T2

Test: DENON AVR-X2000.

Receiver som gir mye underholdning for pengene

TEST: DENON AVR-X2000.

Denon AVR-X2000.
Denon AVR-X2000.
25. mai 2014 - 03:25
Vis mer

AVR-X2000 er den midterste av fem modeller i X-serien til Denon. X2000 er en 7.1 hjemmekinoreceiver. Det betyr at den i tillegg til å håndtere et 5.1 lydspor også kan spille av 7.1, som man får på flere og flere bluray-filmer.

Med to surround- og to surround back-høyttalere får man en mer omsluttende lydopplevelse. Lydeffekter kan komme langt bakfra i rommet og fly over skulderen din om lydmiksen er god.

Har ikke filmen 7.1 vil receiveren prosessere 5.1 opp til 7.1.

Mange funksjoner

Til tross for den relativt lave prislappen er det ikke noe å si på utstyrsnivået.

Her får man nettverkskompatibilitet, DLNA-støtte, innebygget Spotify og mulighet for å streame trådløst via Airplay.  Den har også linjeutganger for en ekstra sone, og om man ikke har planer om å benytte surround back-høyttalere så kan man bruke de to ekstra effekttrinnene til en lydsonesone nummer to.

Videodelen er forberedt for 4K med både gjennomgang, skalering og menyoverlay. X2000 er utstyrt med 6 HDMI-innganger og en utgang. Den ene inngangen er plassert i front. Den har også et par kompositt- og en komponentinngang for bakoverkompatibilitet.

På lydsiden er den utstyrt med 4 RCA-analoginnganger og 2 optiske digitalinnganger. Den er merkelig nok ikke utstyrt med en eneste digital koaksinngang.

Er det noe man trenger må man gå opp til modellen over, X3000.

X2000 har også noen begrensninger når det gjelder forforsterkerutganger, da den kun er utstyrt med utganger til subwoofer og frontkanaler. Dette er helt normalt i denne prisklassen.

En forforsterkerutgang til  frontene gjør at man kan kombinere denne receiveren med et eksternt effekttrinn eller en integrert forsterker. Det er ofte en god løsning om man vil ha det beste fra to verdener.

TEST B&W 683 S2: Et veldig godt høyttalerkjøp

God brukervennlighet

X2000 er utstyrt med et grafisk brukergrensesnitt og den kommer med en installasjonsassistent. Denne funksjonaliteten gjør det meget enkelt å sette opp receiveren.

På skjermen ledes man igjennom alt fra høyttalertilkoblinger til kildeoppsett og kalibrering på en måte som de fleste burde kunne forstå.

Romkorreksjonen er av typen Audyssey EQ-XT. Dette er «normal-utgaven», som erfaringsmessig fungerer OK. Den setter avstand ned på centimeternivå, nivå og delefrekvenser.

Det er ikke alltid fornuftig å slavisk følge alle anbefalingene som gjøres, spesielt ikke på delefrekvenser. Som regel er det smart å dele høyttalerne på 80 Hz for å lette jobben for forsterkerdivisjonen. Da får den litt mindre å dra på, og subwooferen kan hjelpe til med frekvensene under 80 Hz.

Man får mulighet til å gjøre åtte individuelle målinger av rommet, og plasseringene kommer opp på skjermen.

Jo flere målinger man gjennomfører, desto mer data har receiveren til å kalkulere frekvenskurvene.

TEST: Marantz SR7008: Strålende receiver både til film og musikk

Nettverk

X2000 har en nettverksport på baksiden. Den bør man bruke.

Når receiveren er tilkoblet hjemmenettverket kan man styre den med en app, man kan bruke Airplay, koble til servere og hente musikk, bilder og video.

I tillegg kan man oppgradere softwaren på receiveren. Det var det første vi gjorde, en øvelse som tar ca. 45 minutter.

Design

AVR-X2000 har et klassisk Denon design som ikke stikker seg spesielt mye ut. Det er litt traust, men skikkelig.

Displayet er strålende med klar og tydelig tekst som man skal ha rimelig dårlig syn for ikke å kunne tyde. Fjernkontrollen  har ikke innebygget lys.

Det den har er en tydelig layout som gjør det ganske enkelt å manøvrere fingrene på selv om det er mørkt i rommet.

Mange fjernkontroller har rett og slett for mange knapper som i tillegg er alt for små, og har de tekst er den så liten at man må skru på lyset for å lese den.

Denne er mer Doro-telefonenes svar på fjernkontroll.

Les også: Geir bygger noen av verdens beste høyttalere

Filmlyd på høyt nivå

Vi har tidligere sjekket ut to andre modeller fra Denon i X-serien: X500 og X4000. Spesielt på X4000 følte vi at Denon hadde løftet seg en hel del sammenlignet med tidligere modeller.

Det var mer attityd og spilleglede sammenlignet med det vi var vant med fra Denon. Den samme utviklingen føler vi er på plass på X2000.

Den har et energisk overskudd som smitter over på den som ser film med denne som lydmotor. Det er både snert, tempo og rimelig god timing på det som foregår i lydbildet.

Presisjonen er også tilfredsstillende på prosesseringen, og man mer enn føler at alle kanalene jobber i samme retning.

Vi kjørte på uten å gjøre noen endringer i det oppsettet Audyssey satte opp automatisk. Det viser seg å fungere utmerket. Vi legger også merke til at Denon lar automatikken gi bakkanalene nok sprut. Det er viktig for å gi lydbildet tilfredsstillende størrelse.

Lavere volum og dynamikk på bakkanalene fører bare til en fremtung forestilling som blir kjedelig å låne øre til.

X2000 legger heller ikke noe imellom på LFE-signalene, og virker å legge på litt ekstra volum for å øke morofaktoren.

Det er tydelig at Denon har valgt å lage en morsommere målkurve for romkorreksjonen. Det har vi vært borte i tidligere med NAD, som også laget en kurve med høyere morofaktor.

TEST: ATI AT3000: Et kraftverk av en forsterker

Musikalsk

På musikk har Denon en fin spillestil. Den er ganske åpen i diskanten uten å bli tynn eller pistrete. Mellomtonen er litt mindre fet enn tidligere.

Kanskje er den bedre balansert og virker derfor også litt slankere, uten at det gjør så mye. Lydbildet har fin bredde selv om vi nok ikke helt kan kalle det for tredimensjonalt.

Det har heller ikke helt den samme nøyaktige pinpointingen av stemme og fokus som vi hørte på X4000. Bassen er rimelig stram, men går ikke brønndypt.

Om man ønsker kan man i menyen sette subwooferen til spille med selv om fronthøyttalerne er satt til «store» og dermed spiller hele frekvensområdet.

Det kan være akkurat det man trenger for å få den bassgjengivelsen man ønsker. Det avhenger selvsagt av kvaliteten på subwooferen og de innstillingene man gjør.

Konklusjon

Det er liten tvil om at AVR-X2000 gir masse valuta til prisen.

Den er spesielt god på filmformidling, men er heller ikke tapt bak en låvedør når det kommer til musikk.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: LG NB5530A: Superslank lydplanke til flat-TV-en

TEST: Yamaha RX-S600D: Skreddersydd for den kompakte hjemmekinoen

TEST: Hvor mye mer lyd får du for 14000 enn 5000 kroner?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.