MOBIL

Test: Sony SRS-X5

Lekker trådløs høyttaler du kan prate til

TEST: Sony SRS-X5.

Sonys høyttaler har en minimalistisk design, og ser i våre øyne bra ut. Formen gjør høyttaleren lett å pakke med seg i kofferten.
Sonys høyttaler har en minimalistisk design, og ser i våre øyne bra ut. Formen gjør høyttaleren lett å pakke med seg i kofferten. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
24. mars 2014 - 21:12
Vis mer

I helgen testet vi Boses nyeste Bluetooth-høyttaler Soundlink Bluetooth Speaker III, som vi likte godt. Vi var imidlertid ikke helt solgt når det kom til prisen og at den mangler mikrofon slik at den kan brukes som håndfri.

Sonys nye SRS-X5 adresserer begge disse problemene. Denne høyttaleren koster nesten tusen kroner mindre, og har mikrofon slik at du kan bruke den som konferansetelefon. De to er omtrent like store og tunge også.

LES TESTEN: Trådløs høyttaler som pakker rikelig med bass

Rent subjektivt syns vi SRS-X5 ser bra ut. Vårt testeksemplart har rød metallgrill i front, og er ellers bygget i plast. På sidene er det liksommetall, og på toppen blank plast. På toppen sitter også et berøringsfølsomt panel med lydjustering, kildevalg og Bluetooth-paring. I tillegg mekaniske taster for strøm og samtalehåndtering.

LES OGSÅ: TEST: Fem store Bluetooth-høyttalere

Fin på skrivebordet

Sony har utstyrt høyttaleren med en masse elektronisk fiksfakseri som tar seg av lydgjengivelsen. Vi snakker «S-master», «DSEE» og andre merkenavn som egentlig ikke sier oss så mye. Men vi forstår såpass at dette er på plass for å finjustere lyden slik at musikken skal høres best mulig ut.

SRS-X5 har to små og en større høyttaler, som til sammen har en utgangseffekt på 20 watt når du har laderen koblet til, og åtte watt på batteri.

I begynnelsen av testperioden syns vi SRS-X5 hørtes veldig bra ut. Vi opplevde lyden som fyldig og definert, og vi lot oss imponere over at en såpass liten sak kunne høres så fyldig og god ut. Vi koste oss med den en hel arbeidsdag, og var egentlig godt fornøyde.

Så begynte vi å gå litt grundigere til verks ved å teste med forskjellige musikktyper. Og det tok ikke lang tid før vi oppdaget mye vi ikke likte.

LES OGSÅ: Denne gjør favoritthodesettet ditt trådløst

På toppen er det et berøringsfølsomt panel som lar det styre lyd og annet. De fysiske tastene er for strøm og samtalestyring.
På toppen er det et berøringsfølsomt panel som lar det styre lyd og annet. De fysiske tastene er for strøm og samtalestyring.

Voldsom lydjustering

Det er kanskje lagt i overkant mye vekt på bassen her, men det er gjerne en smakssak. Verre er det at du ikke kan spille særlig høyt før Sonys mange lydforbedringsteknologier kommer på banen og begynner å legge seg opp i hvordan bandet skal spille.

Vi har ikke problemer med forvrenging og slikt, men når vi spiller høyt blir alle disse forkortelsene på esken ganske fremtredende. Da dempes lyden hver gang det er bass i lydsporet, noe som i praksis fører til at lydnivået går konstant opp og ned. Det er helt forferdelig å høre på.

Dessverre kan justeringene også høres i en del basstunge spor når vi spiller på middels lydstyrke: For eksempel er Jamiroquais «Journey to Arnhemland», RJD2s «Temperamental» eller The Album Leafs «Another day (Revised)» er ganske slitsomt å høre på, for lyden fluktuerer noe voldsomt.

Det er nå engang slik at Sony som alle andre må følge fysikkens lover. Det er grenser for hvor mye bass det er mulig å klemme ut av en boks av denne størrelsen. Men vi er ikke sikre på om måten de har løst det på er den beste.

Effekten er riktig nok ikke like fremtredende i alle typer musikk, spesielt låter som ikke har en veldig tung basslinje, eller låter som har en jevn basslinje. Men da vi først la merke til dette hørte vi det som regel i alle musikken vi spilte i større eller mindre grad. En kan avhjelpe dette noe ved å dekativere lydforbedringene, men da syns vi lyden blir noe flat og livløs, og med svak diskant.

LES OGSÅ: Denne lar deg spille musikk over Wi-Fi

Mange tilkoblingsmuligheter

Det er verdt å nevne at SRS-X5 støtter Aptx-kodek. Dette gir mulighet for overføring av lyd i CD-kvalitet så lenge kilden støtter det og musikken har høy nok oppløsning. Den støtter også AAC-kodek, slik at du får rimelig god lyd fra enheter også uten Aptx-kodek, for eksempel iPhone.

Det er også mulighet for å koble til 3,5 mm minijack, slik at du kan spille musikk fra alle kilder. Har du boksen med deg når du er på farten kan du bruke den som lader til mobilen, da det er en USB-inngang på baksiden.

Det skal være mulig å koble mobilen til via NFC, ved å berøre NFC-merket på toppen av høyttaleren. Dette fungerer av en eller annen grunn ikke på vårt testeksemplar.

LES OGSÅ: Vannresistent høyttaler med bluetooth og NFC

På baksiden er det uttak for USB-lading, laderinngang og inngang for 3,5 mm minijack.
På baksiden er det uttak for USB-lading, laderinngang og inngang for 3,5 mm minijack.

Høyttalertelefon

Vi syns SRS-X5 fungerer bra som høyttalertelefon. Det er ingen problemer med å høre hva som sies, og de vi snakker med hører oss godt.

Batteriet skal ifølge Sony vare i åtte timer, og vår erfaring er at den holder det gående en hel arbeidsdag. Det er greit, men ikke imponerende lang spilletid.

Høyttaleren må for øvrig lades via den medfølgende 12,5V 2,5A laderen. Det er ikke mulig å lade via USB.

Oppsummert

Alt i alt syns vi SRS-X5 er fin å se på, og lyden er i utgangspunktet god nok til at vi kan anbefale den på skrivebordet eller nattbordet. Men man skal ikke spille spesielt høyt før man legger merke til den tunge behandlingen av lyden her, og det ødelegger i grunnen hele lytteopplevelsen for vår del. At lyden fluktuerer så voldsomt når det er tung bass syns vi er veldig plagsomt.

Dette gjelder naturlig nok ikke alle spor vi spiller, men når vi først har lagt merke til at det sitter en gnom og justerer på equalizeren inni boksen, klarer vi ikke å glemme ham.

SRS-X5 kan for all del fungere på skrivebordet, kjøkkenbenken eller som reisefølge når du er ute på tur. Når vi holder oss på under halv lydstyrke syns vi det høres rimelig bra ut, tross alt.

Utformingen, størrelsen og vekten gjør dessuten at den lett smetter ned i kofferten, og innebygget mikrofon gjør at den er mer praktisk enn løsninger uten dette.

Prisen starter på 1700 kroner, som vi i utgangspunktet syns er greit for en liten og praktisk sak som dette. Men den voldsomme lydbehandlingen her gjør at dette ikke er noe for oss. I alle fall ikke til denne prisen.

LES OGSÅ:

Disse fjerner støy i 70 timer  

TEST: Marshall Stanmore

Bluetooth-dingsen for deg som vil ha kontroll

TEST: 3 allsidige trådløse høyttalere

TEST: Jabra Solemate  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.