men den kan i tillegg programmeres med dobbeltrykk.
Til all annen navigasjon brukes sveiping med fingeren. Vi synes også samarbeidet mellom klokka og telefonen er mer gjennomtenkt, men det må det også være på grunn av all den ekstra funksjonaliteten.
Hva mangler?
Det er fremdeles rom for forbedring i de nye smartklokkene. Det vi kunne ønske oss er sensorer som akselerometer og gyroskop, for ikke å snakke om den hellige gral; en pulssensor i remmen.
Puttes det inn en GPS også, har vi noe som alle som driver med sport må ha og som gjør at klokkene kan klare seg enda bedre uten telefonen.
Hvis ryktene stemmer, kommer Iwatch neste høst. Da gjelder det å være forberedt. Det vet nok både Samsung og Sony.
Les også:
Selv det billigste kvartsur er mer nøyaktig enn en mekanisk klokke i millionklassen
Nå skal du ha teknologien på kroppen
På denne klokka kan du se nesten hva du vil