Komplette hjemmekinopakker vokser på trær, skal man tro reklamebilagene som lander i postkassen hver eneste uke.
Jeg innrømmer glatt at jeg leser igjennom de fleste, og er kanskje litt ekstra interessert i de som kommer fra de store brunevarepusherne. «Hva skal vi lure kundene til å kjøpe denne uken?»
Plasthøyttalere
Vi som kjenner modellbenevnelser og markedet generelt ser jo at det titt og ofte er fjorårets produkter som selges som gode kjøp. Om det finnes annonser for hjemmekinoanlegg er det nesten utelukkende komplette anlegg med spinkle høyttalere i elegant plast.
Det er sørgelig hvis dette er den eneste erfaringen folk flest får med hjemmekino. Vi synes det er litt ille at det også er mange som synes det låter helt fortreffelig… fordi det kommer lyd fra alle kanter. Det er jo det som er hjemmekino!
Dessverre er det omtrent like langt unna sannheten som å kalle en laber bris for en tropisk storm.
De som kjenner hjemmekinomarkedet, vet at innstegsmodellene til de forskjellige produsentene som oftest kun koster et par tusenlapper. Da får man et produkt som har et basisnivå av utstyr, men som er kapabel til å levere 5.1-lyd.
Høyttalere er ofte dyrere enn receiveren fordi man trenger fem stykker pluss en subwoofer. Det å kutte bort subwooferen er en dårlig ide, fordi det er den som gjør at man kan benytte seg av relativt små satellitt-høyttalere, og fortsatt få en fornemmelse av at høyttalersystemet er større enn det fysisk er.
TEST: Parasound P5: Det billigste highend-produktet på en god stund
Budsjettkinoen
Jeg må innrømme at jeg er glad for at vi har kjeder som Hi-Fi Klubben og Soundgarden. De tror på det de selger og ønsker at kundene skal få best mulig opplevelse for pengene. De har kunnskapsrike ansatte med erfaring innenfor hifi og hjemmekino.
I denne runden skal vi se på en pakke som Hi-Fi Klubben har satt sammen. Den består av Denons minste receiver, AVR-X500 og en høyttalerpakke fra Argon.
Den består av fire satellitter (ARG6340), en senterhøyttaler (6344C) og subwooferen SUB840. Det eneste man trenger i tillegg er høyttalerkabler, en kabel til subwooferen og noe å spille fra.
En Blu-ray spiller er fint å ha, fordi den spiller både Blu-ray, DVD og CD-er. I tillegg har «alle» TV-signaler hjemme. Enten de kommer fra en ekstern dekoder, eller fra TV-ens innebygde tunere kan man få lyden via hjemmekinoanlegget.
Det er ikke bare en god ide, det er nærmest påkrevet!
Argon Junior 40
Høyttalersettet fra Argon er satt sammen på en fornuftig måte. De kunne valgt å utstyre pakken med fem like satellitter, men i hjemmekinoen er senterhøyttaleren en meget viktig bestanddel. At Argon derfor har lagt større vekt på denne på bekostning av satellittene, gir mening.
Satellittene er klassiske toveiskonstruksjoner. De består av en 3/4” diskant og en mellomtone på fire tommer. Senteren har de samme elementene, men den er bestykket med fire mellomtoner. Det er fortsatt snakk om en toveiskonstruksjon. Kabinettene består av 17 mm MDF, men i fronten er det i tillegg en 7 mm tykk plate.
I forhold til prispunktet må vi si at dette er skikkelig utført. Høyttalerne er til og med utstyrt med avrundede hjørner som en del av Argon Curved design. Det er en positiv overraskelse, for jeg hadde forventet tynn folie og skarpe kanter.
Følsomheten til satellittene er på 84 dB, noe som betyr at de trenger mye effekt for å spille høyt. Senteren spiller 85 dB på 1 watt, så ingen av høyttalerne er i kategorien spesielt effektive.
TEST: Sony KD-65X9005A: Her starter 4K-moroa for alvor
Subwooferen
Subwooferen har et element på 8 tommer, en innebygget forsterker på 80 watt og er oppgitt til å spille bass ned til 40 Hz. Det er ikke veldig dypt, men er en fornuftig avveining i forhold til størrelsen på komponentene som er brukt.
