Nvidia har presentert neste generasjon av sin systembrikke Tegra. Brikken kalles Tegra K1, og kommer i variant med støtte for 32 og 64 biters instruksjoner.
At den har 192 kjerner er for øvrig et markedsføringsstunt. Det er nemlig snakk om en tokjernet og firekjernet applikajonsprosessor. De prosessorkjernene Nvidia teller hører til grafikkprosessoren. Vi snakker dermed i praksis om et normalt antall kjerner tilknyttet applikasjonsprosessoren.
Den firekjernede varianten har en Cortex-A15-prosessor som kjører på inntil 2,3 GHz. Den støtter 32 biters instruksjoner. I denne brikken har Nvidia også inkludert en ekstra prosessorkjerne som tar over når det ikke er behov for så mye regnekraft. Dette er et konsept Nvidia har benyttet en stund, og hensikten er å spare strøm når mindre krevende oppgaver skal holdes i live, for eksempel videoavspilling eller bakgrunnsprosesser mens telefonen brukes til å snakke i.
Nvidia viste frem en 64 biters systembrikke.
64 bit
64 bit-utgaven har en tokjernet Denver-prosessor, som kjører på inntil 2,5 GHz. Den er basert på ARMv8-arkitekturen, slik som prosessoren i Apples A7-systembrikke. Tegra-systembrikker brukes først og fremst i Android-enheter, og noen Windows-nettbrett. Android støtter ikke 64 biter offisielt enda, men siden Qualcomm og nå Nvidia har lansert systembrikker med slik støtte hinter til at Google vil slippe en versjon med slike muligheter.
Under pressekonferansen viste Nvidia for øvrig frem en variant av Android som kjører på 64 biter-brikken.
LES OGSÅ: Qualcomm lanserer 64 bit mobilprosessor
Den kanskje mest interessante nyheten er Kepler-grafikkprosessoren med 192 kjerner. Denne grafikkprosessoren ble opprinnelig desinget for PC-er, og byr på ytelse deretter. Den åpner for bruk av Unreal Engine 4, og støtter OpelGL 4.4. Kort sagt: Svært detaljert grafikk. Ifølge Nvidia vil grafikkprosessoren «viske ut skillet mellom desktop og mobil».
Enheter med 32 bit-varianten av Tegra K1 vil komme i salg i løpet av første halvår, mens 64 bit-varianten vil dukke opp i løpet av andre halvår.
Kilde: Nvidia.com