T2

Test: POLAR V650

Polar klarer å kombinere det enkle med det avanserte

Test: Polar V650 sykkelcomputer.

V650 er Polars første sykkelcomputer med GPS.
V650 er Polars første sykkelcomputer med GPS. Bilde: Roald Ramsdal
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
23. mai 2015 - 10:00
Vis mer

Det er lenge siden Polar har lansert sykkelcomputere og den finske sportsgiganten har på dette området havnet i skyggen av Garmin.

Men nå er Polar V650, finnenes første GPS-sykkelcomputer, nylig lansert i Norge.

Computeren skulle egentlig blitt lansert i slutten av november i fjor, men ble forsinket til slutten av februar på verdensmarkedet.

Teknisk Ukeblad har den første norske testen av computeren, som seiler opp som en skikkelig utfordrer til Garmin Edge 510.

Les også: Volvo vil spraylakkere syklister

Komme i gang

Esken inneholder sykkelcomputeren, en micro-USB-kabel, pulsbelte, brakett og strikk, samt en hurtigguide på papir.

Sykkelcomputeren festes ved å vri den fast i en brakett. Enkelt og greit. Braketten festes med gummibånd (o-ringer) til styret eller stemmet på sykkelen.

Du begynner med å lade opp enheten med micro-USB-kabelen. Deretter oppgir du de vanlige dataene til computeren: vekt, høyde, fødselsdato og kjønn. Ut fra dette beregner den din makspuls, hvilepuls og maksimalt oksygenopptak. Disse tre verdiene kan du også endre manuelt.

Klokken må så synkroniseres mot pulsbånd og annet. Computeren kan kobles til en rekke sensorer: Pulsbelte, hastighetsmåler, tråkkfrekvensmåler, samt Polars nye pedaler med wattmåling. Alt bruker bluetooth.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Test av Polar M400: Denne avslører at du er en kontorrotte selv om du trener ofte

Førsteinntrykk

Enheten fra Polar er ganske stor. Den ruver mer i lengden og bredden enn flere konkurrerende computere fra Garmin, men er tynnere. Den sitter godt fast i festebraketten.

Computeren har to knapper, den velkjente røde knappen som er hentet fra pulsklokkene.

Den brukes for å markere en rundetid på for eksempel et intervalldrag og for å pause samt stoppe en økt. På siden er en av/på-knapp.

Den trykkfølsomme skjermen står for resten av brukergrensesnittet.

TEST: Fitbit Surge: Fitbits nye treningsflaggskip kan gjøre «alt»

Du har store muligheter for å velge hvilken informasjon du vil at computeren skal gi deg.
Du har store muligheter for å velge hvilken informasjon du vil at computeren skal gi deg.

Oppsett

Du kan sette opp computeren for til sammen fire forskjellige sykler. Skjermen kan vise inntil åtte datafelter samtidig, og du kan swipe mellom seks forskjellige skjermvisninger. Totalt kan du velge mellom til sammen 46 ulike datafelt.

For de aller fleste er dette nok mildt sagt i overkant, men her klarer Polar å forene både det enkle og det avanserte.

Dersom du kun vil se hastighet, snittfart, puls, klokkeslett og tilbakelagt distanse, så kan du få det slik.

Dersom har mer avanserte behov, som å kunne sammenlikne watt i venstre og høyre pedal, se tråkkfrekvens og se VAM (antall høydemeter i timen), så kan du få det også. De to første krever imidlertid ekstrautstyr.

TEST: Withings Activité Pop: Det helt motsatte av Apple Watch - og åtte måneder på batteri

Enkel navigasjon

Computeren har ikke kart men byr på enkle navigasjonsmuligheter. Den har en «tilbake til start»-funksjon, der en pil viser retningen du skal i.

I tillegg viser den avstanden til der du startet. Enheten har ikke elektronisk kompass, så at pilen viser korrekt retning, er avhengig av at du er i bevegelse.

Dette er ikke produktet for deg som først og fremst er ute etter navigasjonshjelp på landeveien.

Den har også en visualisering av sporloggen, der du ser ruten din som en strek, riktignok uten kartbakgrunn. Det holder imidlertid lenge til grovnavigering dersom du har rotet deg bort på avsidesliggende veier.