Det er som kjent liten vits å prøve å bite over noe man ikke har forutsetning for å svelge. Plasseringsmessig har alle høyttalerne bassport på baksiden.
Det betyr at de ikke er beregnet for et liv hengende på veggen. Da må man i så fall benytte stativer som gir høyttalerne litt avstand til veggen bak. Det er ikke så mange centimeterne som skal til.
Et annet alternativ er å sette høyttalerne på gulvstativer eller plassere dem på TV-benken. Subwooferen plasserer vi i et hjørne på frontveggen. For denne testen har jeg valgt å benytte et TV-rom vi har nede i underetasjen.
Det er på rundt 10 m2 og er en størrelse som burde kle dette systemet godt.
Denon AVR-X500
X500 er innstegsmodellen til Denon dette året. Vi har ikke sett alt for mye på receivere i denne prisklassen før, men lover å følge dette markedet litt tettere.
I budsjettklassen er produsentene nødt til å foreta ganske store kompromisser, for å lage et produkt med en så attraktiv pris som mulig. For å få det til vender produsentene tilbake til kilden. Med det mener vi en klassisk 5.1-konfigurasjon.
Det har vært grunnlaget for all hjemmekinolyd siden tidenes morgen, i og med introduksjonen av Dolby Pro Logic.
Uansett lydformat støter man på betegnelsen «5.1», som betyr at man har en venstre og en høyre frontkanal, en senterkanal, en venstre og en høyre bakkanal, og til slutt « 1», som er subwooferen. Den kalles også for LFE (Lavfrekvenseffekter).
Tar man en titt på baksiden av X500, avviker den ganske mye fra de litt dyrere receiverne. Her er det skåret inn til beinet. Høyttalerterminalene tar utelukkende ikke-terminerte kabler. De bør heller ikke være tykkere enn 1.5mm2 om du skal få dem inn i de små terminalene uten trøbbel.
X500 er klar for et liv i den moderne verdenen med fire HDMI-innganger og én utgang. Den ene HDMI-kontakten er plassert i fronten for enkel tilgang om en venn dropper innom med en Playstation 3 under armen.
Selv om receiveren kommer med HDMI er ikke det ensbetydende med at man får alle finessene som vanligvis kommer med denne tilkoblingen. Det man får er støtte for alle HD-lydformater og 3D.
Det man ikke får er 4K-støtte og ARC. ARC står for Audio Return Channel og er en funksjon hvor kabelen som går fra receiveren til TV-en også kan frakte signalene den andre veien.
Dette er spesielt praktisk om man benytter de innebygde tunerne i TV-en, eller har en Smart-TV. Smart-TV betyr som regel at man har You Tube og tjenester som Netflix innebygget i TV-en. Skal man få lyden fra disse tjenestene ut på anlegget må man frakte signalene fra TV-en til receiveren.
Det er enkelt å få til med ARC over HDMI, men i dette tilfellet må man bruke en optisk kabel eller analog tilkobling. Grunnen til at jeg spesifiserer optisk kabel er fordi X500 ikke har koaksial digitalinngang.
Les også: Vi tester fem av de heftigste flatskjermene på markedet
Ikke på nett
X500 er heller ikke en receiver som kan kobles til hjemmenettverket. Den øvelsen overlater den til modellen over, X1000.
For sammenligningens skyld skal vi se på hva man får ekstra om man vurderer X1000 over X500. Det er egentlig ganske mye. I tillegg til 5 watt mer effekt per kanal får man Airplay, Spotify, autooppsett, Audyssey MultEQ-XT romkorreksjon og digital USB-tilkobling for iDingser, og det er mer.
Fordi X1000 er tilkoblet hjemmenettverket kan den også styres via det samme nettverket, enten via Denon Appen eller via nettleseren. ARC er også på plass og gir enklere lydtilkobling fra TV-en.
Det morsomme er at alt dette kun øker prisen med 700 kroner. Det finnes også andre måter å skaffe seg disse finessene. Det er ikke mange penger man trenger å legge i en Blu-ray spiller før man får med Smart-TV teknologien via spilleren.
Enkelt oppsett
Med få tilkoblinger og ingen automatikk som hjelper til med høyttaleroppsettet, må man gjøre det på den gamle måten. Målbånd og lydtrykksmåler er verktøyene man trenger.
