T2

TEST: Mac mini (2011)

Tenk om vi hadde hatt denne da vi dro på LAN i gamle dager.

Stein Jarle Olsen
5. aug. 2011 - 08:26
Vis mer

Små og store PC-spilltreff, populært kalt LAN, var svært populære på 90- og tidlig på 2000-tallet.

Minner

Undertegnede var riktignok ikke den største LAN-fantasten; det å drasse med seg en stor og tung stasjonær PC, skjerm og diverse annet utstyr frem og tilbake fra et trangt kompishjem var rett og slett for logistisk krevende til å være verdt det mer enn noen få ganger i året.

LAN-konseptet er nå stort sett dødt, med unntak av noen få gigantiske nerdesamlinger rundt omkring i landet. Bredbåndets utvikling har gjort at de aller fleste kan sitte hjemme og konkurrere i nettspill på samme måte som de tidligere gjorde på LAN.

Likevel klarer vi ikke la være å tenke følgende: Mac mini hadde vært den perfekte følgesvenn på LAN-party. Årets sylferske modell har fått en solid hardware-oppdatering fra modellen vi testet for relativt nøyaktig ett år siden, og kan nå klassifiseres som en potensielt veldig solid nummer 1-maskin for de aller fleste, tross den ekstremt minimale formfaktoren.

Mini måler fortsatt 19,7 x 19,7 x 3,6 cm, og veier 1,22 kilo.

TU20110804Macmini_222115_24_35 1108041437.jpg

Senket pris

Testmodellen vår er den dyreste av de to basisutgavene, men prisen er likevel omtrent det samme som inngangsprisen var på den forrige modellen: 6490 kroner.

Denne konfigurasjonen har dobbeltkjernet Intel Core i5-prosessor på 2,5 GHz, 4 GB RAM og Radeon HD 6630M-grafikk fra AMD.

Det er en relativt solid oppgradering fra 2,3 GHz, 2 GB RAM og integrert HD-grafikk i den billigste modellen, som koster 4790 kroner.

Begge modellene har i utgangspunktet en roterende harddisk på 500 GB, men den dyreste utgaven kan også konfigureres med en SSD-disk på 256 GB for et heftig prispåslag.

TEST: Lenovo Thinkpad X1

Brukbar til spill

Ytelsesmessig er dette svært habilt, og Radeon-brikken gjør også at nye mini hevder seg godt i spill. Vi testet både med strategigiganten Civilization 5 og rollespillet Two Worlds II, og kan fornøyd rapportere at Apples minste har full kontroll på begge to, selv i 1920x1200 og høye grafikkinnstillinger.

Two Worlds har riktignok en del å gå på, men Civilization fremstår som kjapt og responsivt.

Også ved navigering mellom skrivebordet og spillene, som kan være en utfordring på svakere maskiner, har mini full kontroll.

TU20110804Macmini_322015_24_35 1108041437.jpg

Svak harddisk

Harddisken er nok det svakeste punktet her, særlig ettersom den bare roterer med 5400 runder i minuttet.

Geekbench bryr seg riktignok ikke så mye som det, og gir oss 6488, som er et svært solid resultat, og omtrent dobbelt så mye som forrige utgave.

Vi installerte også Windows for å kjøre våre regulære tester, og ser at mini scorer omtrent som forventet i PCMark Vantage, med 6890.

Her er det tydelig at det er harddisken som er den største flaskehalsen, med den svake scoren 2581.

Tabell_Macmini 1108041403.jpg

Ingen DVD-støtte

Det meste annet er på lik linje med sist, med unntak av Apple denne gang har valgt å droppe det optiske drevet fullstendig.

Det meste kan i dag leveres digitalt, men for en maskin med så stort potensial som mediesenter, synes vi fortsatt det er underlig at Apple ikke ønsker å utstyre den med verken dvd- eller bluray-spiller.

Vel er iTunes og tjenester som Voddler og Netflix svært gode filmleie- og streamingløsninger, men rettighetsproblematikken gjør at en stor del av verdens befolkning i utgangspunktet ikke har tilgang, og derfor er nok for mange fortsatt nødvendig med optisk drev.

Samtidig vet du nok best selv om du har behov for optisk drev, og det er fortsatt mulig å velge det som tilleggsutstyr, eventuelt bruke et annet eksternt drev. Undertegnede kan i alle fall ikke huske å ha brukt optisk drev på svært lenge.

Mange tilkoblinger

For øvrig er mini relativt godt utstyrt på tilkoblingsfronten, med fire USB-porter, riktignok kun med 2.0-hastighet, både Thunderbolt- og HDMI-utgang, FireWire, Gigabit Ethernet, SD-kort-leser og både lydinn- og –utgang.

Det følger også med en HDMI-til-DVI-adapter, slik at de fleste PC-skjermer er støttet ut av boksen, og mini har fortsatt en liten, innebygget høyttaler.

TU20110804Macmini_421915_24_35 1108041437.jpg

Gjerrig

Apple hevder at Mac mini kun bruker 13 watt effekt når den er uvirksom, men vi mistenker at det kun gjelder den billigste modellen, som har integrert grafikk.

Uansett er mini svært strømgjerrig, og vi målte 21-24 watt uvirksom og mellom 42 og 55 watt under tung belastning.

Den er også nærmest fullstendig lydløs, selv under press. Den lille vifta klarer ikke helt å holde mini kjølig når det står på som verst, og vi merket at aluminiumskabinettet nærmest var brennende varmt etter en time med Civilization. Her er det nok lurest å ta pauser i spilløktene med jevne mellomrom.

Sist bemerket vi også at harddisken knatret noe, men det ser ikke ut til å være et like stort problem med denne modellen. I vårt sommerstille kontorlandskap følte vi aldri at vi hørte Mac mini i det hele og store.

Konklusjon

Ellers er mini ekstremt plug&play-innrettet, og den minimale formfaktoren gjør den ekstremt lett å flytte med seg, for eksempel om du har skjerm, mus og tastatur på hytta.

Den koster heller ikke avskrekkende mye, gjør seg veldig godt i stua og er befriende stille. Alt i alt har mini hevet seg til et nivå hvor den presterer godt nok til å fungere som hovedmaskin for de aller, aller fleste.

Samtidig er det ikke spesielt langt opp til iMac i pris, og da får du både kjappere hardware, tastatur, mus (eller trackpad) og en solid skjerm med på kjøpet.

I tillegg vil en brukbart spesifisert bærbar kunne gjøre samme nytten, og samtidig ha muligheten til å være med ut av huset uten ekstra tilbehør.

Macmini_tabell 1108041435.jpg

TEST: Nettbrett

TEST: Samsung 9 Series

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.