TEST: Jawbone Up Move: Billig aktivitetstracker for deg med små behov

En av de få tingene vi kan pirke litt på, er at skjermen gir en del refleks i sterkt sollys.
En av de få tingene vi kan pirke litt på, er at skjermen gir en del refleks i sterkt sollys.

Trening

Skjermen fungerer bra i de fleste lysforhold. Unntaket er skikkelig skarpt sollys. Da blir refleksen for sterk.

Computeren er testet uten hastighetssensor på hjulet. Bruker man computeren uten dette, må man regne med at hastighetsvisningen henger litt under akselerasjon og nedbremsing.

Den trykkfølsomme skjermen kan brukes selv om den har fått regn på seg. Skulle det virkelig hølje ned, kan det bli problemer, men da er det muligheter for enkelt å låse visningen på skjermen.

Skjermen er også testet med hansker og det fungerer greit.

Presisjon

Skal GPS-sporet bli nøyaktig, er det viktig at du venter til enheten har mottatt gode GPS-signaler før du starter økten. Den første gangen gikk det på tålmodigheten løs, men etter hvert finner V650 posisjonen lynkjapt. Vi klarte knapt å ta tiden, det er snakk om under fem sekunder.

Polar lover at computerens GPS har en nøyaktighet på pluss/minus to prosent på distansemåling. En sykkeløkt ble målt til 30,7 kilometer med Polar V650 og 31,3 kilometer med Stravas iPhone-app.

Avviket mellom de to målingene er under to prosent, uten at Strava-målingen kan ses på som noen absolutt fasit.

Vi vil også gi Polar ros for at de har utstyrt computeren med barometer for høydemåling.

Polar Flow
Polar Flow

Analyser

Du må laste ned programvaren Polar FlowSync for å flytte data fra computeren til Polars webbaserte treningslogg Polar Flow. Systemet fungerer både på Mac og PC.

Data lastes ned fra sykkelcomputeren med den medfølgende micro-USB-kabelen. Opplysninger om tre treningsøkter ble lastet inn på under et halvt minutt.

Deretter åpnes Polars nettbaserte tjeneste Polar Flow, som fremdeles er i en betaversjon, i nettleseren.

Treningsloggen har blant annet en kalendervisning, der du kan se øktene dine i for eksempel mai 2015. Tjenesten byr også på fine visualiseringer av for eksempel hvor langt du har syklet i 2015 eller i løpet av mai.

Polar forsøker også å bygge opp et sosialt medium via treningsloggen. Med et kartbasert verkøy, kan du se hvordan andre Polar-brukere trener i nærområdet ditt.

Mange vil trolig savne en bedre integrering med for eksempel den populære tjenesten Strava.

Konkurrentene TomTom og Garmin har lagt langt bedre til rette for dette. Treningsdataene fra Polar må først eksporteres som GPX-filer eller TCX-filer, og deretter importeres til Strava.

En forholdsvis tidkrevende prosess, sammenliknet med den automatiske synkroniseringen som for eksempel Garmin tilbyr.

Les også: Styret på denne smartsykkelen vibrerer når biler nærmer seg

Finesser

Computeren har en liten lykt som kan stilles slik at den skrur seg automatisk på ved lite lys.

Med ekstrautstyr har computeren mange muligheter for å trene med wattmåling, på lik linje med flere profesjonelle computere fra konkurrerende merker som har drevet med dette i årevis.

Dermed får du et avansert treningsverktøy, for å for eksempel se hvor mye effekt du kan få ned i pedalene før musklene blir sure.

Du kan se watt i øyeblikket, snittwatt og watt på henholdsvis høyre og venstre ben. I tillegg kan du se hvor i tråkket du produserer mest effekt. Slik kan computeren brukes til å forbedre sykkelteknikken.

Konklusjon

Først og fremst oppleves computeren som veldig brukervennlig. Den er enkel å komme i gang med. Samtidig har dette ikke gått ut over muligheten til å tilpasse den til mer avanserte behov.

Den kan for eksempel settes opp til å vise forskjellige data til en landeveissykkel og en terrengsykkel.

Den kombinerer det enkle og det avanserte på en vellykket måte.

For mange vil det trekke ned at Polar ikke ønsker å tilby brukervennlig integrasjon med populære tjenester som Strava. Det er bare å ta en titt på konkurrentene TomTom og Garmin for å se hvor enkelt dette kan gjøres.

Les også: Denne kamera-dronen følger etter deg over alt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.