Har man ikke en lydtrykksmåler for hånden, kan en nøyaktig nok versjon lastes ned fra appstore, lydtrykksmåleren benytter man for å måle seg frem til det samme nivået fra alle høyttalerne.
Avstandene er ikke like kritiske, men vår erfaring tilsier at man bør plusse på litt på subwooferen for å få riktig timing.
Lyden av budsjett
Fallhøyden er egentlig minimal i dette tilfellet. Hva kan man egentlig forvente fra et komplett hjemmekinooppsett for under 4000 kroner? Når vi hører på House of Cards via Netflix er det åpenbart at dette er en real oppgradering i forhold til den innebygde lyden i flatskjermen.
Lyden som bretter seg ut minner oss raskt om hvorfor vi er så hekta på lyd i flere kanaler. Bredden i frontbildet er på plass i rikt monn, og senteren gjør dialogen klar med rett tyngde.
Det føles på alle måter oppløftende, spesielt når man har urovekkende minner fra tidligere erfaringer med plastikkhjemmekino. Dette er noe helt annet!
Lyden er fyldigere og detaljnivået og sammenhengen i lydbildet er på en helt annen planet. Vi skal også være litt kritiske, men det blir selvsagt i forhold til hva man kan få litt høyere opp i prisklassen. Det mangler fortsatt en del mikrodetaljer, og man får ingen hardtslående bassopplevelser.
Subwooferen har ikke helt den integreringen med resten av systemet som vi kjenner fra litt mer sofistikerte konstruksjoner, men sånn må det nesten bli når hovedmålet er å presse prisen ned på et nivå som dette.
Med det i bakhodet kan vi ikke bli annet enn imponert over opplevelsen dette systemet tross alt greier å levere. Vi kjører videre med The amazing Spiderman, en film som er tettpakket med detaljer, og har mye dynamikk på lager. Jeg blir sittende og storkose meg mens Spiderman og øglen jager gjennom kloakksystemet.
Det renner vann fra alle kanter og den hule lyden man får i slike sementrør, konverterer rommet mitt til et illeluktende sted langt under bakken. At systemet makter å gjenskape alle lydene og gi dem troverdighet, er intet mindre enn imponerende.
Dette viser oss med all tydelighet at det er mulig å få den gode kinofølelsen uten å tømme sparegrisen helt. Jeg mener at dette anlegget er perfekt for deg som vil prøve hjemmekino for første gang. Du kommer til å bli hektet!
Les også: Vi tester seks smarte TV-er i mellomklassen
Bedre musikkopplevelser
Den største forskjellen på dette systemet og alt-i-ett-systemene ligger i måten det formidler musikk. Dette er skikkelige høyttalere som spiller musikk.
Det er ikke ekstremt høyt eller veldig dynamisk, men det er rent og pyntelig, og det er et stereoperspektiv her som er brukbart. Subwooferen integreres helt ok, men man bør jobbe både med plassering og avstanden i oppsettet for å få den til å skjøte perfekt inn med frontene.
Avstanden i tidsdomenet er det som bestemmer timingen. Hører man at bassanslagene ikke stemmer med takten i resten av musikken må man justere avstanden opp eller ned til dette sitter.
Denne jobben gjør andre receivere med autooppsett selv via en målemikrofon, men her må du gjøre jobben manuelt. Når man har jobbet seg ferdig, og fått til timingen riktig blir helheten faktisk ganske fin!
Konklusjon
Jeg vil si det så enkelt: Løp og kjøp! Trenger du ikke pakken selv så gi den til poden eller datteren i huset.
Jeg kan love deg at de blir veldig glade i deg, og at de aldri kommer til å se på film med TV-lyd igjen. Denne pakken er fornuftig satt sammen, og gir en opplevelse per krone som vi ikke har hørt maken til!
Vi er overbevist om at denne pakken kommer til å så mange hjemmekinofrø over hele landet.
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.
Les også:
TEST: Sony VPL-HW50: En projektor helt i toppklasse
TEST: Polar Loop: Aktivitetstrackeren for deg som trener mye
TEST: Asus UX301: Slik er Asus' versting-ultrabook i glass