Ekstra objektiver til iPhone 4 og 4S fikk mye oppmerksomhet under Macworld 2012, ikke minst Schneider Optics iPro Lens System .
Wired Magazine testet i sin januarutgave fire av de mest aktuelle modellene i dette voksende markedet, og aller best ut kom Olloclip, med 8 av 10 mulige poeng.
Denne har også Teknisk Ukeblad slått kloa i et testeksemplar av.
Objektiv til å ha i lomma
Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor eksterne objektiver til iPhone 4 og 4S er en interessant gadget:
S-utgaven av telefonen har allerede et solid innebygget 8-megapiksel-kamera med 5X digital zoom som tar deg litt tettere på objektet.
Ulempen med digital zoom er at du må ofre noe av bildeoppløsningen. Dessuten har ikke iPhone-kameraet mulighet til å gi deg større vidvinkel.
Flere produsenter satser nå på iPhone-objektiver med optisk zoom.
Olloclip gjør noe med vidvinkel-handicappet, ved å gi deg tre ulike linser i et kompakt lite objektiv som ikke veier mer enn 19 gram (deksler inkludert) og måler 3,5 centimeter. Perfekt å ha i lomma, med andre ord.
Montering skjer ved at du veldig enkelt klipser objektivet utenpå iPhone-kameraet, uten så mye som en skruanretning.
Fisheye, vidvinkel og makro
Noe av det spesielle ved Olloclip er nettopp størrelse og vekt, kombinert med tre forskjellige linsealternativer:
Du får fisheye-, vidinkel- og makrolinser i ett og samme objektiv.
- Fisheye-løsningen dekker et 180 graders synsfelt, og er foruten den kjente småpsykedeliske, ovale effekten egnet til å få med mye bildeinformasjon i et lite rom.
- Vidvinkelen tilsvarer en tradisjonell 18 mm-linse og gir deg omtrent det dobbelte synsfeltet av hva iPhonen klarer.
- Makrolinsen gir 10X forstørrelse og tillater fotografering så tett innpå objektet som 12 millimeter. Du får altså et slags forstørrelsesglass.
Variasjonsmulighetene innbyr til mye moro, men hvordan er det med den fotografiske kvaliteten?
Les også:
Fortegning
La oss slå det fast med én gang: Olloclip gir bilder av høy kvalitet.
Selv om det nesten sier seg selv at det er spart noe på materialene, når du får tre linser i ett, til en pris av 70 dollar.
Erfarne brukere vil kunne registrere en viss tønnefortegning når man fotograferer med vidvinkel eller fisheye, altså at optikken fortegner motivet på en måte som gjør at rette linjer blir buet. Men denne svakheten er mindre fremtrende hos Olloclip enn på mange mer kostbare kompaktkameraer, og for brukere flest vil dette knapt merkes.
Til den tiltenkte hobbybruken - et utvidet bruksområde for mobilkameraet - fungerer objektivet helt fint.
Svakheter
Olloclip blokkerer for iPhonens innebygde blitz, noe som gjøre at det egner seg best i dagslys.
Når du bruker objektivet til filming gjennom videoinnstilling på iPhone-kameraet, cropper iPhone automatisk bildet noe. Ellers fungerer videofunksjonen fint.
Objektivet passer ikke til alle variantene av iPhone-deksler som finnes på markedet.
Olloclip mangler dessuten en telelinse, som flere konkurrenter tilbyr i sine objektivpakker.
Erfaringene med de fleste av disse er imidlertid at tyngden blir et problem for stabilteten. For å kunne bruke telelinsene fornuftig, vil du trenge et stativ i tillegg.
Styrker
Derfor kan et kompakt vidvinkelobjektiv som Olloclips være en god start, og et seriøst alternativ til kompaktkameraet du til nå har drasset med deg i tillegg til telefonen.
Ellers virker kameraet som normalt med alle populære foto-apper som Hipstamatic og Instagram. Og det er veldig enkelt å ta av og på.
Fordelen med objektivet er først og fremst at det gir flere muligheter til valg av perspektiv, samtidig som det tar ekstremt lite plass. I tillegg til at fotokvaliteten er god nok for de fleste private behov.
Pris: Ikke avskrekkende 70 USD fra www.olloclip.com. Det finnes også i enkelte norske nettbutikker til noe høyere pris.
Se bildene
Under ser du fisheye- og makroperspektivene objektivet gir, slik at du kan sammenligne de to ytterpunktene med et vanlig iPhone-kamera.
Sjekk også ut Olloclips Flickr-gruppe for et godt utvalg eksponeringer i ulike vinkler.
Les også:
Nytt Nikon-kamera med 36 megapixler