T2

TEST: Mobilutfordrerne

27. okt. 2010 - 15:42

Nå har iOS i iPhone og Android i mange telefoner vært kongene på haugen lenge. Men nå er det kommet til et par nye operativsystemer som vil kjempe seg opp bakken.

Nokia har rullet ut sin nye versjon av Symbian, versjon 3. Microsoft har dumpet alt det gamle og skrevet alt om på nytt, men har enda gitt det nye mobil-OS-et et syvtall i navnet: Windows Phone 7.

Les også: Dette bruker mobilsurferne

En slange i Appleparadiset

TEST: Samsung Galaxy S:<br/> Du verden, for en telefon

Sliter

Begge de to gigantselskapene kjemper med ryggen mot veggen. Nokia selger fremdeles enorme antall smarttelefoner, men markedsandelen har falt som en stein. Microsofts gamle Windows Phone, som kom til versjon 6.53, har sluppet opp for damp. Her faller også markedstallene med tyngdens akselerasjon mot avgrunnen.

Nokia har mistet støtten fra sine partnere, det vil si konkurrentene på telefonsiden, om å støtte Symbian. De fleste, som Sony Ericsson, har hoppet over til Android. Nokia står nå alene med Symbian^3.

Microsoft har et bedre utgangspunkt. De konkurrerer ikke på telefonsiden, men lisensierer ut OS-et til sine partnere. Og mange, med HTC, LG og Samsung i spissen, har allerede annonsert mange modeller med Windows Phone 7.

Microsoft har også et partnerapparat som ingen andre og er helt dominerende på bedrifters IT-løsninger. Det er et veldig godt utgangspunkt for suksess. 400 000 har allerede lastet ned utviklingsprogramvaren. Det kan tyde på en flom av applikasjoner. Når de kommer er mer usikkert.

Men Nokia har et kort til oppi ermet: sitt nye åpne operativsystem MeeGo som de snekrer sammen med Intel. Utstyrt med det norske utviklingsmiljøet Qt (Fra tidligere Trolltec, som Nokia har kjøpt) kan det bli en alvorlig konkurrent når de nye telefonene med N9 i spissen lanseres i løpet av noen måneder.

Les også: Her er HPs Slate

TEST: Bose MIE2i



Nokia N8

Det har knyttet seg stor spenning til om Nokia kunne gjøre gode gamle Symbian sexy med nye ^3. Nå er katten ute av sekken og konklusjonen er at Symbian^3 først og fremst en sterkt tiltrengt oppgradering av Symbian S60.

Og her har Nokia lykkes. Operativsystemet er blitt raskere og mer moderne, men ikke sexy. Det er ikke moderne nok i konkurranse med iOS og Android. Det er nok av småting å fikse i neste revisjon, som sikkert kommer.

Vi nevner støtte for bare én Exchangekonto, menyer som er forkortet selv om det er mer enn nok plass til hele ordet, menyer som bare kan tastes på og lystrer berøring, treg til å anbefale WiFi i stedet for 3G, og multitouch som fungerer bare i nettleseren og ikke i kartene.

Og nettleseren er ikke mye å rope hurra for, men heldigvis finnes Opera Mini i Ovi-butikken, som for øvrig begynner å bli veldig bra. Dessuten hadde vårt testeksemplar dårligere dekning enn Samsungs Galaxy S. Det burde Nokia ha klart å gjøre noe med.

Solid

N8 er et solid stykke telefon. Dette oser av byggekvalitet og gode egenskaper. Hadde den hatt Android hadde den vært en vinner.

For Symbian^3 trekker ned brukeropplevelsen i en ellers veldig bra telefon. På den annen side vil dette appellere til tidligere brukere. Det er lett å kjenne seg igjen i grafikken og mye av logikken er beholdt.

I tillegg har man fått en berøringsskjerm og tre konfigurerbare startskjermer. Prosessoren, som “bare” har en klokkefrekvens på 680 MHz, får hjelp av en egen grafikkprosessor, og sammen gjør de jobben meget bra.

Telefonen er et solid stykke med metallhus som sikkert tåler en støyt. Den kan lades både via den gamle Nokia 2 mm pluggen og microUSB-porten.

Fantastisk kamera

For å ta det som virkelig imponerer, så er det kameraet. Det er det beste vi har sett til nå på noen telefon og byr på 12 megapiksler og skikkelig xenonblits.

Mange piksler gjør ikke alltid susen når ting blir så små, men Nokia har klart å presse inn den største sensorbrikken på noen telefon, slik at hver piksel får like mye lys som i tidligere telefoner.

Dessuten er bildebehandlingen bedre og optikken i en klasse for seg selv. Ulempen er at kameraet stikker litt ut og gjør telefonen tykkere, men det er prisen for den gode optikken.

Kameraet tar også 720p-video og telefonen har en egen HDMI-port som gjør det lett å koble til en TV.

