T2

TEST: iPhone 3G

11. juli 2008 - 07:50
Vis mer

Alle har hørt om den, og over ti tusen nordmenn har gitt etter for fristelsen og kjøpt Apples iPhone.

Imponerende

Men selv om den har vært revolusjonerende, har den første utgaven manglet én funksjon som vi tar for gitt i Europa.

Den har ikke hatt 3G. Dermed har Internett gått i siruphastighet når telefonen ikke har hatt tilgang til trådløse nett.

Men det var før. Nå er iPhone 3G kommet, og vi har hatt den utsøkte fornøyelse å klå på den et par uker.

Og dette er muligens like vanedannende som heroin. Makan!

Superdesign

Vi vet fra før at Apple kan dette med design, men vi var ikke forberedt på hvor effektivt grensesnittet faktisk er. Skjermen har dobbelt så mange piksler som en vanlig mobiltelefon og de kommer virkelig til nytte på den svære 3,5 tommeren.

Og den kan manøvreres veldig effektivt med en finger. Det mest elegante er når du - ved å skyve lett på sidene med fingeren - skroller i lister eller dokumenter. Slik ruller sidene elegant ruller opp og ned.

Det går lynraskt å venne seg til det, men det tar lang tid å slutte med å fryde seg hver gang du gjør det.

Telefonen har bare en knapp på fronten. Den vekker telefonen slik at du kan låse den opp med et fingertrykk, og den sender deg tilbake til oversiktsbildet.

GPS

På oversiktsbildet ser du alle ikonene som leder deg inn i programmene. Du kan flytte rundt på dem, og legge til en drøss egne ikoner.

Og når du surfer på nettet, hvor sider på skjermen naturlig nok blir for små til å kunne leses, blåser du opp teksten med å trekke den ut mellom to fingre. På samme måte kan du zoome inn i bilder.

Det er ikke bare A-GPS-en som gjør at telefonen finner ut hvor den er. Har den ikke kontakt med satellittene, bruker den enten omtrentlig lokaliseringsinformasjon fra WLAN-sendernes IP-adresse eller trianguleringsinformasjon fra mobilnettet.

Kartene lastes ned fra Google Maps og du kan velge mellom kart, satellittfoto eller begge deler.

Bilder og musikk

iPhone er på mange måter en veldig godt utbygget iPod, og det sier seg selv at dette er litt av en musikkspiller - spesielt fordi du alltid har kontakt med iTunes.

Den store skjermen gjør iPhone-en også til et veldig godt fotoalbum. Med opptil 16 GB minne er det plass til familiealbumet og litt til. Og det å skrolle rundt i bildene er bare helt fantastisk. Du dytter fram det ene etter det andre.

Og skulle du bli lei av foto og musikk, har Apple snekret sammen et Youtube-program som laster ned videoene fra nettet og viser dem på skjermen.

Tidligere erfaring med skjermtastatur har ikke vært en udelt positiv opplevelse, men dette funker. Talltastaturer er nesten bedre enn et vanlig tastatur på grunn av de svære knappene. Like enkelt er det ikke med bokstavtastaturet.

For proffene

Her er det lett å taste feil. Men for all del: Vi har til gode å oppleve en mobiltelefon med ett effektivt tastatur som kan betjenes av pølsefingre.

iPhone 3G er ikke bare den ultimate privattelefonen. Den nye koblingen til e-postklienten Exchange har virkelig gjort den til en effektiv profftelefon.

Og med det har Apple effektivt koblet seg til et helt nytt segment, for nå snakker vi om en virkelig god smarttelefon.

Et sjakktrekk her er den nye programvarebutikken som er kommet på iTunes. Apple gjør at utviklere kan legge ut programmer som kan være gratis eller koste penger.

Høy pris

Utviklerne får 70 prosent av salget og Apple sørger for å drive butikken for de siste 30. Dette kommer garantert til å bli veldig populært, både hos utviklerne og alle iPhone-brukerne. Det vil bidra til at Apple tar nok en nisje på nettet.

Så spørs det om brukerne finner prisen akseptabel.

NetCom, som skal importere telefonen til Norge, har fått mye pryl for prisene. De forsvarer seg med at denne telefonen er spesiell, og at prisene er satt for at folk skal kunne surfe rundt på 3G-nettet.

For å stilne de verste klagehylene har de dessuten respondert med et abonnement som gir fri datatrafikk.

Litt malurt

Er det bare fryd og gammen alt sammen. Nei det er det ikke, men all fryden dytter ergrelsen litt i bakgrunnen. La oss likevel nevne enkelte negative ting: Hvorfor kunne ikke Apple dyttet inn et litt bedre kamera når de først overhalte plattformen? 2 megapiksler er ikke mye å rope hurra for i dag.

Og hva med FM-radio? Det er jo nesten umulig å få kjøpt mobiltelefoner uten radio, men Apple ser ut til å ha en aversjon mot radio. Og når vi først er inne på lyd: Apple er jo selve lydkongen. Hvorfor har den ikke A2DP, som gir Bluetooth i stereo? Og hvorfor har den ikke Java?

Og hva med frontkamera som trengs for å kjøre videosamtaler. Apple har jo vært pionerer på å bygge iSight-kameraer inn i Mac-ene, så hvorfor innta ”har-ikke”-posisjonen her? MMS er en annen mangel. Det er da ingen heksekunst å tilby det når telefonen har kamera. Vi tipper at noen om kort tid forbarmer seg over iPhone, og lager en MMS-applikasjon. Og hvorfor kan ikke brukerne få tilgang til batteriet? Som for øvrig ikke imponerer med lang levetid.

Men kritikk til tross. Konklusjonen er overveiende positiv. Dette er vår nye favoritt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.