iPod nano er uten tvil den av iPodene som fikk den største designendringen under høstslippet til Apple i år. Fra en slank, rektangulær sak er nano nå blitt langt mindre og nærmest kvadratisk i utformingen.
Rullehjulet har dessuten blitt erstattet av en liten touchskjerm og egne knapper for volum.
Og designendringen fås oss unektelig til å tro at Apple har tenkt å fase ut lillebror shuffle, for det er ærlig ikke talt ikke all verden som skiller Apples to minste iPoder lenger.
Greit, nano har skjerm og noe mer lagringsplass, men ellers har ikke Apple så mye å forsvare den over doble prisen med.
Liten
La oss ta de harde fakta først. Nye nano veier bare 21 gram og er 8,78 millimeter tykk. Skjermen er på 1,5 tommer, og har en oppløsning på 240 x 240 piksler.
Totalt skal den nye minispilleren være 46 prosent mindre og 42 prosent lettere enn den forrige generasjonen, ifølge Apple.
Funksjonsmessig er den også blitt en god del mindre. Videokamera, innebygget mikrofon og høyttaler og støtte for spill og videoavspilling er alle ting som har blitt borte fra femte til sjette generasjon nano.
Det vi sitter igjen med, er en langt mer dedikert musikkspiller med støtte for FM-radio og innebygget skritteller.
Solid
Byggekvaliteten er i alle fall, i kjent Apple-stil, solid. Nano er bygget i anodisert aluminium, og ser ut til å være langt mindre utsatt for riper enn storebror touch, som vi testet nylig. Skjermen virker også riperesistent, og klipsen bakpå klemmer godt.
Den åpner seg imidlertid ikke veldig langt, så det kan noen ganger være en utfordring å få nano til å sitte på bukselinningen, på lommekanten eller hvor du ønsker å ha den.
Nanos 21 gram er nærmest for ingenting å regne, og vi har flere ganger oppdaget at vi har båret nano rundt uten å merke det. At den er så liten, gjør den også en smule vanskelig å navigere på. Den fysiske utformingen gjør også at man helst vil bruke to hender til å håndtere den med, og det er ikke alltid man har anledning til det.
iPhone-menyer
Ikonene og menyene er stort sett de samme som på iPodene med langt større skjerm, noe som på nye nano gir en viss utfordring ved tommelnavigering med én hånd. I tillegg gjør den lille skjermen at låter og spillelister med lange navn får navnene avkuttet i bredden.
Men for all del; skjermen på nano er skarp, med levende farger og god innsynsvinkel. Oppløsningen høres kanskje ikke veldig imponerende ut, men på den lille skjermen blir det likevel tett mellom pikslene, og både tekst og bilder ser troverdige ut.
Flat lyd
Siden musikkavspilling er primærbruksområdet til iPod nano, er det ingen tvil om at lydkvaliteten bør være god. Og her må vi dessverre si at vi blir en smule skuffet.
Lydbildet er både flatt og uengasjerende, og mangler mye av dynamikken og fylden storebror touch har. Det er fortsatt ikke ubrukelig, men definitivt et stort skår i gleden ved å ha en så liten spiller.
FM-radioen er likevel ganske god, og vi opplevde at den fant en haug med kanaler, i tillegg til at lydkvaliteten var god til FM-radio å være.
Tar opp
Nano har også såkalt Live Pause, som vil si at den automatisk tar opp opptil 15 minutter av en radiosending, slik at du kan spole tilbake om det var noe du gikk glipp av eller en sang du vil høre på nytt. Du kan også styre opptaket manuelt, og det fungerer upåklagelig.
Batterilevetiden er av Apple oppgitt til opptil 24 timers musikkavspilling, men vi tror ikke du i praksis vil få så mye lyd på én lading. Skjermen krever godt med batteri, og om du i tillegg har skrittelleren aktivert, kryper nok brukstiden godt og vel under 20 timer.
Smådyr
Prismessig får du nano med 8 GB for 1250 kroner og med 16 GB for 1490 kroner. Det er nesten overraskende at Apple har valgt å beholde prisen på samme nivå som forrige generasjon, med tanke på at funksjonslista har blitt såpass mye kortere.
Slik som det er nå, får du en brukbart god musikkspiller og FM-radio for en pris som nok er en god del over hva den er verdt. For folk som trener mye og ønsker en liten spiller man ikke merker at man har med seg, er nano et godt kjøp, særlig med skrittelleren og Nike+-støtten i bakhodet.
Til andre finnes det alternativer som gir deg bedre lyd i nesten like liten utforming til langt lavere pris. For eksempel denne. Og da slipper du i tillegg iTunes.