Elektroverktøy er i mange tilfelle en motorisert variant av sine manuelle forfedre.
Den parallellen passer ikke på elektrohøvelen. Det er ikke fornuftig å motorisere bevegelsen som skyver et skjær langs en planke. Derfor er skjæret montert i en hurtigroterende trommel som kan avstandsreguleres mot høvelplanet.
En elektrisk høvel er en vital del av hobbysnekkerens arsenal. Når treverket trenger en liten slankeoperasjon, eller overflateglatting, som en slags grovpussemaskin, er det ingen ting som et hardmetallskjær i vill fart.
Det gjør jobben selv om du skjærer langs eller på tvers av fiberretningen.
TEST: Hyttedo med hjemmekomfort
Batteri eller nettstrøm
En høvel er glad i elektroner. Mange. Motorene i slike må ha høy effekt for å trenge gjennom hard ved. Spesielt når man høvler på tvers av fiberretningen, er effektbehovet stort og jo dypere man kutter, jo mer belastes motoren.
Det er ikke noe problem for en motor som er koblet til strømnettet, men når energien kommer fra et batteri, røyner det på.
Spørsmålet vi har stilt oss, er om en batterihøvel kan gjøre jobben til en nettmodell.
TEST: Driller til boring i mur og stein
Deilig med batteri
Som på annet batteriverktøy er det flott å slippe ledningen. Og spesielt på en høvel som ofte brukes til å høvle lange planker. Plutselig blir ledningen for kort og da rykker det til,og det går ut over finishen. For ikke å snakke om hvis du er uoppmerksom og kjører over ledningen, som vi presterte i sommer. Da savnet vi batteri.
Ulempene med en batterihøvel er åpenbare. Friheten fra strømnettet går ut over forholdet mellom vekt og effekt. De to høvlene vi testet veier begge 2,6 kilo. Nettvarianten har en motoreffekt på 750 watt. Hvor sterk batterimotoren er, vet vi ikke.
Det er sjelden du ser at produsentene oppgir motorstyrken til batteriverktøy. I stedet oppgir de batterispenning og antallet amperetimer på batteriet. Men på en høvel kan du få en indikasjon ved hvor dypt ned i treet den kan gå. Den rimelige nettvarianten klarer 3,1 mm, mens batterivarianten bare makter 1,6 mm.
Batterihøvelen er utstyrt med motorbrems som stopper trommelen lynraskt og gjør det trygt å sette fra seg høvelen. Det har ikke nettvarienten, men den har en parkeringsstøtte som spretter ut og holder tommelen fri fra underlaget.
TEST: Disse lar deg rengjøre i en fei
Eikutfordring
For å la høvlene få bryne seg på noe av det verste som finnes, testet vi dem på en 60 cm bred benkeplate i 40 mm eik. Attpåtil på tvers av fiberretningen.
Vi stilte batterihøvelen på maks dybde for å sjekke hvor langt et fulladet batteri klarte. Man merker at det belaster høvelen, men batteriet presterte hele 21 strøk, det vil si 12,6 meter, før det var utladet.
Det var imponerende. Vi merket også at nettmaskinen jobbet lettere på samme dybdeinnstilling.
Da vi høvlet vanlig furuplank langs fibrene, som tross alt er den normale jobben høvler utsettes for, oppførte begge seg eksemplarisk og vi merket ikke den store forskjellen på dem.
Konklusjon
Det er ingen tvil om at batterimodellen er deilig å jobbe med. Ledning er en forstyrrende faktor ved høvling. Med to batterier og hurtiglader har du i praksis strøm hele tiden. Men det er to ulemper.
For det første kan ikke høvelen avvirke så dypt som nettmodellen, og den er ikke så sterk og rask. Dessuten koster den veldig mye mer. Riktignok er Bosch blått verktøy proffklassifisert, men den koster 2900 kroner uten batterier og lader. Hvert batteri koster 600 ekstra, men de fleste i denne målgruppen har nok allerede flust av dem.
Da er prislappen på 1400 kroner på den grønne adskillig mer spiselig. Er du ikke en proffhøvler, eller ikke opptatt av den siste komfortfaktoren, gjør den grønne jobben med glans.
Les også:
De 11 heteste elektronikk-julegavene
Slik får du de reneste tennene