Vi må også berømme finnene for batterilevetiden. Synes du de vanlige smarttelefonene blir strømløse for fort, kan dette være et alternativ.

Musikkspilleren er helt grei, men kan sende lyden ut med en FM-sender som du kan høre i bilradioen. Om ikke frekvensen er opptatt da, og det er den ofte i byer.

AMOLED

Skjermen er god, men i dagens landskap når den ikke helt opp, på tross av at dette er en AMOLED-skjerm.

Samsungs Galaxy S' skjerm er mye bedre. Oppløsningen på 640 ganger 320 er i også minste laget i dag på en 3,5 tommers skjerm.

Pris: Rundt 4000 kroner



TEST: Blendende maskineri

TEST: Asus Eee PC 1215N

TEST: Nye iPod nano

LG E900 Optimus 7

LG og HTC er straks på markedet med telefoner med Windows Phone 7. Vi har lekt oss med nye LGs nye E900 Optimus 7.

Førsteinntrykket er selvfølgelig preget av Windows Phone 7, men dette er også en imponerende telefon. Her har LG løftet seg inn i tetklassen på maskinvare. Den er veldig solid bygget og har “alt” av teknologi. LG har også benyttet muligheten til å legge inn et par egne apper.

Den 3,8 tommer store LCD skjermen på 800 ganger 480 punkter er svært bra og får god drahjelp av Microsofts ClearType-teknologi som gjør strek- og fontutjevning på subpikselnivår. Det vil si den bruker de røde, grønne og blå punktene som utgjør hvert punkt til å glatte ut linjer. Resultatet er fantastisk skarp tekst selv på mikroskopiske bokstaver. Multitouchopplevelsen er upåklagelig,

Kameraet er helt greit til mobil å være, men heller ikke mer. Fem megapiksler og blits gir bra bilder, men ikke i nærheten av det N8 presterer.

Windows Phone

Det nye operativsystemet til Microsoft svarer til forhåndsomtalen. Når du skrur på telefonen ser det hele temmelig nitrist ut. Det du ser er en del lite inspirerende firkanter, eller fliser (tiles) som Microsoft har kalt dem. Men det skal ikke lang brukstid før man skjønner at her har Microsoft tenkt nytt.

Og det er ikke så dumt. De fleste konkurrentene drukner i ikoner og tilhørende apper. Microsoft har for en gangs skyld gleden av å være sent ute, og sett hvor haren har hoppet. Resultatet er en velkommen ryddejobb.

Under hver av flisene ligger informasjon fra mange apper aggregert. Det betyr at personflisen samler alt som har med akkurat den personen å gjøre, enten den kommer fra kontaktene, fra e-post, Facebook, SMS og slikt. Og det virker begge veier. Får du en e-post kan du svare på Facebook, uten at kanskje returvalgene er så nyttige.

Nå skal det sies at Microsoft ikke er alene om å tenke slike tanker. Sony Ericsson har gjort det mot personer og media med sitt eget lag oppå Android, men det er oppå og ikke inni, og er ikke så omfattende. For Microsoft har fliser for det meste, for kontorprogramvare, for bilder, musikk, spill, osv.

Microsoft kjører dessuten knallhardt for at de ulike leverandørene ikke skal tulle med grensesnittet. Det gjelder også de tre knappene nederst under skjermen også: Tilbakeknappen tar deg til forrige skjerm, Windowsknappen til startskjermen og søkeknappen til Bingsøk. Og la oss slå fast at de tre letter manøvreringen veldig sammenliknet med kun én knapp.

Få applikasjoner

Selv om Microsoft nå har skapt et godt grunnlag for vekst, trenger de å fylle nettbutikken med applikasjoner. Brukerne ser til iPhone, hvor det er nesten 300 000 og til Android med rundt 100 000. Da holder det ikke med noen få.

Før Microsoft åpner Marketplace i Norge kan en telefon få i alt 12 apper i tillegg til de Microsoft har lagt inn. Og når de åpner sjappa i Norge er ikke annonsert.



Kontoristen

Det skulle kanskje bare mangle at Microsoft ikke gjorde en god jobb på kontorprogrammene, og det setter mobiltelefonprodusenten pris på.. Her er det full lese- og redigeringsmulighet til Officedokumenter og Sharepointintegrasjonen, som mange i næringslivet vil sette stor pris på, er ypperlig. Dette er nok en av de viktige argumentene for å velge en telefon med nye Windows.

Microsoft har nå fordelen av tre år med observasjon av hvordan det skal gjøres. Og ikke gjøres. På en rekke områder imponerer Windows Phone 7. For eks. når man skal finne frem i en veldig lang kontaktliste blir det så som så med presisjonen når man trykker på alfabetet som er listet opp til høyre på iOS og Android.

Det har Microsoft løst ved at hver bokstav innledes med en farget firkant med den på toppen av listen. Et trykk på den og hele skjermen fylles av hele alfabetet som gjør det raskt og presist å komme dit man skal.

Pris: Cirka 4400 kroner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.