Lenovo tar med IdeaPad V560 for alvor steget over fra businessmarkedet, hvor de har en brukbar posisjon med sine ThinkPad-maskiner, til konsumentmarkedet.
IdeaPad-serien, som til nå stort sett har bestått av netbook-maskiner på 10 og 12 tommer og ULV-maskiner på 13 tommer, skal nå utvides blant annet med 15-tommeren vi ser på i dag.
Striglet
Designet er tidsriktig, med børstet aluminium på skjermlokket og plast med børstet-utseende under lokket. Detaljer som touchsensitive taster for volumkontroll gjør oss også begeistret.
Dessuten har Lenovo fått plass til en rekke av ThinkPad-seriens kjennetegn også her - først og fremst representert ved det innebygde akselerometeret som deaktiverer lesehodet på harddisken om det merker at maskinen er i fritt fall.
Fingeravtrykksleser er på plass og backupløsningen er god: En egen knapp på tastaturet lar deg aktivere gjenoppretting om du av en eller annen grunn ikke får tilgang til Windows. Praktisk.
Bytter
På innsiden finner vi en kraftig Intel Core i5-prosessor på 2,53 GHz, 2 GB RAM, 500 GB harddisk og Nvidias Geforce 310M-grafikk. Den har også såkalt Optimus-teknologi, slik at den automatisk bytter mellom 310M-brikken og den integrerte Intel HD-brikken etter hva du bruker maskinen til, for på den måten å spare batteri.
Innmaten vil vi betegne som relativt brukbar, sammenlignet med hva konkurrentene leverer i denne prisklassen.
Men grafikkløsningen må kunne betegnes som noe svak, for eksempel sammenlignet med Acers TimelineX-varianter. Utgaven vi testet, 3820TG, hadde for eksempel en Radeon HD 5650-brikke, som er et stykke foran 310M-brikken i Lenovos maskin, til omtrent samme pris.
Prosessorsterk
PCMark Vantage legger ikke altfor stor vekt på grafikkbrikken, så der scorer Lenovo-maskinen relativt nøyaktig det samme som 3820T, med 4752.
i5-prosessoren er nok Lenovoens sterkeste ledd, noe vi ser tydelig i Windows Experience Index. Av en maksimal score på 7,9 får den 6,8, mens Geekbench spytter ut et resultat på 4244.
Vi kjørte den en runde i relativt krevende Civilization 5, bare for å se hva innmaten duger til. DirectX 10-modus var den ikke interessert i å kjøre, men med DirextX 9 og innstillingene på medium opplevde vi Civilization som glatt og lettkjørt, i alle fall så lenge vi holdt oss unna de aller største kartene.
Litt støyende
Med rolig bruk er Lenovo V560 en relativt stillegående maskin, men under Civilization-lasten blåste vifta opp ganske kraftig, noe som resulterte i en viss støy.
Det dreier seg likevel om en veldig lavfrekvent og lite påtrengende blåselyd, slik at det ikke er voldsomt irriterende om du ikke er fullstendig støyallergisk.
Det virker også som om vifta er god til å lede varmen ut av maskinen - lufta som kommer ut, er relativt varm, mens maskinen holder seg temperert. Veldig bra.
Kombiport
Av tilkoblinger finner vi tre USB-porter spredt rundt på maskinen, i tillegg til en kombinert eSATA- og USB-port. Lenovo har også fått plass både til VGA- og HDMI-porter, separate mikrofon- og hodetelefonporter, kensingtonlås og selvfølgelig DVD-brenner. Ingen bluray-spiller, altså.
På batterisiden avhenger utholdenheten veldig av hva du bruker maskinen til. I classic-modusen til Battery Eater, som kjører innmaten alt det den kan, holder Lenovo V560 kun i drøye timen, mens den holder rundt to og en halv time ved avspilling av HD-video.
Uvirksom, med strømsparing aktivert, skrudde den seg av etter fire timer og 19 minutter. Vi anslår mellom to og en halv og tre timer med vanlig bruk, rundt halvannen ved spilling.
Sammenliknet med Acer Aspire TimelineX 3820TG ser vi at Lenovoen havner langt bak på batterilevetid, selv om heller ikke Aceren imponerte oss så voldsomt.
Tastevennlig
Tastaturet er relativt vellykket, men Lenovo kunne godt ha utnyttet den rikelige plassen enda litt bedre. Det hadde vært mulig å gi de numeriske tastene like god plass som de øvrige tastene, men dette er kun for pirk å regne - tastaturet i seg selv er absolutt godkjent.
Tastene har behagelig respons, er store og gode, og bråker ikke unødvendig.
Lenovo har imidlertid beholdt sin tradisjon med å sette Fn-tasten utenfor Ctrl, noe vi fortsatt ikke er begeistret for, men dette kan heldigvis endres i BIOS.
Pekeflata er også god. Den har en litt ruglete overflate som skaper god friksjon mot fingeren. Den støtter ikke multitouch, men har et dedikert scrollefelt ytterst, noe som fungerer bra. Musetastene er av typen du kan trykke langt ned, og oppleves også som gode.
Lavoppløst
Skjermen er imidlertid relativt lavoppløst til 15-tommer å være. 1366x768 er ikke uvanlig på en slik skjerm, men den samme oppløsningen finner vi også på skjermer helt ned til 11 tommer. Antall piksler per tomme holdes her lavt, og det gir store piksler og til tider merkbart rutenett på skjermen.
For øvrig er skjermen helt uten store overraskelser. På maks er baklyset nærmest blendende, men vi kunne gjerne ønsket av minimumsnivået var litt lavere.
Skjermen er også av den veldig blanke typen, slik at du helst bør unngå lyskilder rett bak deg. Innsynsvinkelen er helt som forventet for denne typen paneler - ikke særlig imponerende vertikalt og helt grei horisontalt.
Konklusjon
Alt i alt er V560 et helt greit tilbud fra Lenovo, selv om den ikke imponerer på noe vis. Den har en kraftig prosessor og ellers helt OK innmat, selv om vi gjerne hadde sett et kraftigere grafikkort.
Det den derimot kan skilte med, er noen av funksjonene til en del av Lenovos mer businessrettede ThinkPad-maskiner til en billigere penge.
Lavoppløst skjerm, batteritid som ikke imponerer og litt høy vekt gjør likevel sitt til at V560 lett kan sees på som et helt gjennomsnittlig produkt.
Maskinen er et godt valg om du ikke beveger deg veldig langt fra strømkabelen, ikke har veldig store behov for grafikkytelse og synes de ekstra sikkerhetsfunksjonene er viktige.
For andre finnes det nok bedre maskiner der ute.